Leonids 2002 as seen by SARM

Many SARM members and others observed or attempted to observe the unforgetable show of the sky of the Leonids meteor shower between 17-19 Nov 2002 from the following locations: Mangalia, Targoviste, Vulcana, Feleac (Cluj-Napoca), Ceanul Mare (Campia Turzii, Transylvania, Romania), Brasov, Magurele, Afumati (near Bucharest), Craiova, Tecuci, Bacau, Cabana Susai (Predeal), Targu Mures, etc, or abroad (Norwalk US, Mississauga Canada, Auckland New Zeeland)...

The following is a log of the reports received on the SARM@yahoogroups list (in Romanian), including some impressions and reports of the Leonids 2002 (any other report or picture is welcomed).

Reports by:
| Cristina Report 1 | Cristina Report 2 | Valentin Grigore |
| Emil Neata | Ciprian Matei | Raul Truta | Ruxandra Toma |From: IONESCU DANUT
Date: Sat Nov 16, 2002 10:25 am
Subject: Re: [SARM] SARM AstroAlert nr. 3 - LEONIDE 2002 Observatii speciale

Draga Vali,

Aici cerul este acoperit, asa ca nu cred ca pot face ceva observatii asa cum stii ca am facut din Pakistan. In plus de la actuala adresa nici nu mai am asa vizibilitate, ar trebui sa ma duc undeva la malul Oceanului, dar acolo apare poluarea luminoasa deosebit de intensa in acesta zona!. Vad ce pot face! Ar fi interesannt! CER SENIN!

danutzi
Aukland, NZ
From: Ruxandra Toma
Date: Mon Nov 18, 2002 8:21 pm
Subject: Cer senin la Leonide si cat mai multi bolizi!

Salut tuturor!

Voi incerca si eu, de pe plaiurile vasluiene, sa vad maximul. Sa speram ca va fi senin! Noptile trecute nu am putut sa observ mare lucru, deoarece nu am stat pana tarziu! Dar sper ca o sa am si eu noroc, in seara asta, macar pt. spectacol, ca sunt incepatoare si nu cred ca voi reusi sa obtin niste observatii cu valoare stiintifica.

Urez tuturor cer senin si multa bafta indiferent de locul de observatie! Fie ca ultimul maxim al acestei reprize active a Leonidelor sa fie o adevarat rabufnire! Sa dea Domnul sa fie o adevarata furtuna de bolizi la care eu visez, inca de cand am citit primele informatii despre curentii meteorici!!!

Clear skies to all!
RoxxyFrom: Ovidiu Vaduvescu
Date: Mon Nov 18, 2002 11:08 pm
Subject: Re: [SARM] Cer senin la Leonide si cat mai multi bolizi!

Buna Roxy et al,

Neaparat sa iesiti la Leonide daca e senin!

Eu n-o sa uit niciodata spectacolul de anul trecut, dimineata, la margine de drum (nesperat, dupa ce toata noaptea fusese ceata sus pe deal..) cand am vazut probabil 2-300 de meteori in doar un sfert de ora! (uneori chiar 2 sau 3 in acelasi moment)!!

Roxy, nu trebuie sa crezi ca nu poti observa stiintific, ba dimpotriva pt ca meteorii sunt cei mai usor de observat de catre amatori! (fapt pt care eu nu cunosc nici un profesionist care sa observe meteori in mod constant)..

Macar daca ii poti numara si imparti in Leonide si "altele" atunci e perfect, apoi faci un tabel simplu cum l-a trimis Vali. Si nu uita sa estimezi si magnitudinea limita.

Cer senin! La noi in Ontario nu prea sunt sanse.. totusi vom fi pe faza..

OvidiuFrom: Valentin Grigore
Date: Fri Nov 15, 2002 11:07 pm
Subject: SARM AstroAlert nr. 3 - LEONIDE 2002 Observatii speciale

SARM AstroAlert Nr. 3, 15.11.2002

PREZENTAM AICI UN MATERIAL DIN PARTEA SEFULUI COMISIEI VIZUAL DIN CADRUL IMO, REFERITOR LA METODELE SPECIALE DE OBSERVARE SI RAPORTARE A LEONIDELOR 2002.

