Mercury Tranzit and the Astronomy Day 2003
as seen by SARM





Many members of SARM, Bucharest Astroclub and other amateur astronomers from Romania observed the spectacular show in the sky of Mercury's tranzit over the disk of the Sun on May 6, 2003 from various locations in Romania (Targoviste, Bucharest, Bacau, Cluj-Napoca, Arad, Braila, Barlad, Brasov, Timisoara, Suceava, Targu-Mures, Sighetul Marmatiei, etc) or from abroad (Sweeden).

Just a few days later (on Saturday 10 May 2003) they organized also some public events dedicated to the Astronomy Day 2003. The following is a log of the reports received on the SARM@yahoogroups and astroclubul@yahoogroups.com lists (in Romanian) including the reports about these exciting events.





Subject: Re: [SARM] Re: tranzit
From: "Sorin H."
Date: Mon, May 5, 2003 10:45 pm
> Mercur are diametru aparent de 12" (de arc)...
> Nu cred sa se vada cu ochiul liber, e cam prea mititel...

E, eu cred ca un ochi bun il va vedea cu siguranta. E parerea mea. Sa vedem daca am dreptate. Mercur va fi de vreo 160 de ori mai mic ca Soarele deci cred ca se va putea vedea si cu ochiu liber ca un punct pe discul solar.

Ce vreau sa va zic. Mobilizati-va si adunati lume la evenimentu de maine. Vremea e buna si asa va fi (cel putina sa zic mai multe prognoze meteo), fenomenul e usor de observat de oricine. In plus sunt ceva pete pe Soare una mai centrala si un grup mai mare la est (asa era ieri). Toti cei care aveti o luneta, telescop sau binoclu si NEAPARAT FILTRU IN FATA OBIECTIVULUI (asta se poate face usor din sticla de sudura si suprafata obiectivului nu trebuie pastrata in intregime. Chiar daca filtrul e mai mic acoperiti restul cu carton). Avand in vedere ca 10 mai e Astronomy Day si ca vremea se arata a fi super as zice sa ne dam silinta. Numa inca o data: mare grija cu filtrarea luminii.

Sorin H.
http://www.astroclubul.org/sorin



Subject: [SARM] Poza cu Tranzitul lui Mercur din Cluj
From: Ionut Ilesoi
Date: Wed, May 7, 2003 11:11 am

Buna ziua tuturor!

Iata una dintre cateva poze luate azi la tranzitul lui Mercur. Pe celelalte le voi trimite dupa ce le mai prelucrez putin. Pacat ca am avut prea putin timp sa fac poze,serios...chiar daca suna ciudat.

Fotografia pe care o trimit este prelucrata cu Photoshop7 si e luata cu o camera web Philiphs ToUcam Pro prin proiectie prin ocular de 12.5mm Orto cu diam port-ocularului mic si folosind o luneta (a lui Cristina) cu d=70mm si f=700 si folosinfd un filtru Mylar cu deschidere nu prea mare.

Fotografia este luata la 11:24:24 TLR+Ora de vara din Cluj-N de la Obs.-ul astonomic.

Mercurul este punctul intunecat aflta cel mai aproape de limbul solar.In zilele ce urmeaza voi prezenta pozele prelucrate cu toate detaliile pe ele.

La urmatoarea intalnire!
Ionut Ilesoi

Reply la acest posting: Alin: Salut, filtrul este Baader Astrosolar!!! Excelenta definitie! Alin

Alex: Luneta e de 60mm cu focala 700 si filtrul intr-adevar e Baader, dupa cum zicea si Alin. Diametrul lui e de 60mm, deci cat obiectivul.

Ilesoi revine: Salut si imi cer scuze de greselile tehnice pe care le-am precizat in descrierea lunetei, dar ele mi-au fost spuse de Cristina ('proprietara lunetei'). In ceea ce priveste poza nu am mai atatea poze incat sa fac un gif animat...ar fi fost superb, dar nr. de poze luate nu a depins de mine...

Cristina se revolta :) Bai Ionute ce tot zici acolo? Ca ti-am zis bine datele lunetei and all.. Daca n-ai urechi s-auzi nu mai da vina pe altii..ce puii mei.

SI intr-adevar n-a depins numai de tine nr de poze luat, dar daca te miscai mai repede poate ieseau. Acu nu vroiai sa pierd io toata ziua pentru tine ,nu? Cristina



Subject: [SARM] tranzitul lui Mercur de pe Dealul Voievozilor, Targoviste
From: "Valentin Grigore"
Date: Wed, May 7, 2003 2:15 pm

Aici am tinut-o lunga toata noaptea. Am fost un grup de vreo 12 persoane care am urcat Dealul Voievozilor in noapte cu cele trei telescoape, in doua masini (una cu remorca) si cu bicicletele. Am preferat o actiune inchisa pentru a obtine si unele rezultate, in ideea ca vom avea 3 zile de actiuni deschise catre public joi, vineri si sambata, cu ocazia Astronomy Day.

Am incercat ceva expuneri ghidate la asteroizi si deep-sky, in ciuda cerului foarte poluat luminos (Doamne, ce mai cer aveam aici cu 10-15 ani in urma!!!). Apoi, observatii la meteori. Nopatea destul de racoroasa, astfel incat unii au trebuit sa abandoneze din cauza faptului ca nu au venit echipati corespunzator (unul dintre ei fiind Adi Sima, care are insa meritul de a fi ajutat esential la punerea in pol a lui LX 50).

