Leonids 2001 as seen by SARM




Many SARM members and other people observed the unforgetable show of the sky of the Leonids meteor shower between 17-19 Nov 2001 from Maneciu, Targoviste, Alexandria, Bacau, Magurele (near Bucharest), Ciupercenii Noi (Dolj county), Targu Mures, etc, or abroad (from Canada and US). Also, other friends of SARM from abroad (Japan, US) reported a gorgeous celestial show.

The following is a log of the reports received on the SARMNews online list (mostly in Romanian), in cronologic order, including some reports and pictures of the Leonids 2001 (any other report or picture is welcomed).

IMO Reports by:
| Emil Neata | Alex Conu | Raul Truta | Dan Mitrut |

Leonids Photos by:
| Alex Conu | Stefan Berinde | Dan Mitrut 1 | Dan Mitrut 2 | Dan Mitrut 3 |



Date: Tue, 13 Nov 2001 04:16:01 +0900
From: "Hiroshi Ogawa", HZH02257@nifty.ne.jp
Reply-to: world2001@astro-hs.net
Subject: [world2001:00002] about flash data
To: world2001@astro-hs.net

Hello !!

Are you ready to observe the Leonids ?
The Leonids come this weekend!

This network members are about 2000 students (172 groups) in 10 countries !!

Now, I ask observational team to report the flash data. This network will provide the flash of Leonids.

Please report the flash data like following list.
--- How many members are your observational team ?
--- How many meteors are you observe ? (about)
--- Comment

for example
--- 8members in JAPAN.
--- max:120meteors per 10 minutes.
--- That's beautiful !!!

I'm waiting for your flash report !!

Enjoy this project.

with best wishes
Hiroshi Ogawa

Hiroshi Ogawa (University of Tsukuba, JAPAN)
mailto: HZH02257@nifty.ne.jp
homepage: http://homepage2.nifty.com/~baron/



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Valentin Grigore", vali_sarm@yahoo.com
Date: Sat, 17 Nov 2001 21:48:30 -0800 (PST)
Subject: Re: [SARMnews] Ceva Leonide?

Superb asta noapte, multi bolizi de -5, -6 si unul de -10 dimineata.
Uneori peste 6,7 meteori in 10 secunde.

Vali



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Alexandru Conu", eliskander@yahoo.com
Date: Sun, 18 Nov 2001 12:44:36 +0200
Subject: Re: [SARMnews] Ceva Leonide?

Salutare!

Noi, cei din Alexandria, ne-am leonit foarte placut. Cel putin azi-noapte. Vineri spre sambata n-a fost nimik spectaculos si activitate scazuta din partea Leonidelor. Cel mai tare a fost un Leonid de -3, dar in rest slabi.

Azi-noapte in schimb totul s-a schimbat. O gramada de meteori frumosi in partea a doua a noptii. SUPERB!! Multi intre 0 si -3, cativa de -5 si -6 si unul de -8. Am vazut doi Leonizi punctiformi + un Taurid si un Leonid sinusoidali.

De asemenea am vazut un Leonid cu o traiectorie cel putin ciudata. Adica si-a schimbat directia destul de mult spre final. Destul de mult inseamna ca a fost un meteor ca un unghi de 120 de grade. Mi-a zis si Vali ca a mai vazut asa ceva in alti ani.

Am stat afara pana ce lm a ajuns in jur de +1 si am mai vazut destui meteori pe cerul foarte luminos. In ambele nopti a fost cer foarte bun: prima noapte lm 6.5 iar azi-noapte a ajuns si la 6.7.

Alex.



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Alin Tolea", alintolea@yahoo.com
Date: Sun, 18 Nov 2001 12:20:01 -0000
Subject: [SARMnews] lenonide prin ceata

Salut,

Pe aici a fost senin, dar in locul de observatii unde am fost a fost ceata, mai subtire sau mai groasa, dar permanenta. Cu toate astea, stelele tot se vedeau, dar lm era in jur de 4.5 la zenit.

Pe la 2-3 edt = 7-8 UT au inceput sa vina meteorii si au tinut-o asa constant, intre 20-40 minut, o gramada de bolizi. Spre ziua s-a intetit si mai tare, dar s-a luminat si am plecat acasa.

Asta prin ceata!!!!

Au avut dreptate, chiar ca a fost furtuna!!!