CITITI-L CU ATENTIE SI CONFORMATI-VA. VETI VEDEA CA EXISTA CHIAR SI PENTRU INCEPATORI O METODA CARE ADUCE REZULTATE UTILE.

VALI

Reporting on Leonids (IMO)From: Iulian Olaru
Date: Sun Nov 17, 2002 9:41 am
Subject: 16-17 nov
Salut!

Pentru inceput ...
Un sporadic foarte interesant de mag. 0 trecand prin Auriga la 5h40m si doar 4 leonide intre 5h-5h45m . (Toate astea de la fereastra :) )

Cer senin si bafta multa zilele urmatoare!

De la Mangalia,
Iulian

P.S.: LM = 5From: Valentin Grigore
Date: Mon Nov 18, 2002 7:52 pm
Subject: Leonide 2002, prima impresie

Am vazut primele Leonide 2002. Ne pregatim sa mergem la Vulcana sa vedem finala. Speram sa fie senin.

Mai jos rezultatele primei nopti, transmise pe IMO-News.
Cer senin,

Vali

Vali ReportFrom: Radu Gelu
Date: Mon Nov 18, 2002 7:45 pm
Subject: Leonide

Peste 15 minute plec in Feleac sa vad Leonidele. Deocamdata cerul e destul de urat. Daca vretzi sa ma contactatzi la noapte va rog sa sunatzi la nr. de telefon (....). Telefonul meu a fost furat, dar ma gasitzi (numai noaptea asta) la numarul de mai sus.

GeluFrom: Mihai PARLEA
Date: Tue Nov 19, 2002 12:07 am
Subject: Re: [SARM] Cer senin

aici in norwalk, e o mare adunatura de nori!!!
tot weekendul a plouat mocaneste si a batut vant puternic de aprx 40-50mph. vremea nu pare sa dea semne de imbunatatire, sper sa nu dorm la noapte, si sa prind si eu un bolid ceva printr-o spartura de nori, cat mai departe de luna.

mihai.
norwalk, ct, usa.To: SARM
From: Virgil Chiriac
Date: Tue, 19 Nov 2002 14:36:35 +0200
Subject: [SARM] leonide

Salutare tuturor,

Eu sunt pe de o parte fericit shi entuziasmat pe de alta trist shi dezamagit...
Dupa ce Perseidele s-au ascuns intre nori grei, ziceam ca a venit timpul sa-mi iau revansa, shi cum in ultima perioada vremea a tinut cu noi am avut sperante mari...
Nu inteleg cum, asta-i norocul..., norii shi-au facut aparitia in a doua parte a noptii, shi nu au mai plecat decat cand era ziua...exact in momentul in care spectacolul leonidelelor se desfasura in toata frumusetea..
Au fost destule gauri, iar stratul fin de nori nu a acoperit stralucirea stelelor cu m=2, insa a redus mult transparenta, adaugandu-se situl infestat cu lumini parazite am pierdut destul dim maretul spectacol...

Insa meteori au fost destui, am vazut multe izbugniri de 4-5 meteori shi chiar mai multi in perioade foarte scurte, destul de stralucitori (se vedeau bine chiar shi printre nori) multi meteori cu m=1...2 shi catziva de 0,..,-1 Am estimat 2 meteori shi la -2. Meteori verzi, shi mai toti lasau urme :) Nici un bolid insa, marea mea dezamagire...

Am numarat peste 150 de meteori intr-o ora! Pacat ca n-am putut sa fac raport...

A fost furtuna!

Virgil Chiriac (Gili)
Brasov, RomaniaFrom: Radu Gelu
Date: Tue Nov 19, 2002 5:54 pm
Subject: Leonidele s-au tzinut de cuvant

Impreuna cu Cornel Apetroaei shi Adi Ludushan am vazut minunea. Maximul la ora exacta, subestimat (au zis 4000 shi au fost aproape 10.000). De fapt, cam intre 8.000-10.000 dupa aplicarea corectziilor, dar se poate sa fiu eu cam optimist (ca intotdeauna). Dl. Vlad Turcu de la Obs. Astr. din Cluj a calculat cam 7000-8000.

Am facut ceva poza, sper sa fac rost de ceva bani zilele astea sa developez filmul. Teoretic, tre' sa am vreo 6-7 bolizi in camp.