Si ziua tranzitul lui Mercur, derulat in conditii de cer senin (de vreo saptamana nu exista lacrima de nor pe cer), inceputul vazut de majoritatea (unii, din cauza serviciului de a doua zi, nu au putut ramane la tranzit), sfarsitul doar de mine si Gabi Paun (ceilalti au trebuit sa plece, cu obligatii la serviciu si scoala). Pentru mine a fost al doilea tranzit al lui Mercur, primul l-am vazut in 1986, tot dimineata, cand am chiulit de la scoala pentru asta, intr-o perioada comunista cand nu puteai vorbi de asa ceva, observandu-l printr-o luneta construita din lentile de ochelari si folosind sticla afumata pe post de filtru :-)

Astazi lucrurile au stat altfel. Am facut un film intreg cu expunere in focar, folosind LX 50. Voi reveni cu imagini dupa developarea filmului. Imediat dupa inceperea fenomenului m-a sunat pe mobil d-nul Mircea Corpodean, prietenul nostru astronom din Cluj cu care m- am mai vazut/auzit doar odata la Cluj dupa EuRo-Eclipsa 99. rupt de contacte cu altii, a aflat informatii legate de tranzit de la un post local de televiziune, care l-au contactat!!!

M-a sunat apoi si Eugen Radu din Sebes care a vazut inceputul tranzitului in conditii dificile si care lucra la confectionarea unui filtru din mylarul primit de la mine prin posta la scurt timp dupa inceputul evenimentului (aici a fost o adevarata nebunie cu posta romana din cauza sarbatorilor).

Felicitari tuturor celor care au vazut tranzitul.
Vali



Subject: [astroclubul] Mercur
From: "Impresa"
Date: Wed, May 7, 2003 3:26 pm

Salut,

Imagine cu Mercur aproape de limbul solar.
Telescop SkyWatcher 130mm F/D 5 filtro foto Baader 4,5cm diametru cu masca pe apertura, proiectie prin ocular plossl de 10mm cu filtru interferential orange, webcam Philips ToUcam Pro. Media a trei imagini, scadere flat-field.

Astept cu nerabdare sa vad fotografiile voastre.

Eugen



Subject: [SARM] purici pe Soare la Bacau
From: mitrut danut
Date: Wed, May 7, 2003 3:41 pm
In jurul orei 8 eram instalat in camp, adica pe betonul terenului de aici de la sediu, pregatit sa lucrez proiectie pe 100 ASA cu o extensie focala de peste 7000, pun filtrul de mylar fotografic si constat ca pe Exacta meu nu am expuneri decat pana la 1/500, iar filtrul e prea luminos.

Asa ca fac o mutare de film in Praktica si am siguranta lui 1/1000

Am pierdut intrarea dar dupa aceea aparatul meu a devenit mitraliera. am tras sarje de cate 3, intre focala 6000 si 8000.

Ultimele le-am luat in focar la SC 203. Va atasez si eu o imagine.

Apoi am plecat la fotograf pe la 9.20. trebuia sa ajung si la serviciu, asa ca am developat si am scos.

La manivela m-a ajutat Lucian Muset viitor membru al nostru, cred. fetele au cvazut tranzit in proiectie prin binoclu la Vasile Alecsandri in pauza. Vlad Dumitrescu a tras si el de pe balcon cu un Maxutov de 1000 mm, cu o tulumba de extensie... nu stiu pana la cat a dus focala rezultanta. abia astept sa ii vad pozele.

Am obtinut un superb Mercur de vreo trei milimetri diametru pe o hartie 10/15. maine seara cand o sa le scanez vi le trimit.

19.30, SARM Bacau a facut un compromis intre evenimentul de pe 10 mai si sarbatoarea tranzitului si am organizat in sala de la sediu o intalnire de popularizare al carei continut il veti afla din atasamente (afis si Invitatie).

Evenimentele lunii le-am prezentat cu pozele de azi si simulari facute cu Red Shift 4. apoi am iesit cu telescopul si am impuscat Luna, Saturn, Jupiter, spre bucuria copiilor si a maturilor prezenti la conferinta. copii m-au coplesit cu intrebari, iar maturii: "Gata, e ultima. ca stam pana maine aici"

In fine, afara, copilasii: "mama, ce marfa! Luna are gauri ca branza!" sau "saturn asta e ca o palarie atarnata. ce marfa!", "Tati, hai sa il chemam pe la noi!"

Acum sunt oleaca obosit. Dar ma uit la expozitie cu Constelatiile lui Catalin Diaconu, Dragonul si Orion, apoi pozele de azi si nu ma pot opri sa nu zic:

nu erai decat un purice parlit

patru ore ti-au trebuit

sa te zgaiesti pe mingea de foc

de parca in alta parte nu mai aveai loc.

sa se cheme asta tranzit?

ma indoiesc, dar in inima mea

visez

un Mercur imposibil

in haina de nea.

Cu prietenie si felicitari tuturor tranzitistilor Echipa de Bacau.



Subject: [SARM] Re: Tranzit MERCUR - Arad de la Dl. Arsenov Branco
From: Astroclubul Bucuresti (Alin Tolea)
Date: Wed, May 7, 2003 3:46 pm
To: arsenov branco
Cc: sarm@yahoogroups.com

Multumim de observatie. O sa punem pe lista care o trimtim la Sky& Telescope. Cum v-ati determiant coordonatele geografice? Va putem ajuta cu o harta topografica ca sa ni le puteti spune mai exact.

Ati colaborat si cu Astroclubul Galaxis pentru actiune?

Felicitari :) pentru actiune!!