Alin

PS: din pacate, ceata permanenta m-a impiedicat sa fac fotografii, aveam 2 aparate cu mine...



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Dan Mitrut", danmitrut@yahoo.com
Date: Sun, 18 Nov 2001 06:10:07 -0800 (PST)
Subject: Re: [SARMnews] Ceva Leonide?

Vesti bune de la Bacau,

A fost o leoneala pe cinste, cel mai frumos spectacol pe care l-am vazut eu pabna acum, avand in vedere ca eu nu am vazut leonide niciodata.

Ati vazut bolidul taurid de -5 si un alt sporadic de -5 in jurul orei 0? Am vazut cam aceeasi bolizi ca si Vali, si multe leonide in crepuscul.

Am vreo doua leonide si pe Foto. In seara asta ma intorc, sperand ca o sa mai prind ceva din faza descendenta.

Sunt fericit, chiar daca nu am vazut furtuna.

DAN



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Bruno Sonka", sonkab@yahoo.com
Date: Sun, 18 Nov 2001 09:19:55 -0800 (PST)
Subject: [SARMnews] Leonide la Bucuresti

La Magurele Au fost: Mircea Radutiu, Incze Daniel Iulian Olaru, Codrin Mardare, Sonka si inca duoa dasatoare din buric.

Cam 50 de leonide in doua ore. Un Bolid galben de cel putin -3 la inceputul serii. Mai stam si in noaptea urmatoare.

Din pacate menbrii ACB si SARM au dovedit ca sunt mari amatori de astronomie: au zis ca vin 30 si au venit 5 (cinci).



Organization: SARM
To: leo2001@yahoogroups.com
CC: imo-news@yahoogroups.com, SARMnews@yahoogroups.com
From: "sarm", sarm@romwest.ro
Date: Sun, 18 Nov 2001 20:59:35 +0200
Subject: [SARMnews] Good activity Leo, Romania

After the night Nov 16/17 , with no hight Leonid activity (but some good Taurids and some meteors coming from the possible new radiant iota Aurigids), it was a very nice Leonids activity now (Nov 16/17) with tens fireballs of -5, -6, and just -8 and - 10 (but not like in Nov. 16/17, 1998).

Good rates. Sometimes we saw 7-10 meteors in some seconds. Some persistents train for minutes. In the morning light no stars but fireballs. Also, Zodiacal light crossed by fireballs.

Valentin Grigore
The Romanian Society for Meteors and Astronomy (SARM)
Targoviste, Romania, 6 people (students).
Other 6 SARM Centers actives in Romania with good view.
More info Monday.



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Neata Emil", emilneata@yahoo.com
Date: Sun, 18 Nov 2001 13:21:56 -0800 (PST)
Subject: [SARMnews] Observatii Leonide

Salut!

Am avut cer senin in cele doua nopti de Leonide si am reusit sa fac observatii.

In noaptea de 16/17 am avut un timp efectiv de 3.8 ore. Acivitatea Leonidelor a fost foarte slaba, am reusit sa vad doar 13. A fost doar una spectaculoasa, de -2.5 cu o trena foarte stralucitoare. Tauridele (am notat cei doi radianti, nord si sud, ca unul singur) au fost destul de multe, mai ales spre inceputul noptii de observatii, cand am avut un camp vizual favorabil lor.

Un alt meteor spectaculos a fost un sporadic de -2.5 care a aparut foarte aproape de orizont, cu viteza mica si o trena foarte lata.

Noaptea de 17/18 a fost una extraordinara. Intr-un timp efectiv de 4.04 ore am vazut 166 de Leonide, toate spectaculoase, cu trene persistente (una de peste 30 sec) si magnitudini mici. Doua dintre ele au fost si cu aprinderi multiple, una cu 2 si cealalalta cu 3. Chiar si dupa ora 6.30, cand cerul era luminat complet am mai vazut inca 5, la una am putut sa vad si trena timp de doua secunde.

Am vazut ceva activitate si la Alfa Monocerotide, 4 meteori. In total in noaptea de 17/18 am vazut 219 meteori. Ceva superb, chiar daca Romania nu a fost intr-o zona favorabila.

Am atasat si rapoartele de observatii pt aceste doua nopti, pentru arhiva SARM si pentru oricine este interesat sa vada cum a fost activitatea.