In Cluj cerul a fost lacrima de senin toata noaptea. Ce s-a mai vazut in restul tzarii?

PS: Cifrele se refera la ZHR.From: Neata Emil
Date: Tue, 19 Nov 2002 08:09:44 -0500 (EST)
Subject: [SARM] Leonide 19/20

Salut!

Anul acesta Leonidele le-am observat din oras, m-am instalat pe acoperisul blocului. A fost senin in cea mai mare parte a timpului, dar calitatea cerului a fost dezastruoasa. Luna plina laolalta cu luminile orasului si in unele momente strat subtire de nori au diminuat mult spectaculozitatea evenimentului. Magnitudinea limita a fost +4.5 :(

In prima parte a noptii activitatea a fost destul de slaba, dar dupa ora 3 media a fost cam de un meteor la doua minute, majoritatea cu magnitudini mai mici de 2. Activitatea puternica a inceput pe la 5.30, iar la 6.00 in perioada maximului am vazut si 8 meteori pe minut. In perioada 6.00-6.30 am vazut in medie cam trei meteori pe minut. Ultimul meteor l-am vazut la 7.00 in est, a stralucit puternic in lumina diminetii.

Primul leonid interesant al noptii a aparut la ora 2.15, magnitudine -2.5. Piesa de rezistenta a fost un bolid la ora 4.21, in Canis Major, de magnitudine cam -4, cu o trena foarte lata, a luminat puternic norii care il inconjurau. Al treilea leonid interesant a fost unul punctiform de magnitudine 0.5 la ora 6.12.

Am facut si raport care il atasez acestui mesaj (cu toate ca, calitatea cerului nu indeplinea conditiile necesare, mag lim +5), nu este un raport standard ci unul simplificat in care nu este prezentata distributia magnitudinilor, iar meteorii din alti curenti activi in perioada asta sunt trecuti ca sporadici. Am optat pentru raportul simplificat pentru ca mi-ar fi fost foarte greu sa dau magnitudini exacte datorita conditiei cerului si ceturilor care se ridicau peste 20 de grade de la orizont.

In toatal am vazut peste 200 leonide si 19 sporadici+meteori din alti curenti, mai mult decat la leonidele de anul trecut care le-am vazut pe un cer superb cu mag lim +6.5, ma gandesc ce spectacol grozav ar fi fost daca nu era luna plina si conditiile meteo erau mai favorabile...

Cer senin!
Emil

Emil ReportFrom: istrate alina
Date: Tue Nov 19, 2002 5:59 pm
Subject: leonidele aseara

aici tecuciul ...aseara a fost innourat ...de la 3 incolo nu s-a mai putut vedea nimic ..insa in timp de o ora cu ochiul liber am putut vedea doar 9 meteori din care doar 3 mai semnificativi ..

raport incheiat,
a voastra incepatoare,
alinaTo: SARM
From: Gheorghe Dorian Andrei
Date: Tue, 19 Nov 2002 16:28:35 +0200
Subject: [SARM] Leonid morning

"Astropoezia zilei" se suspenda pentru cateva zile, pentru a face loc versurilor celor ce au simtit (si) poetic trecerea Leonidelor, persoane care astfel sunt rugate sa-si trimita creatiile direct pe aceasta lista.

Ca doi bucuresteni comozi, Gabriel Ivanescu si cu mine ne-am aflat (doar) intre 5.15 si 7.15 in zona lacului (fara apa) Vacaresti.

Dimineata de Leonide in Valahia

Intuneric sfasiat de ofensiva luminii.
Venus duelandu-se cu norii.
Luna duelandu-se cu ceata.
Intre ele, cateva mici ecrane instelate si trecatoare
tintuindu-ne spre a vedea raidurile
a 10 meteori
si 1 bolid (probabil capitanul lor).
Apoi roz, rosu, galben...
rasaritul Soarelui incoronand lucrarea cereasca.


Andrei Dorian Gheorghe, 19.11.2002To: SARM@yahoogroups.com
From: Valentin Grigore
Date: Tue, 19 Nov 2002 16:31:26 +0200
Subject: [SARM] Leonidele raman Leonide

Ce pot sa spun decat ca a fost ceva maret, desi nu am avut parte de cer senin.