PS: Dl. Arsenov Branco conduce filiala AREA Arad (Asociatia Romana pentru Educatie prin Astronomie) si colaboreaza cu astronomii amatori locali, adica Astroclubul Galaxis.

AREA- ARAD
http://area.1colony.com/index.html

Astroclubul Galaxis:
http://galaxis.1colony.com/

--- arsenov branco wrote:

Salutari!

Am urmarit astazi fenomenul astronomic.
Cel mai mare castig este faptul ca in jur de 800 de elevi au avut posibilitatea sa il vada.

Am incercat sa determin timpii de contact (II si III), dar a fost o zi cu vant si miscarea telescopului a facut ca aceste momente sa nu se poata observa exact.

Va trimit totusi datele:

Loc de observatie ARAD
latitudine: 46,1830 grade N
longitudine: 21,3170 grade E

Telescop LX 50
diametru obiectiv: 25 cm
distanta focala: 2500 mm
putere de marire: 100X
filtru solar clasa B

contactul II : 8h 15min 48s (!!!!!)
contactul III :13h 27min 53s

Cu respect,
Branco ARSENOV



Subject: [SARM] tranzit
From: "Alexandru Conu"
Date: Wed, May 7, 2003 9:12 am

Salut!

Tocmai m-am intors de la tranzit. A fost vreme superba. Filiala Bucuresti a SARM a fost prezenta in fata Teatrului National de unde am aratat fenomenul trecatorilor. Au fost aproape 500 de oameni care au privit prin telescop. Sincer sa fiu, am ramas surprins de afluenta de public si de faptul ca erau destul de bine informati legat de ce se petrece in luna asta. Am avut 2 telescoape de 114 si o luneta de 60. Urmatorul pe lista e graze-ul. Sper sa avem senin.

Alex.



Subject: [SARM] Tranzit Mercur - rezultate
From: "Sorin H."
Date: Wed, May 7, 2003 9:39 am

Va salut,

Am vazut intreg tranzitul si asta pentru prima data in viata am vazut un tranzit. E un fenomen foarte frumos cu toate ca nu e foarte spectaculos. Am facut determinari pentru contactele 2 si 3 si cateva desene. O sa le pun pe website. Nu sunt foarte bune pentru ca pentru prima data m-am apucat sa desenez ce vad. O sa le refac si sper sa iasa mai bine. Am desenat impreuna cu prietena mea Ramona Rednic.

Mai multe detalii o sa pun pe net pe website despre ce am vazut. Pe langa mine au observat inca 23 de oameni tranzitul. Si acuma ma intreb daca tranzitu asta a fost asa frumos cum va fi cel din 8 iunie anu viitor?

Am folosit luneta de 50 mm la 30x, 42x si 62x. A mers foarte bine. Am vazut planeta dupa aprox. 1 minut dupa primu contact si cu un minut inainte de ultimu contact.

P.S. - va trimit desenul de la ora 13h00m. Mercur e sus in stanga. Desenu e in oglinda.

Sorin H.



Subject: [SARM] ah27
From: "Dorian Gheorghe"
Date: Wed, May 7, 2003 9:41 am

a(stro)h(umanism).

7 mai 2003
(tranzit planeta Mercur/Soare)
~de Andrei Dorian Gheorghe~

rotund si negru
un alt curcubeu
la umarul lui Helios



Subject: [SARM] Merkurius transit din Suedia
From: "razvan_chiriac"
Date: Wed, May 7, 2003 2:28 am

Salut oameni buni.

Pe adresa:
http://medlem.spray.se/teleskop

veti putea sa vedeti niste moze cu mercurius trecind prin fata soarelui.

Am facut pozele cu un 5" maksutov f/15 si cu o camera digital.

Sper sa mai fie cineva care a facut poze dintre voi.

[O copie a unei imagini de-a lui Razvan gasiti aici]. numai bine.

razvan



Subject: [SARM] mercur
From: istrate alina
Date: Wed, May 7, 2003 7:36 am

salutare ...azi ..toata ziua ..Mercur fu in obiectivul binoclului meu ..s-a vazut foarte clar ...dar nu inainte de a-l cauta 2 ore ..si stiti de ce?Nu era focalizata imaginea .Pur si simplu nu-mi venea sa cred ...insa imediat mi-am luat trepiedul in spate si tine-o intr-o fuga pina la scoala ...sa le arat si colegilor ...intru in clasa ...abia reuseam sa vorbesc ...si profa de romin a ,indiferenta ..ma trece la loc ..asta e parerea ei despre Univers ..profu de geografie ..nici nu a venit sa se uite ..imaginati-va ...Ata ete .am in schimb satisfactia ..ca le-am aratat colegilor acest fenomen ..era super sa le explic ..celor interesati ..(aveam instrumentul asezat in curtea scolii)..despre Astronomie ...A m ramas surprinsa ca cineva avea habar despre tranzitul lui Mercur ...Cit despre noaptea de observatie ..ea continua ...in fiecare noapte ...m-am obisnuit ..nu mai pot dormi noaptea ...Revin ..in curind cu intrebari ..acu tre sa ma duc sa dorm ! Cer senin tuturor!!!!!!!!! si celor care au observat noaptea trecuta ..somn usor!!!!!!!!

Alina



Subject: Re: [SARM] Tranzit
From: "Virgil Chiriac"
Date: Wed, May 7, 2003 3:37 am

Salutare,

A trebuit sa treca Mercur prin fata Soarelui ca sa-l vad si eu, fenomen de tranzit a fost destul de interesant, eu l-am observat in intregime, asha cu cateva pauze ca sa nu fac insolatie...insa nu am determinat timpii pentru contactele II si III.