Cer senin!
Emil



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Neata Emil", emilneata@yahoo.com
Date: Sun, 18 Nov 2001 13:46:15 -0800 (PST)
Subject: [SARMnews] PS: Observatii Leonide

Nu stiu ce se intampla....
Eu am fost toata noaptea de 17/18 prezent la datorie si nu ma vazut nimic sub -5, nici trene de foarte lunga durata. Am vazut si eu izbucniri, de maxim 3 pe secunda, dar nu mai mult...
Vali zi-mi te rog pe la ce ore ai vazut bolizii aia.

Emil



To: SARMNews@yahoogroups.com
From: "Ovidiu Vaduvescu", ovidiuv@yahoo.com
Date: Sun, 18 Nov 2001 13:55:53 -0800 (PST)
Subject: [SARMnews] Ceata noaptea, ploaie de Leonide dimineata!

Salut,

Aseara (17/18 Nov) am plecat pe la ora 23 cu inca 4 romani (Ina, Catalin, Sandu si fiul lui) si 3 masini catre "Forks of the Credit Provincial Park" (aflat pe un deal impadurit, la 50Km nord de Mississauga).

Am ajuns in jurul orei locale EST 0:30; mai era o singura masina acolo. In locul asta mai merg uneori unii membri RASC pentru observatii deep-sky. Locul s-a dovedit destul de bun (cred ca daca e senin mag lim cca 6) si poluare luminoasa mica, M42 si Pleiadele se vedeau perfect prin binoclu.

Insa la fel ca si Alin, din pacate toata noaptea acolo am avut parte de ceata, mai deasa (uneori nu se vedea decat Jupiter si inca 2-3 stele) sau mai subtire (mag lim 5.5-6 in micile zone senine). De acolo, intre 0:30-5:30 EST cred ca am vazut in jur de 30-40 de meteori; imi pare rau, dar desi eram hotarat, din cauza vremii proaste si inconstante n-am mai facut raport. Aproape toate observatiile au fost "observe through" (din masina).

In schimb a venit o GRAMADA de lume (probabil s-a anuntat de locul ala undeva in presa), in parcarea la intrarea in parc s-ar perindat cred in total peste 30-40 de masini (cred ca daca era senin oricum trebuia sa ne mutam). Erau in cea mai mare parte spectatori tineri, dar si amatori (i-am vazut pe cativa echipati de observatii, ceva saci de dormit, paturi, sezlong-uri, trepiede, etc. Amatorii se cunosteau dupa luminile de pozitie :) iar spectatorii dupa faruri si lanternele albe.

Din cauza cetei, din deal am vazut mai mult meteori stralucitori (mag 2..-2), cum ziceam doar cca 30-40 in total in cele 5 ore. NU prea am remarcat bolizi (ma gandesc ca daca ar fi fost, ar fi trebuit sa apara, caci Jupiter s-a vazut permanent). Din cauza cetei n-am facut nici o poza.

Pe la ora 5:30 am plecat cu Sandu si fiul lui, (desi era intuneric, era inca ceata) si in 10 min am iesit la drumul principal, mergand spre sud. Chiar pana sa iesim, prin padure printre copaci am vazut din mers vreo 3-4 meteori (probabil sub mag 0..-2). Imediat ce am intrat pe drum, am mai vazut inca vreo 3-4 (toti spre sud, destul de jos), asa incat am hotarat sa opresc, la marginea drumului (urmati de Sandu in masina din spate).

Am facut foarte bine: cerul era complet senin spre vest, si senin spre nord si sud (directia drumului), iar mag lim cca 5.5. Iar surpriza nu a intarziat sa apara:

INTRE 5:45-6:05 EST (10:45-11:05 UT) AM PUTUT ADMIRA CEEA CE CRED CA A FOST O IZBUCNIRE SAU CHIAR O FURTUNA, IN SPECIAL INTRE 5:45-5:55 EST (10:45-10:55 UT). IN DOAR UN SFER DE ORA CRED CA AM VAZUT CCA 100 DE METEORI (CEA MAI MARE FRECVENTA VAZUTA VREODATA DE MINE)!!! DE VREO 3 ORI AM VAZUT CATE 2-3 IN ACELASI MOMENT, IAR IN MEDIE PE O JUMATATE DE CER CAM UNUL LA 3 SECUNDE!!! AU FOST VREO DOUA MOMENTE CAND AM VAZUT 10 METEORI IN 10 SECUNDE!!! ASA DA, LEUL ISI SCOSESE GHIARELE, ASTA MAI DA PLOAIE DE METEORI!!!