In primele 1-2 ore cerul a fost variabil, cu panze subtiri de nori si activitate in crestere a Leonidelor. Apoi s-a innorat tot mai mult. Cea mai mare parte din timp a fost acoperire in jur de 60-80%.

In aceste conditii am vazut cred ca aproape 200 de meteori, pana la faza maxima. Aceasta s-a produs la ora anticipata. Pe un cer acoperit in proportie de 50-60%, dar cu nori mici, fragmentati, am fost martorii unei furtuni de meteori, in rafale. Frecventa a fost intre 8 si 23 meteori pe minut, timp de vreo 25 de minute. A fost fantastic !

Bolizii nu au fost prea multi, dar nu au lipsit cateva exemplare, de -3, -4, -5, -6, -7, -8, in special in perioada premergatoare maximului.

Din pacate, observatiile noastre nu pot face obiectul unui raport care sa fie utilizat la statistica, din cauza acoperirii prea mari cu nori si a imposibilitatii determinarii, in aceste conditii, a magnitudinii limita.

Ramne doar maretia unui spectacol celest unic, ce ne-a umplut sufletele de bucurie.

Pacat ca aici se incheie "turneul" din actuala "stagiatura" a Leonidelor, care a durat 5 ani.

Vali
*** *** *** *** *** ***
* * * * * * *
Valentin GRIGORE * * / *
SARM President * * * *
*** *** *** *** *** ***To: SARM@yahoogroups.com
From: "Valentin Grigore"
Date: Tue, 19 Nov 2002 16:47:20 +0200
Subject: [SARM] 2002 Leonide SARM Network

Se pare ca unele centre au fost mai norocoase.

Imediat dupa trecerea "furtunii", Raul Truta din Targu Mures (unde au fost activi 4 oameni) mi-a spus la telefon ca cerul a fost senin, au vazut parca vreo 200 si ceva de meteori inainte de maximum si 747 (parca) in 30 de minute de maximum.

M-a sunat pe la pranz si Cristina Tinta, care impreuna cu alti membrii SARM au facut deplasarea la Campia Turzii unde au avut senin. Au vazut peste 600 de meteori.

Mesajul final al lui Alex Conu trimis pe mobil nu suna prea bine: au fost o echipa de 16 oameni la Magurele, au avut nor, au vazut toata noaptea 70 de Leonide prin nori.

Alte rezultate? Astept in continuare rapoartele celor care au fost norocosi, pentru a le trimite urgent la IMO. Sper ca ati folosit una din metodele adecvate prezentate in SARM AstroAlert.

Personal, desi e greu sa estimez un ZHR in conditiile in care am observat noi la Vulcana de sus, ZHR se pare ca a fost mai mare de 1000, dar sigur nu a atins cifra de 10.000 asa cum zice Gelu.

ValiTo: SARM@yahoogroups.com
From: silviu matei
Date: Tue, 19 Nov 2002 07:09:11 -0800 (PST)
Subject: [SARM] Leonide

In Bucuresti, mai precis in comuna Afumati {un loc cu media de transparenta 6,2-6,5} nu am putut sa vad mai nimic din cauza norilor care din ce in ce erau tot mai grosi iar la ora maximului erau foarte compacti.

Numai bine. Silviu MateiTo: SARM@yahoogroups.com
From: plaesu teodora
Date: Tue, 19 Nov 2002 08:28:24 -0800 (PST)
Subject: [SARM] Raport neoficial

Probabil sunt una din binecuvantatele cerului, caci cerul mi-a rasplatit rabdarea si consecventa cu ceva nou pentru mine: in timpul maximului am pierdut numaratoarea pentru ca nr. meteorilor a crescut foarte repede de la zece pe minut la unul sau doi meteori pe secunda! Initial panda de toata noaptea n-a fost nici macar la nivelul noptii similare de anul trecut, caci acum am prins mai multe tauride decat leonide, poate si pentru ca pe portiunea de cer rezervata desfasurarii leonidelor era foiala de nori si ceata. Dar cu putin inainte de ora maximului, stelele ce compun constelatia Leului desenau conturul pe un alb al cetii trecatoare, pentru ca la ora 5.45 cerul sa se curate incat sa pot vedea si eu spectacolul oferit de acest curent meteoric. Felicit din toata inima pe cei ce au facut predictia acestui maxim, caci meteorii au venit la intalnire, mai ceva ca noi, oamenii!