Mercur perfect rotund, de vreo 3 ori mai mic decat o pata centrala, si mai inchis la culoare in comparatie cu petele, s-a plimbat dintr-o parte pana in cealalta...In nici un caz nu s-a vazut ceva cu ochiul liber...de fapt nici pata aia mai mare nu este vizibila...acum asteptam eclipsa din 31 :)) Urmatorul tranzit a lui Mercur vizibil de la noi in va fi in 2016. Dar pana atunci mai putem vedea la anu tranzitul lui Venus pe 8 iunie 2004. S-au vazut si cateva pete destul de diverse si spectaculoase. Pt cei interesati o clasificare de baza a petelor solare am pus la www.astroclubul.org/gili/Observatii.htm

Se pare ca cerul tine cu noi si urez mult noroc tuturor celor care vor face observatii la graze vineri, cand sper sa vad si eu ceva...am facut si o mica simulare cu starry night, un mic filmulet(format *.mov) : www.astroclubul.org/gili/Graze.mov

vineri, luna Luna in primul partar, va fi spre SW la vreo 50 de grade deasuprea orizontului deci accesibila pt observatii chiar shi daca nu aveti un camp foarte larg.

Cer Senin

Gili, Brasov
www.astroclubul.org/gili



Subject: [SARM] AstroInfo - Despre tranzit+desene
From: "Sorin H."
Date: Wed, May 7, 2003 4:51 pm

Am pus pe net pagina cu ceea ce am vazut eu azi la tranzitu lui Mercur si am pus si cele 9 desene pe care le-am facut. Va repet ca nu sunt din cele mai bune dar sunt facut cu instrumentul la ochi chiar la orele indicate.

Am auzit ca s-a dat la Stiri despre tranzit si m-am uitat si eu. Ati fost careva la observatorul Urseanu. A aparut acolo in afara de dl Harald Alexandrescu si ceva Stanescu. Il stiti?

Ca de obicei la noi romanii greselile in informatia de uz public sunt din plin. Asa ca azi Mercur a facut o "pata" pe Soare sau s-a vazut "umbra" lui Mercur pe Soare. O aberatie mai mare ca nici ca se putea: auziti voi.... sa existe umbra pe Soare..... extraordinar. Da asta nu e tot ca e la ordinea zilei in orice stire. Pot spune ca ceea ce a urmat a fost rusinos si mie in momentul ala mi-a fost rusine ca sunt roman. La minunatul p(r)ost de televiziune PROTV dupa ce s-a prezentat foarte sumar si plin de greseli fenomenul experimentatii reporteri ne explica aducand-o si pe imbecila de nety sandu, cum ne-a afectat pe noi fenomenul de azi. Nu stiu si nu inteleg cum pot amesteca oamenii astronomia cu astrologia. Pe mine m-a afectat ca m-a durut capu de la soare pe voi? Nu cred ca il tarile occidentale s-ar face asa ceva si spun inca o data: rusine celor ce au facut asta. Sa bage ocultismul si misticismul intr-un fenomen atat de precis si exact !!!

Hai ca nu mai zic nimic dar as dori sa aud si alte pareri si daca ati fi de acord am putea sa facem ceva cum zicea si alin. Daca nu facem nimic atunci avem nimic. Daca v-a intrigat si pe voi chestia asta am putea sa trimitem un mesaj protest la adresa postului ca sa le deschidem (poate printr-o minune) macar putin ochii.

Va las ca mi se inchid ochii.

Numa bine si cer senin !

Sorin H.

http://www.astroclubul.org/sorin



From: "Alin Tolea"
Date: Fri May 9, 2003 12:48 am
Subject: Re: reactia presei

Ok, as avea cateceva de spus aici:
1) Daca vrem 'sa se faca' polularizare, trebuie sa o facem fiecare din noi, fie individual, fie cu altii de langa noi

2) Ziaristii nu stiu despre evenimente decat daca le spune cineva. Deci, daca vrem mediatizare, trebuie sa luam NOI legatura cu ei, nu sa-i asteptam ca vina de ne intrebe.

Ne mai asteapta doua evenimente luna asta. Eclipsa de luna de pe 15/16, dar aia e noaptea, si oricum lua apune inainte de inceperea totalitatii, si eclipsa de Soare, dis de dimineatza pe 31 mai.

Eclipsa partiala de soare poate fi mediatizata frumos, si din nou, telescoape scoase la coltz de strada, etc... In plus, se vede si cu ochiul liber, deci lumea poate sa-si foloseasca ochelarii de la eclipsa.

Sunt sigur ca SARM Tgv si SARM bucuresti vro face cate ceva, probabil si Timisorenii. Tg. Mures? Astroclubistii pleaca in escursie la mare pentru eclipsa, poate acolo pe litoral ceva? O sa fie public puhoi...

Nu stiu nimic de Arad, emailul lui Mircea pteancu e blocat de 6 luni de zile. Dl. Arsenov, sunt planuri la Arad pentru eclipsa partiala?

Alin



From: "Ovidiu Vaduvescu"
Date: Fri May 9, 2003 3:22 pm
Subject: Re: [SARM] AstroInfo - Despre tranzit+desene

Salut Sorin (ref la mesajul tau de ieri):

> Ca de obicei la noi romanii greselile in informatia de uz public sunt
> din plin. Asa ca azi Mercur a facut o "pata" pe Soare sau s-a vazut
> "umbra" lui Mercur pe Soare. O aberatie mai mare ca nici ca se putea:
> auziti voi.... sa existe umbra pe Soare..... extraordinar.