Poate ca acolo, la margine de sant, ne-a fost dat sa observam chiar maximul preconizat cu o ora mai devreme? (am vazut chiar acum pe net ca ora coincide cu observatiile din Hawaii). Mag medie a meteorilor acelei izbucniri a fost in jur de 1..0 mag, dar am vazut si cativa de -1,-2,-3, cam un sfert din ei aveau urma (unii de 2-3 sec), iar culoarile rosu, galben si verde erau predominante (afara de alb). Nu am vazut nici unul mai stralucitor de -4.

Din pacate, din cauza luminilor masinilor dar si a spectacolului pe care am dorit sa-l vad cu proprii ochi, n-am mai facut nici o poza. Oricum, acel sfert de ora al diminetii de 18 nov 2001 va ramane de neuitat! La revedere, Leonide 2001!

Din Ontario Canada,
Ovidiu Vaduvescu



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Dan Mitrut", danmitrut@yahoo.com
Date: Mon, 19 Nov 2001 03:16:06 -0800 (PST)
Subject: [SARMnews] Ragetul leului

Activitatea de azinoapte, 18/19 a fost iarasi plina de surprize. Inca cu radiantul abia rasarit leonidele traversau cerul. Am remarcat culoarea rosie urmele deosebit de lungi chiar le cele de plus doi.

Ne-am apucat cu Teo de observatii in jurul orei 23. Pana m-am aranjat eu, ea numarase deja vreo douazeci in douazeci de minute. Ce a urmat a fost deosebit. Curgeau leonide de peste tot, lungi si de 30 de grade. A fost un moment, in nord, unde aveam eu campul cand am numarat nu mai putin de 7 pe minut.

In jurul lui 12 si ceva, nu mai tin minte exact ca nu am derulat banda, a venit cel mai frumos meteor din viata mea. A plecat de la jumatatea distantei radiant-Casiopeea, la inceput ca un +3. A mers asa vreo 30 grade, apoi a inceput sa creasca in intensitate. A avut prima izbucnire de -2, apoi parca a disparut. In Pegas s-a aprins brusc de un albastru si verde inimaginabil. Umbra s-a intins pe pamant si am evaluat -12, desi cred ca a fost mult mai mare, ultima izbucnire fiind de -5.A mers cam o suta de grade. Urma de forma unui baston a devenit compacta, a durat mai mult de 10 minute si s-a topit in Pegas, deplasndu-se cam 5 grade.

Am mai vazut bolizi, a fost o noapte la fel de spectaculoasa. Dar eu am ramas marcat de lumina aceea de explozie albastra, care imi vine mereu in minte, incat azi nu am fost bun de nimic. Abia mai merg de somn pe strada, iar cand inchid ochii vad ragetul stralucitor al Leului. Diseara incep sa lucrez observatiile. Azi developez. De aici de la Bacau vor fi doua rapoarte, Teo si eu.

A vazut cineva bolidul de azinoapte?

Odihna placuta tuturor celor brumati de noptile de leonide , cu ochii sparti de asa lumina....

DAN



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "OLARU IULIAN", iulian_o@yahoo.com
Date: Mon, 19 Nov 2001 03:54:13 -0800 (PST)
Subject: [SARMnews] Leonide 17-18 (SUPERB)

Salut!

Noaptea de 17-18 nov a fost cu adevarat superba! Pentru cateva ore mi-am adus aminte de cele vazute in 1998 cu cateva ore inaintea maximului observat atunci de Vali.

Impreuna cu Codrin, am fost singurii care am facut efectiv observatii (visual) de la Magurele (langa Bucuresti) pe un cer cu o magnitudine limita aproape constant de 5,7.

Am inceput putin inainte de miezul noptii (visual si foto) si nici nu ne instalasem bine ca un bolid de -4,5 (Taurida) s-a topit undeva in dreptul Carului Mare. Era cu cateva minute inainte de ora 0h (se pare ca e cel vazut si de Dan, si poate si de altii). Apoi pana pe la 2h n-am vazut decat sporadici si tauride, Leonide foarte putine.