Ca si anul trecut, din coada Leului, au izbucnit bolizi galbeni si portocalii, care mai de care mai stralucitor, vrand parca sa intreaca in stralucire pe Luceafarul diminetii abia rasarind. Cel mai stralucitor bolid, de -7, zic eu, a iesit din burta Leului in jur de 6.10, parca anuntand finalul. N-am mai vazut mici un meteor dupa 6.21. Mai mult ca anul trecut, am contatat ca pana si cei mai slabi meteori lasau urme, pe masura stralucirii lor.

Cu incantare, TeodoraTo: SARM@yahoogroups.com
From: Alexandru Conu
Date: Tue, 19 Nov 2002 09:31:49 -0800 (PST)
Subject: [SARM] Leonide (a se citi nori) la Bucuresti

Salut!

La Bucuresti dezamagire mare... Desi la inceputul noptii erau sparuri destul de mari in nori si eram optimisti ca ele se vor largi nu s-a intamplat asa.

Norii au inceput sa devina din ce in ce mai compacti. In timpul maximului am vazut cam 60 de meteori printre nori. Am mai vazut inca vreo 10 in restul noptii. Am vazut unul de -4, un -3 si unul de -6 cand afara era deja lumina. In rest nimik deosbit.

Am fost 16 oameni dupa cum spunea si Vali, dar toata noaptea n-am putu face altceva decat sa ne incalzim reciproc.. N-au fost meteori care sa ne incalzeasca. Concluzie: Mama natura e parsiva!!

Cer senin,
Alex.To: sarm@yahoogroups.com
From: C. Matei
Date: Tue, 19 Nov 2002 21:49:34 +0200
Subject: [SARM] impresii leonide

Prima mea noapte de observat meteori, cabana Susai (langa Predeal, in muntii Baiului la 1350m)... Spectacolul a fost coplesitor.

Nici eu nu am avut noroc cu norii, am avut tot timpul o perdea subtire pe cer. Meteorii i-am vazut prin gauri, si foarte multi chiar prin nori.

Noaptea de 18 am rezervat-o pentru "recunoastere", sunt incepator si inca nu stiu constelatiile. Cu ceva harti, am recunoscut in fine Leul :) Atunci am vazut si primele 4-5 leonide (dupa ce mai devreme vazusem 3 sporadici).

Pe 19 am inceput observatiile in jurul orei 2. Norii acopereau cam 50-60% din cer. Am renuntat la fotografii si determinarea magnitudinii limita (uneori, nu se mai vedea nici Jupiter). Am notat cativa, dupa care am renuntat. Surprinzator, cei mai frumosi i-am vazut in directia lunii (deasupra Bucegilor).

Impresia mea (probabil subiectiva) e ca a fost un varf de activitate intre 02:15 - 02:45 (am vazut peste 20 meteori). Apoi, pana aproape in jur de 04:20 nu am mai vazut mai nimic, poate a fost din cauza norilor... Am crezut la un moment dat ca s-a terminat, si maximul a fost prognozat gresit (partenera mea s-a dus la culcare).

Dupa 5 insa, au inceput. Fara rigoare, numaratoarea a fost cam asa:

Matei Report

Dupa leonide, am avut parte si de un rasarit foarte frumos.

Ironic, la 11 cand ne-am trezit, nu era nici urma de nor pe cer...

Ii invidiez pe cei care au avut senin, la un moment dat luna a intrat intr-un nor mai gros, si printr-o spartura in nori (din pacate foarte aproape de radiant) am putut vedea pana la 4-5 meteori in acelasi timp. Am fost insa foarte fericiti si asa.

Singurul lucru pe care il regret e ca s-a terminat! :)

MateiTo: SARM@yahoogroups.com
From: Cristina Tinta
Date: Tue, 19 Nov 2002 19:59:49 -0000
Subject: [SARM] Leonide la Cluj(grup 2)

"Clujenii" ne-am impartit la Leonide in 2 grupuri: dupa cum stiti deja, Gelu a fost in Feleac, la Observator iar eu,impreuna cu Tabita Bilan,Daniel Sandulean si Mihai Sarb am fost undeva in apropiere de Campia Turzii,la Ceanul Mare,unde Mihai Sarb are bunici.
Luni la pranz am plecat cu trenul,apoi am luat o ocazie ..