Pai da mai Sorin, ca tu folosesti un telescop reflector, da? Deci lumina care vine de la Soare se reflecta in telescopul tau si apoi inapoi la Mercur, care apoi face umbra pe Soare, ce nu ti-e clar aici?!?

> La minunatul p(r)ost de televiziune PROTV dupa ce s-a prezentat foarte
> sumar si plin de greseli fenomenul experimentatii reporteri ne explica
> aducand-o si pe imbecila de nety sandu, cum ne-a afectat pe noi
> fenomenul de azi. Nu stiu si nu inteleg cum pot amesteca oamenii
> astronomia cu astrologia.

:) Hmm, inca mai tine Nety rubrica de astrologie presupun.. Pai chestia cu Mercurul (ma rog, "tranzit" cum ii ziceti voi) era un subiect tocmai bun pentru ea! Parca si pe mine m-a durut capul ieri dimineata!.. :)

> Nu cred ca il tarile occidentale s-ar face asa ceva si
> spun inca o data: rusine celor ce au facut asta. Sa bage ocultismul si
> misticismul intr-un fenomen atat de precis si exact !!!

Intr-adevar, parca sunt mai putine tampenii de-astea astrologice la noi (cel putin in Canada), desi eu n-am cablu si nici satelit (ca nu vad sudul de pe balcon :( asa ca nu stiu sa-ti zic exact. Iar la fenomene de obicei la TV invita pe cate cineva de specialitate (fie vreun corespondent de science de-al lor, care de obicei e chiar absolvent sau chiar PhD in science sau chiar asta) fie pe vreun prof de la univ.

In plus, nu te mira prea tare de PROTV (care mie mi s-a parut intre cele mai slabe TV-uri inca la vreo 2-3 ani dupa infiintare), in ciuda auto-reclamei atat de pompoase, in stil american/capitalist. Parerea mea (ca si despre TV in general - cred ca la ora actuala cea mai buna sursa de info e net-ul)!!

> de acord am putea sa facem ceva cum zicea si alin. Daca nu facem nimic
> atunci avem nimic. Daca v-a intrigat si pe voi chestia asta am putea sa
> trimitem un mesaj protest la adresa postului ca sa le deschidem (poate
> printr-o minune) macar putin ochii.
Scrieti-le fiecare (care v-a deranjat, macar cate un email) sau chiar din partea SARM sau astroclub, daca aveti timp. Asa fac si eu (ma rog, pe alte motive) de fiecare data cand ma zgarie pe creier cu ceva!

Dar e foarte bine ca l-ati vazut, si m-am bucurat mult sa vad ca ati avut senin cred in toata tara!

Personal eu nu prea sunt de parere ca trebuie sa va bagati voi "pe gat" la ziaristi, caci e meseria lor sa caute cele mai bune surse! Ba chiar ar trebui sa va si plateasca in cazul in care va folosesc, si nu sa va bucurati voi ca "a venit PRO-TV ul si au zis ca ne dau diseara, ca sa vedeti poate ca n-a fost asa :)

Dar asa e, lumea (ca si aici) e cel mai mult influentata de ce zic "specialistii" de-al de Nety la tembelizor!

Ovidiu



Subject: [SARM] Mercury transit, live from Bucharest
From: Valeriu Tudose
Date: Wed, May 7, 2003 2:38 am

Instrument:
Schmidt-Cassegrain MEADE 10" LX 50 telescope f/d=10
http://aira.astro.ro/~nedelcu [NOTA webmaster: Se pare ca transmisia webcast a fost facuta live de catre Alin Nedelcu, astronom-stagiar la Institutul Astronomic Bucuresti].

Subject: [SARM] Tranzit in Cluj
From: "Cristina Tinta"
Date: Wed, May 7, 2003 6:39 am

Salutare!

Veni acu juma de ora de la observatorul din CJ. Am fost cu Gelu, Cornel si Picu Adrian. Nu vreau sa comentez prea mult treaba cu observatoru.. nu are rost... desi initial eram pornita sa-mi dau drumu la gura.

Ideea e ca dupa primul contact ,pe care bineinteles nu l-am vazut..m- am suit repede pe troleu si mi-am adus acolo lunetica mea de 60, cu care am vazut super tranzitul.

N-am mai stat pana la sfarsit pt ca lumea se grabea si nu puteam sa car totul singura inapoi...noroc cu Cornel.

Ne-am intalnit si cu Fane Berinde...iar desteptul de Ilesoi a facut ceva poze cu web cam-ul prin luneta mea.

In cupola au facut proiectie si cred ca au facut poze tot cu webcamu sau chiar au filmat...acolo n-am stat prea mult, Gelu a stat mai mult. Ceilalti n-au binevoit sa apara. Tabita si Daniel au avut ceva probleme cu telefonul si n-am mai putut sa-i contactez apoi sa le zic unde sa vina pt ca nu am mai avut nici eu baterie..ghinion.

Ceilalti au consuderat ca tranzitul nu e prea important...pacat. Daca cititi , sa stiti ca am ratat o ocazie de a face putina popularizare si pentru SARM..au venit cateva grupuri de liceu, dar eu am fost total nepregatita. Daca eram mai multi ,puteam aduce si niste harti,etc..ar fi fost alta treaba. Cui ii pasa insa? Dezamagirea imi ramane mie.. Nu cred insa ca e locul potrivit pentru a discuta asta.

In rest...ma bucur ca n-am ratat fenomenul si Alexutzule..bine ca mi- ai facut filtru..insfarsit l-am folosit pentru ceva ca lumea. }{:) Cam atat de la mine.

pa
Cristina



Subject: Re: [SARM] Tranzit la Barlad
From: Ruxandra Toma
Date: Thu, May 8, 2003 12:12 am

Buna!