Dupa ora 2, insa, au inceput ...
Cu mag. peste 2 le-as numara pe degete. Cele mai multe au avut mag. intre -3 si 0, iar bolizi - putini. Cel mai ciudat "fenomen" la care am fost martori ar fi ceva in genul unui fulger. O lumina intensa de f. scurta durata, ca o explozie. Nu stim daca a fost sau nu meteor intrucat nu a avut nici o "coada". A mai vazut cineva asa ceva?

In ce priveste observatiile fotografice, sper sa fi prins ceva pe unul din ultimele clisee facute. Timp total de observare cca 5h.

Ajuns acasa, pana sa rasara complet Soarele, am mai privit de la balcon. In jumatate de ora am vazut o Leonida de -1 si cand aproape ca se luminase (se mai vedeau doar Vega si Archturus) un bolid cum n-am mai vazut niciodata a aparut deasupra blocurilor. Era Leonida si cred ca avea magnitudinea pana in -9 sau -10. Ca stralucire mi-a adus aminte de Luna. Ora la care l-am vazut 6h34m20s. N-as putea descrie imensa bucurie dupa ce l-am vazut.

Dan si Vali, o sa va trimit rapoartele observatiilor (inclusiv bolidul) in cateva zile.

Nu stiu cum a fost noaptea de 18-19, dar de la balcon nu am vazut decat vreo 2-3 meteori mai stralucitori.

Desi, n-am vazut-o in toata splebdoarea ei, a fost o leoneala pe cinste. Mai ales ca de doi ani o tot asteptam.

Toate cele bune,
Iulian



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Bruno Sonka", sonkab@yahoo.com
Date: Mon, 19 Nov 2001 05:46:37 -0800 (PST)
Subject: [SARMnews] L-am vazut...

Am vazut si eu bolidul acesta.
Explozia a fost albastra, albastra.
Mai erau cam cinci oameni care l-au vazut.
Dupa prima explozie am mai vazut inca doua dupa care nu a mai ramas decat o urma de 10 grade. Urma a stat cam 30-50 secunde.

Noaptea de 18/19 a fost mai buna.



To: "SARMnews", SARMnews@yahoogroups.com
From: "Alexandru Conu", eliskander@yahoo.com
Date: Mon, 19 Nov 2001 16:58:28 +0200
Subject: [SARMnews] sunt fericit

Salutare!

Sunt fericit... atat pot sa spun...

Am vazut bolidul de noaptea trecuta. Tocmai ma trezisem si deschisesem fereastra decis doar sa admir fara sa scriu nimic fiindca nu indeplineam nici una din exigentele unui raport serios. Nu cred ca am stat 2 minute pe geam si dintr-o data m-a lovit. Eu nu am vazut decat faza finala din Pegasus. Eu i-am dat -15 dar nu am experienta in domeniul astora atat de stralucitori. Oricum meteor mai stralucitor eu n-am mai vazut. Totusi nu bate Perseidul de -10 care s-a fragmentat in 4 in Taurus in 2000. Ala m-a marcat si mai si.

Am mai stat pe geam pana pe la 5 si am mai vazut cativa frumosi. Inca unul punctiform!! Bineinteles ca azi m-am dus terminat la scoala dupa 3 nopti de nesomn si-am mai dat si 2 lucrari. Au fost de treaba 2 profi si pur si simplu m-au lasat sa dorm la ora ca nu mai stiam nici cum ma cheama. Cand am venit acasa, asa obosit cum eram am fugit la fotograf sa vad filmul developat. Am prins si eu primul meteor pe film. Si nu e unul sunt 3!!! Am inceput sa sar de bucurie la ala in atelier. Omu n-a fost surprins ca ma stie nebun... Nu-i extraordinara imaginea in sensul ca sunt doua cadre un pic suprapuse (mama lui de ZENIT!!). Dar se vad meteorii mei!! Nu-mi pare deloc rau de zecile de clisee consumate pana acum la vanatoare de meteori. 2 sut pe un cliseu iar unul e pe celalalt. Toti sunt Leonizi. Unul are -2, altul -1 si celalalt +0.5. Chestia e ca dupa ce am facut cliseul asta m-a lasat aparatul, adika n-a mai tras filmul. Si pana atunci m-am chinuit cu el de nu se poate. Dar bine ca s-a gasit sa mearga atunci!! Acum e OK. L-am reparat. Va atasez si poza. Cel de 0.5 se vede destul de slab pe scanare, langa Rigel. Stelele de pe al doilea cliseu sunt intrerupte fiindca a trebuit sa acopar un timp obiectivul caci a trecut unul cu tractorul si facea lumina.