A fost putin nor,in prima parte a noptii(pana pe la 01:30-02:00),dupa care nu am mai avut probleme cu norii.

A fost o noapte superba, am numarat 639 de meteori in faza maxima..plus inca 137 sau ceva in genul asta inainte,pt care am facut si raport standard IMO.

Am vazut si ceva bolizi,cel mai stralucitor(vazut de mine) a fost unul de -6,rosiatic cu mov.

Daniel Sandulean a vazut unul si mai stralucitor, de -7. Multi erau verzui...

Nu stiu cat de coerenta sunt acum:), ca n-am apucat inca sa ma odihnesc,pe la 11 dimineata am ajuns din nou in Cluj si m-am apucat de prelucrare...

Avem ceva probleme legate de coordonatele locului,pe care nu am reusit inca sa le gasim. Daca stie cineva o adresa unde se pot cauta coordoante pls reply,ok?

Daca nu,le vom calcula cu harta pe care momentan nu o avem..:))

Cam atat pentru acum ca trebuie sa ii trimit observatiile prelucrate lui Vali...

Cristina obosita :)

| Cristina Report 1 | Cristina Report 2 |To: SARM@yahoogroups.com
From: raul truta
Date: Tue, 19 Nov 2002 23:13:37 +0000 (GMT)
Subject: Re: [SARM] 2002 Leonide SARM Network

De la Targu Mures am observat 4 persoane dar dintre care numai eu am notat datele necesare intocmirii unui raport.Cerul a fost superb cu toate ca Luna era pe cer. Am avut magnitudine limita de ~5 pina in jurul orei 5 cind a aparut o patura de nori subtiri acestia reducind magnitudinea limita in perioada de maxim. Totusi am avut noroc de o spartura destul de mare in jurul constelatiei Ursa Major. Cu toate ca conditiile nu erau cele recomandate pentru raport am continuat sa notez meteorii din acea zona pina la 05:43 (total 234 meteori).

Raul Report

Am facut tabelul sa se observe evolutia nr de meteori in interval de o ora. deja spre ora 5 se vede efectul norilor.Oricum am renuntat la notare odata cu inceperea maximului dar am reusit timp de 30-35 min sa numar 747 meteori!!

Din fericire au fost asa de multi ca nu prea am reusit sa retin ceva date de ansamblu. Ceva bolizi au fost dar nu multi si acestia nu cred ca au depasit -6 - -7. In rest au fost majoritatea in jur la mag 1. De fapt fata de anul trecut parerea mea e ca a fost o lipsa acuta de bolizi. Inainte de maxim am vazut doar vre-o 2 de -6 dar nimic spectaculos.

Asta ce tine de date ce pot oferi asa repede.In ceea ce priveste frumusetea spectacolului vreau sa spun ca nici in vise nu ma asteptam la asa ceva. Daca ar fii sa trimit un mail in care sa descriu ce am vazut acesta ar fii gol prin simplul motiv ca n-am cuvinte.

Sper sa reusesc pina miine sa intocmesc un raport si atunci am date mai exacte.

TRUTA RAUL COSMINTo: SARM@yahoogroups.com
From: "Cornel"
Date: Wed, 20 Nov 2002 03:15:30 -0800 (PST)
Subject: [SARM] Leonide

Ce ar mai fi de spus...

In prima parte a noptii daca eram multumiti cu vre-o doi meteori la fiecare zece minute numar care a crescut pana la momentul maximului la doi la fiecare trei minute dupa ora 5:30 am putut aprecia cam doi pe secunda, un spectacol astronomic la care pot sa fac referire doar la superlativ.Au fost momente cand pe cer existau si patru leonide simultan. Pur si simplu au inceput sa curga in rafale. Acest spectacol a continuat pana cand lumina diminetii a sters toate stelele de pe bolta.

Ne-am felicitat unii pe altii si am plecat zambitori spre casa.

Cornel.To: SARM@yahoogroups.com
From: Ruxandra Toma
Date: Mon, 25 Nov 2002 08:17:52 -0800 (PST)
Subject: [SARM] Leonidele la Vaslui

Buna tuturor!