Am vazut si eu tranzitul! Dupa lupte seculare i-am convins pe parintii mei sa imi dea voie la barlad. Am plecat cu o masina de 7 din vaslui si am ajuns pe la 8 in barlad. Am ratat al doilea contact, dar apoi am fost pe pozitii pana la capat. Am privit Mercur pe discul solar cu un MEADE LX90, si am avut un filtru solar f bun (merci alin, sa stii ca a ajuns plicul ala), si am putut vedea totul perfect , am facut chiar si poze,nu eu personal, ca nu am aparat. Desi MEADE-ul e performant Mercur tot ca un purice se vedea, un simplu punct pe supr intinsa a discului solar. Era o pata solara aprox in centrul discului care, dupa parerea mea era dubla sau chiar tripla fata de Mercur.

Pot sa zic ca a fost super! Nu regret ca am pierdul ieri orele si m-am ales cu 6 absente si cu o cearta zdravana cu ai mei! :))) Abia astept eclipsele!



Subject: [SARM] La Suceava tranzit gravitational
From: "Dimitrie Olenici"
Date: Thu, May 8, 2003 7:40 am

Hristos a inviat tuturor!

La Suceava tranzitul lui Mercur a fost observat de pe terasa Planetriului cu doua instrumente.

- luneta Zeiss 80/1200 prevazuta cu filtrul trimis de Alin Tolea si
- telescopul Zeiss Meniscus Cassegrain 150/2250 prevazut cu un filtru de 6cm diametru.

Inainte de aceasta cu o zi am scris un articol depre eveniment (insotit si de o schita grafica) in ziarul local "Crai nou" . Nu am facut alta publictate sa vad citi vizitatori se vor prezenta. Au fost cca 70.

Publicul a fost dirijat de un tehnician al planetariului. Eu am fost ocupat cu sdudii privind comportarea unui pendul Foucault in timpul tranzitiei.

Am facut 5 ore de observatii. Am pornit pendulul la fiecare ora respectiv 8:20, 9:20, 10:20, 11:20, 12:20.

In fiecare ora am citit de 12 ori (la intervale de 5 minute eprioada de oscilatie  si pozitia planului de oscilatie.

Asemenea determinari le-am inceput cu o zi inainte adica am facut si pe 6 Mai exact intre 8:20 si l3:20 si le voi mai continua 2-3 zile dupa eveniment pentru a putea avea date de comparatie.

Din timp in timp mai trageam cite o fuga pe terasa (cca 3 minute) sa vad ce face publicul si sa mai fac cite o poza. Am luat citeva poze cu telescopul (F=2250 mm) Mai am poziti in apart asa ca filmul o sa-l developez mai tirziu.

M-am bucurat de rezultatele obtinute de voi. Am vazut pozele pe internet felicitari!

Cu stima Dimitrie Olenici



Subject: [SARM] foto tranzit si astronomy day
From: "Valentin Grigore"
Date: Fri, May 9, 2003 10:41 am

am developat filmul, imaginile sunt bunicele.
cred ca am suficient material sa facem 2 gif-uri animate.

acum suntem foarte ocupati cu cele trei zile anuntate pt. astronomy day.

aseara a fost bine, in special dupa lasarea serii cand s-a inseninat. am avut cca. 200 de persoane la instrumente, am folosit cele trei telescoape. am vandut si ceva harti si ghid de meteori.

chiar acum caram instrumentele pe platou pt. a doua zi de activitate publica.

cer senin,
Vali



Subject: [SARM] Astronomy Day, a doua prezentare
From: "Valentin Grigore"
Date: Fri, May 9, 2003 10:10 pm

vineri, intre orele 17:30 si 24:00 am avut a doua prezentare publica.
am fost luati cu asalt de public aici la Targoviste.
cred ca au fost peste 500 de oameni.
vreo 6 dintre ei s-au inscris pe loc in SARM.
cerul a fost perfect senin.

am facut si proiectii la Soare, apoi au urmat Luna, Saturn si Jupiter. si multe discutii.

pe seara am avut si oaspeti straini, 2 profesori (tineri) din Anglia, in vizita la o scoala de aici, adusi pe platou de catre directorul scolii. au spus ca e pentru prima data cand privesc printr-un telescop, mai inainte vazusera doar Luna prin binoclu. am dicutat cu ei si am aflat ca unul dintre ei a vazut eclipsa de Soare din 99 din Tabara SARM de pe Dealul Voievozilor.

putin dupa miezul noptii abia am putut sa strangem instrumentele si sa plecam inainte de a mai apare cineva dornic sa se uite prin telescop.

am facut publicitate in mass-media locala, cu articole in cele doua ziare si anunturi la 3 posturi de radio (cea mai mare reclama ne-a facut-o Radio Contact Targoviste) si Antena 1 Targoviste. maine urmeaza a a treia zi.

Vali



Subject: [SARM] O imagine mai buna si date tehnice
From: mitrut danut
Date: Sat, May 10, 2003 6:54 am

azi va trimit o poza mai clara a tranzitului de la Bacau

date tehnice:

08h, 22m, 37s
SC 203, 6800 focala rezultanta prin proiectie cu ocular Erfle, 16 mm f
exp: 1/1000 Fuji 100 ASA.