Sa va bucurati de stele macar atat cat ma bucur si eu.

Cer senin,
Alex



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Valentin Grigore", vali_sarm@yahoo.com
Date: Mon, 19 Nov 2001 08:12:55 -0800 (PST)
Subject: [SARMnews] LEONIDE !!!

Salut EMIL,
Salut tuturor,

18/19, inca o noapte superba, desi cerul nu a mai fost asa de senin. Activitatea a fost inca buna, cu unele eruptii.

Evenimentul cel mai remarcant a fost insa vazut timp de o ora si jumatate, de la 23 la 0:30, la ridicarea radiantului: Acei meteori foarte cautati si mult asteptati, numiti "Earth grazers". Ei apar atunci cand radiantul este foarte jos la linia orizontului, sub 15 grade. A fost ceva fantastic. Fac observatii de 19 ani, am vazut sute de mii de meteori, dar in tot acest timp nu am reusit sa vad decat vreo 2-3 meteori de acest fel, dar nu asa de speciali (cel mai renumit,un eta Aquaride de cca. 70 grade lungime, in mai 1992, in prima expeditie montana de observare a meteorilor din Romania (la Piatra Arsa).

Aseara insa am ramas fara cuvinte, doar reactii de uimire la aparitia unor meteori "interminabili". Prima leonida de aseara, un -0.5 de cca. 60 grade. Apoi cateva doze de meteori dubli, la nici o secunda distanta. Cel mai fantastic a fost unul rosu de cca. -1 care a trecut pe deasupra capului, superlung, de cca. 120-130 grade (!!!) in 7 secunde. Cred ca au mai fost apoi peste 10 meteori de peste 80-100 grade lungime.

Regele noptii a fost unul verde de -12 sau mai stralucitor, pe la 0:30, care a luminat puternic cerul de NV si pamantul, cu urma de cateva minute, vizibila printr-o panza de nori. In timp ce fotografiam urma luminoasa, m-a sunat Raul din Targu Mures, extaziat de acest bolid pe care il vazusera si ei.

Activitatea parea in scadere pana dimineata, desi era inca buna, iar bolizi mai apareau. Ajuns in oras, in timp ce se facea ziua, intamplator am vazut ultima aparitie, la 6:35, la rasarit, pe cerul luminos fara stele, un bolid albastru. Sper ca si altii au avut parte de asa ceva. Maine incercam sa facem raportul amanuntit.

Ce pot spune acum e ca am vazut 320 de meteori in 17/18. Numarul nu e mare, dar spectaculozitatea a fost unica.

Vali



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Valentin Grigore", vali_sarm@yahoo.com
Date: Mon, 19 Nov 2001 09:06:27 -0800 (PST)
Subject: [SARMnews] Nestemate din Regatul Leului !

Salutare stelari iubitori de meteori !!!

Regele Leu a fost foarte darnic si anul acesta, asa cum sta bine unui rege: straluciri de diamante-bolizi, perle mici si mari, verzi, albastre cu reflexii metalice, rosi sau portocalii, galbene.

Si urme arginti, onduindu-se de suflarea vantului din inaltul cerului. Caderi de lumina in rafale, roind in jurul lui Orion, Cainele Mare, Pleiade, Hyade, Carul Mare. Ma bucur nespus ca multi dintre voi ati gustat si v-ati hranit din aceste minunate daruri si sper ca ele sa va indemne si mai mult in cautarea momentelor de traire inalta.

Desi spectacolul nu a fost decat in proportie de cel mult 20% comparativ cu ceea ce am vazut eu in 1998, ati fost totusi martorii unui eveniment istoric. Nu se stie cate zeci de ani vor trebui sa treaca pana veti mai lua parte la asa ceva. Sau poate... cine stie !

Ma bucur ca cele 2 aparitii spectaculoase din cele 2 nopti, bolidul de -10 din dimineata de 17/18 si cel de -12 dupa miezul noptii de 18/19 au fost vazuti din mai multe locuri din tara, separate de sute de kilometrii. E fantastic cum putem fi conectati la aceeasi sursa pentru cateva momente!!! Am fost placut surprins sa vad ca desi e dificil sa estimezi stralucirea bolizilor, toti observatorii au dat independent aceeasi stralucire pentru ambii bolizi. Bravo!