Am vazut si eu cateva leonide de aici de la vaslui. Am avut un cer bunicel, se putea si mai bine.

AM pus in attachments un mic raport, in care am scris ce si despre ce am vazut. Nu stiu daca are valoare stiintifica, dar macar am vazut ceva macar de spectacol.

Daca are valoare rog pe cineva specialist sa imi prelucreze si mie datele, ca nu prea stiu sa le prelucrez.

Va mutumesc!
Bafta si cer senin!
Roxxy
P.S. Scuze pt intarziere!

Ruxandra ReportTo: SARM@yahoogroups.com
From: "Dimitrie Olenici"
Date: Mon, 25 Nov 2002 07:40:35 +0000
Subject: [SARM] Re : Articol-Leonide la Suceava

Draga Domnule Gelu,

[....]
Va pot anunta ca am observat si eu leonidele la Suceava. Am fost cu un baietel membru al cercului de astronomie si cu tatal sau cu masina inafar Sucevei in apropiere de comuna Moara. Am facut observatii intre ora 2-5. A fost ceva speldid.

Nu am facut determinari stiintifice mai mult am admirat splendoarea fenomenului. Am vazut sutre de meteori, cerul a fost extraordinar de senin. Prin jurul orei 4 am sesizat un maxim. In jurul orei 4 si 15 minute am vazut 2 bolizi de culoare verzuie in directia Carului Mare. Urma lor a ramas pe cer multa vreme. Apoi scazind nr. lor am crezut ca a trecut maximul si am plecat acasa. Probabil daca ramineam la maximul de la ora 6 vedeam ceva nemaipomenit. Femeia de servici de la Observator pe la 6 se afla in statia de autobuz in oras unde este lumina si a spus ca a observat cum cadeau in rafale unul dupa altul.

Cu stima Dimitrie OleniciTo: SARM@yahoogroups.com
From: Iulian Olaru
Date: Sun, 24 Nov 2002 00:12:03 -0000
Subject: [SARM] Leonidele la Cernavoda !!!

Salut!

Am citit cu mare placere cele mai bine de 30 de mesaje de pana acum despre spectacolul Leonidelor si am retrait dimineata de 19 nov 2002.

Ce pot spune despre una din cele mai frumoase dimineti avute vreodata?

Iata raportul (din pacate nu la standardele cerute datorita conditiilor de observare):

Locul observatiei : Cernavoda de la o fereastra orientata spre vest

Cerul : acoperirea a variat intre 40 si 70 %. In sparturile din nori se puteau zari stele de mag 5

Campul : Auriga - Gemeni
Perioada : 5h25m 6h15m TLR
Leonide observate: aproximativ 180
de multe ori numai capete (inceput ori sfarsit) dupa cum intrau sau ieseau din nori. In rest doar cativa sporadici.

Frecventa:
 • in prima parte (pana la 5h45m) aproximativ 2-3 Leonide pe minut. Apoi numarul lor a inceput sa creasca.
 • cu putin inainte de maxim un meteor la fiecare 6-7 secunde
 • in perioada maximului, intre 1 si 4 meteori pe secunda, pacat ca nu a durat decat foarte foarte putin aceasta avalansa.
 • apoi dupa 6h05 s-au rarit aproape brusc, in primul rand datorita luminii diminetii. Am mai vazut doar cateva.

  Magnitudini : majoritatea Leonidelor au avut magnitudini cuprinse intre 0 si 3. Cei mai stralucitori, de 3, parca au marcat maximul : 5h56m ; 6h01m ; 6h04m

  In ce priveste impresiile, nu am prea multe cuvinte. Inchipuiti-va aerul unei dimineti pe malul Dunarii si toti acei meteori uneori pierduti printre nori, alteori parca aruncandu-se in apa.

  Toate cele bune,
  Iulian  LA REVEDERE LEONIDE 1998-2002!

 • Vrei sa devii membru SARM?
  | Email: sarm@romwest.ro |
  | http://www.sarm.ro/ |
  | Site-ul SARM 1998-2004 (acest site), http://sarm.astroclubul.org/1998-2004 |
  | Phone: (011)4045-214389, (011)4092-829034 |
  Address: SARM, CP 14 OP 1, 0200 Targoviste, Romania