DAN

iar mai jos, grupuri de pete fotografiate 29 aprilie, respectiv 2 mai, cu proiectie prin ocular, focala rezultanta 850 si 1200, prima la ora 8.04, a doua la 8.32, cu 100 ASA Fuji si expunere 1/1000.

numai bine, DAN



Subject: Re: [SARM] AstroInfo - Despre tranzit+desene
From: "Virgil Chiriac"
Date: Sat, May 10, 2003 8:38 am

probabil ca n-ai vazut asocierea de pe antena 1 cu calamitatile....la ultimu tranzit ar fi fost nushtiu ce cutremur la noi, inundatii in frantza shi tot asha...cu atat seriozitate, ceva de speriat...prostia-i mare!

oricum am vazut si reportaje bune, cel mai bun de departe fiind cel de pe tvr cultural parca in care reporterul a facut si o scurta pleodoarie ironica despre instrumentele si materialele invechite pentru care ar trebui dati bani de la guvern, si transmisia de la observatorul din timisoara difuzata pe mai multe canale a fost buna

Gili



Subject: [SARM] Astronomy Day
From: "Alexandru Conu"
Date: Sat, May 10, 2003 5:22 pm

Salut!

Ziua Mondiala a Astronomiei nu putea trece neobservata de SARM Bucuresti. Asa ca azi ne-am mobilizat si pe la ora 17 am iesit in parcul Cismigiu cu 2 telescoape de 114.

Pana la apusul Soarelui oamnii l-au putut privi prin instrumentele noastre. Din pacate discul solar nu a fost foarte spectaculos fiind vizibile numai 2 pete, nici acestea impresionante. Oricum cei prezenti au fost entuziasmati.

Dar piesele de rezistenta au aparut odata cu lasarea intunericului. Toata lumea a fost impresionata de Luna, Saturn si Jupiter. Cativa au spus ca au de gand sa treaca si pe la intalnirile saptamanale ale SARM.

Am avut foarte multi oameni dornici de a privi prin telescoape, din cand in cand formandu-se adevarate cozi in spatele ocularului. Nu pot estima exact numarul persoanelor prezente dar cred ca au fost mai mult de 700. Am avut si un oaspete de seama: Primarul General al capitalei Traian Basescu, care a ramas placut impresionat de ceea ce-am facut noi azi acolo. Nu stiu cat se va tine de cuvant, dar ne-a promis ca de cate ori avem de gand sa organizam asemenea evenimente ne va ajuta cum poate. Prezenta noastra acolo a fost insotita si de un banner interesant facut dintr-un cearsaf scris cu markerul dar care arata chiar bine. Ii multumesc pentru asta unui membru SARM mai nou din Bucuresti - Dan Carbunaru.

In functie de cum ne va permite timpul e posibil sa indesim actiunile de tipul celei de azi.

Cer senin,
Alex.



Subject: [SARM] Astronomy Day, a treia prezentare
From: "Valentin Grigore"
Date: Sat, May 10, 2003 5:18 pm

astazi spre seara cerul s-a acoperit cu o panza subtire de nori. am facut proiectii la Soare, apoi Luna si Jupiter. Din pacate pe Saturn l-am pierdut din cauza norilor.

lumea a dat navala. cred ca au fost peste 6-700 de oameni, poate chiar mai multi, de la ora 18:00 la miezul noptii.

telescoapele au lucrat din plin, unele discutii au fost aprinse. am expus si covorul mic de poze si cateva postere. oamenii s-au aratat foarte interesati.

au fost oameni de toate categoriile si conditiile sociale: oamenii simplii de la oras sau de la tara, elevi incepand cu clasele mici sau gradinita pana la studenti, omni-prezentii tiganusi sau smecherasi de oras, pana la alesii poporului de pe la prefectura sau alte institutii sau cucoane cu mertzane si sofer angajat.

este foarte ciudat sa vezi cum astronomia poate atrage atata lume. s-au mai inscris cativa in SARM, inclusiv in Clubul MiniSARM Bellatrix.

Am avut si oaspeti italieni (am aflat ca in prima zi am avut si turci), iar cei doi englezi de aseara au mai aparut cu o colega de-a lor. au fost foarte surprinsi de entuziasmul nostru, foarte interesati de modul cum noi promovam astronomia si educatia in randul publicului, de modul de promovare: astronomie-cultura-arta- educatie-societate.

Englezii, care vor pleca maine in Anglia, au fost foarte interesati sa tinem legatura pe viitor, au facut chiar si o donatie de 100.000 lei. desi romanii au un mod original, balcanic, de a fi in toate, am vazut totusi si oameni care s-au asezat frumos si ordonat la coada pentru a privi prin telescop, care au apreciat foarte mult ceea ce facem noi.

am acordat si interviuri pentru mass-media.

ca si ieri, harta si ghidul de meteori s-au vandut foarte putin, se vede clar ca oamenii desi foarte interesati sa afle si sa invete, sunt foarte saraci.

binenteles ca nu au lipsit intrebarile de genul: unde este locul pe Luna unde se afla steagul american si cum putem sa-l vedem? sau ce fel de galaxie este steaua polara?... etc.

interes mare pentru evenimentele astronomice care vor veni.

desi nu am fost finantati de nimeni, actiunea noastra, parte din proiectul inscris de DTS "Educatia prin astronomie pentru tineret" a fost inclusa in Zilele Tineretului si a fost bine apreciata de oameni, spre deosebire, spre exemplu, de alta actiune a unei alte organizatii de tineret, inclusa tot in Zilele Tineretului si finantata, care a constat intr-un spectacol de asa zisa muzica nu-stiu-de- care dupa care moare tineretul, care a degenerat intr-o nebunie totala in care s-au rupt scaune, s-a facut destrabalare la maximum, in urma adunandu-se saci intregi de sticle de bautura.

in fine, a fost o paranteza.

una peste alta a fost un maraton care a inceput la Lyride, a continuat cu eta Aquaride, tranzitul lui Mercur, 3 zile acestea cu publicul. vor urma eclipsa de Luna si cea de Soare.