Va rog sa trimiteti informari scurte sau rapoarte (vezi mesajul de la sfarsit) si la adresele leo2001@yahoogroups.com si world2001@astro-hs.net reteaua initiata de japonezi unde am inclus si SARM. Apoi, dupa ce ati facut repoartele detaliate si corecte, le trimiteti si la IMO, daca se poate pana maine, ca sa intre in prima analiza.

La noi la Tragoviste, din pacate s-a innorat, ca era bine sa facem observatii si in aceasta noapte, ca sa vedem descresterea activitatii pana spre zero.

Deci, incheiem un capitol in care am luat parte la ceva unic: noptile cand regatul Leului isi arata parte din bogatiile pe care le detine in vistieriile cerului. MULTUMIM !!!

Vali



Organization: SARM
To: leo2001@yahoogroups.com
CC: imo-news@yahoogroups.com, SARMnews@yahoogroups.com
From: "sarm", sarm@romwest.ro
Date: Mon, 19 Nov 2001 20:09:36 +0200
Subject: [SARMnews] "Diamonds from the Lion's Kingdom", Leonids from Targoviste, Romania

A new good night night, Nov. 18/19.

It started with tens of fantastic Earthgrazes Leonids. Some of over 100 degrees long, and an special -1m Leonid of 130-140 degrees !!!. Some nice fireballs and an superb green-blue -12m Leonids around 0:30 LT (22:30 UT) with persistent train of over 6 minutes. It was seen from other 4 SARM active centers separated by hundreds km., too.

Completed reports soon.

Yours,
Valentin Grigore



Date: Mon, 19 Nov 2001 13:11:32 -0500
To: tomearnist@sbcglobal.net, ovidiuv@yahoo.com, sarm@romwest.ro
From: "Konstantin Yakovlev", jkg.const@mtu.ru
[Note: Kostea is a SARM friend from EuRo Eclipse 99]
Subject: Meteor Storm

Hi there,

A friend of mine sent me a very good description of the meteor storm 5AM EST Nov 18. He watched it from Dothan, AL.

The following is his description and my own experience.

Dothan, AL:

My daughter and I just had to come in to take a break from the bitter cold (It's in the mid to upper 30's out there!). We were seeing about a hundred meteors a minute, when we came in. One went from the western horizon nearly to the northeast horizon. It was very bright and slow moving. It was not emanating from Leo as almost all we've seen were.

Many meteors were leaving trails that persisted for two or three seconds. One's trail persisted for a good 10 seconds.

Thurmont, MD:

What was written about the show in Dothan will work as a small consolation for me and for my friends who have missed the event and got really upset because of that.

Actually we had only few hours of cloudy sky during three or four last weeks: those were a few hours around 5AM EST Nov 18...

Nothing foreboded that. The day of Nov 17 was clear. I decided to get the full expression of the event and watch it under the dark skies. I have friends in Thurmont, MD (small town in the mountains 30min driving North from Frederick). They live in a single house close to the national park border, so the sky there is always pretty dark. We decided to watch the event from their deck.

I came there about 9PM Saturday. There were just a few small clouds at that time and we hoped they would be gone. About the midnight we took a walk. The clouds were gone. The sky turned clear and dark, and we saw one very bright green meteor crossing it (it moved almost horizontal). We went to bed about 1AM --- happy and ready to wake up at 4AM to enjoy the "show".

But when we woke up the sky was "white" of clouds. Like the milk. It had just a couple of narrow gaps near the western horizon where some bright stars could be seen. Well, we saw three or four weak meteors in the "gaps" (they were green and fast), but that was it. We stayed under the sky until 5:30AM and went home: frustrated and disappointed.

Of course, the sky cleared with Sunday's sunrise, last night was clear again, and the today's day is nice and sunny...

Thanks.
Kostea



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Truta Raul", rat_66_2000@yahoo.co.uk
Date: Mon, 19 Nov 2001 19:04:56 -0000
Subject: [SARMnews] adevarat spectacol

Salut tuturor!

Pentru prima data s-au facut observatii si la Tirgu-Mures! Impreuna cu Attila Soo si Marc Florin am facut observatii in noaptea de 17/18 si apoi din pacate am ramas singur pe noaptea de 18/19. Am asistat la un adevarat spectacol!

Personal nu am mai vazut asa ceva niciodata. Am inceput observatiile in jurul orei 2 noaptea dupa ce ne ratacisem printr-o padure dar oricum se pare ca pe atunci incepuse spectacolul. Vedeam printre copaci meteor dupa meteor. Am ajuns din fericire intr-o poiana de unde am putut admira leonidele pina in jurul orei 6 dimineata. Am vazut fiecare intre 130-150 de meteori eu desigur mai putin deoarece pina scriam unul pentru raport mai treceau 2. La un teff de 3.5 ore si o lm in jurul la 5.70 am notat 102 meteori majoritatea de 0,-1,-2. Cel mai spectaculos a fost un bolid de -6 la ora 05h 31m albastru verzui cu o urma de peste 1min.

Apoi in noaptea de 18/19 ramas singur desi se lasase ceata am vazut o activitate buna pina in jurul orei 1:30 cind ceata nu mai permitea observarea. Surpriza a venit la ora 00:30 cind un bolid verzui (cel mai mare ce l-am vazut vreodata) de cel putin -12 (nu pot spune sigur si din cauza cetii)a strabatut cerul cam 100-90grade cu doua explozii si a lasat o urma de peste 5 min. cred si m-a lasat si pe mine cu gura cascata vreo 2min.:)))

SUPER! ADEVARAT SPECTACOL!

Voi trimite cit de repede si raportul numai sa numar minusurile de la mag. care sunt cam multe.

CER SENIN!!



Date: Wed, 21 Nov 2001 15:27:05 -0500
To: list of friends of the sky
From: "Don Collins", dcollins@warren-wilson.edu
[Note: Prof. Collins is another friend of SARM and participant to EuRo Eclipse 99]
Subject: Leonid site

Dear all,

I had a very successful Leonid watch in North Carolina in November, 2001. I have posted an event at:

http://www.warren-wilson.edu/~dcollins/Leonids2001/Leonid2001.htm

I will contact you as I process more video images for posting.

Donald F. Collins, PhD
Warren Wilson College, WWC 6017, Asheville, NC 28815
dcollins@warren-wilson.edu



From: "Alexandru Conu", ndru@evstar.ro
To: "Ovidiu Vaduvescu", ovidiuv@yahoo.com
Subject: rapoarte
Date: Thu, 22 Nov 2001 00:27:13 +0200

Salut, Ovidiu!

Uite rapoartele mele de la Leonide pentru saitul SARM.

Iti trimit si poza cu meteorii intr-o alta varianta. Am mai deplasat marginea cadrului si a mai aparut un meteor. Expunerile au fost facute intre 5:32:14 - 5:49:57 si 5:50:55 - 5:59:49. Pacat ca sunt suprapuse un pic dar la cat am patimit in noaptea aia cu ZENIT-ul ma multumesc si cu asta. La -6 grade io a trebuit sa desfac aparatul si sa ma chinui sa-l fac intr-un fel sa traga filmul. Am folosit un ZENIT E, cu obiectiv Pentacon MultiCoating de 50mm la f.1,8 pe film Solaris. Nu e grozav filmul dar e ieftin si am vazut ca prinde meteori. Cei doi meteori din stanga sunt de pe primul cliseu si au -1. ceilalti doi au -2 si +0.5 acesta se vede foarte slab. Abia se distinge pe scanare.

Cu bine,
Alex.



To: SARMnews@yahoogroups.com
From: "Soo Attila", satti_84@yahoo.com
Date: Thu, 22 Nov 2001 10:56:18 -0800 (PST)
Subject: [SARMnews] Bolid

Salut tuturor

Prima data cand va scriu si eu.

Din fericire am vazut si eu acel bolid spectaculos (00:30). Ma uitam la televizor, si dintr-una ceva foarte luminos mi-a cazut in ochi. Am ramas cu gura cascata (niciodata asa ceva n-am vazut). Cred ca numai partea finala am vazut, era lung si culoarea verzui, cu urma de peste 4min vizibil cu ochiul liber din oras.

Toate cele bune,
Atti



Vrei sa devii membru SARM?

| Email: sarm@romwest.ro |
| http://www.sarm.ro/ |
| Site-ul SARM 1998-2004 (acest site), http://sarm.astroclubul.org/1998-2004 |
| Phone: (011)4045-214389, (011)4092-829034 |
Address: SARM, CP 14 OP 1, 0200 Targoviste, Romania