Cer senin,

Vali



Subject: [SARM] tranzit
From: "Raul Truta"
Date: Sat, May 10, 2003 6:13 pm

Daca tot am vazut discutii despre cele vazute la stirile de pe diferite posturi am facut rost de reportajele legate de tranzit de pe Antena 1 si Pro Tv legate de eveniment.

Promit ca le sterg intr-o saptamina ca sa nu ocupe spatiul grupului degeaba. Motivul pt care l-am pus e sa dau ocazia celor care nu au vazut stirile sa se minuneze de aberatiile ce le pot scoate posturi seriosase de televiziune. Priviti si va minunati!
[gasiti cate o copie a stirii PROTV - 1.8 MB! si Antena 1 - 2.7 MB! in format .avi aici].

Am pus fisierele in sectiunea files a grupului in directorul "Mures". Tot acolo am mai pus un filmulet realizat de cei din Tg-Mures cu ocazia tranzitului . Sper sa va placa. Realizatorul lui e Marc Florin. [o copie a filmului Tranzitul la Tg Mures - .avi file 1.0 MB].

Raul



Subject: [SARM] FELICITARI, FELICITARI, FELICITARI !!!
From: "Ovidiu Vaduvescu"
Date: Sun, May 11, 2003 6:16 am

Salut baieti si fete,

Bravo bravo bravo, de 3 ori pt toate trei: Astro Day, Tranzit, Graze!!!

Ma bucur nespus ca v-ati mobilizat parca mai bine ca niciodata, in toata tara, iar vremea a tinut cu voi!!! Asa se face popularizare! (poate data viitoare vor veni sa ia lectii de la voi si cativa reporteri! :)

Din relatarile voastre de pana acum, in special tin sa felicit echipa si organizarea SARM din Targoviste/Vali, Bucuresti/Alex, Prahova/Zoli dar si pe ceilalti care au incercat sa faca ceva dar n-au reusit pentru prima data: Mures/Raul, Brasov/Gil+Luci si cred ca si altii, ale caror rapoarte n- au ajuns inca, sau care n-au acces la net asa des.

In particular m-a distrat mult chestia asta, parca ar fi scoasa din Caragiale (din povestirea 3 a lui Vali), o reproduc in continuare:

> oamenii simpli de la oras sau de la tara, elevi incepand cu clasele
> mici sau gradinita pana la studenti, omni-prezentii tiganusi sau
> smecherasi de oras, pana la alesii poporului de pe la prefectura sau
> alte institutii sau cucoane cu mertzane si sofer angajat.

In legatura cu tranzitul lui Mercur: NU-mi mai trimiteti personal poze si rapoarte (oricum nu s-a omorat nimeni pana acum), le voi lua de pe lista pe cele mai bune pe care le-ati trimis, pt a le pune pe web in pagina SARM. deci ma ocup eu de asta (sper in 2-3 sapt sa fie gata, caci mi s-a stricat computerul :(

Alex si baiatul care a facut banerul SARM: FELICITARI! Am omis sa va sugerez asta pana acum, cred ca e IMPERIOS NECESAR sa aveti de fiecare data cand lucrati cu publicul un baner sau macar un afis bine vizibil cu numele asociatiei care organizeaza evenimentul (mai ales daca e gratuit, macar sa va faceti "reclama")!

Alex, misto ca v-ati vazut cu Traian (AR MERITA SA PUNEM O POZA CU EL PE SITE daca aveti - sau macar daca a facut cineva undeva cu publicul)! Cred ca v-a vazut de la el din birou de langa Cismigiu, sau o fi vazut coada mare si o fi venit si el ca tot omul sa vada "ce se da" :)

Bravo Vali pt cele 3 zile la maxim la Targoviste Astronomy Day! Ar fi misto daca ati putea trimite un scurt raport la S&T (pe zile ce nr de public ati avut - care sa incl Tgv si Buc separat in cele 3 zile) eu personal nu stiu de concursul lor - poate va ajuta Alin? (stiam doar de pagina astroleague in care am vazut ca v-ati inscris cu succes, surclasand chiar RASC Canada)!

La noi la York Univ in Toronto din pacate am avut activitate aproape nula, probabil din cauza de reclama/anunt nul al evenimentului: cu exceptia a vreo 5-6 vizitatori (din care vreo 4 studenti de la un colegiu unde tin un curs de astro carora le-am vorbit si aratat si harta SARM) si a vreo tot cam atitia organizatori (studenti undergrads si membri la un club de astro la noi la facultate, care in lipsa de vizitatori au jucat Monopolis - versiunea astronomica :) dar si din cauza de vreme cam rea toata ziua (cu exceptia a vreo ora jumate intre 8-9:30 cand am putut vedea ceva).

S-au vazut asa: putine pete pe Soare (la fel cu cine a mai raportat asta din Ro, nu mai stiu exact) vazute printr-un flitru H-alfa, Jupiter cu 4 sateliti si doua benzi printre nori transparenti si seeing foarte prost, si Luna, toate vazute prin Meade-ul de 40-cm (http://aries.phys.yorku.ca/~delaney/).

Apoi prezentarea telescopului de 60-cm (multi (din cei 6 :) au fost incantati fiindca se aflau pt prima oara intr-un observator), cateva imagini si notiuni de prelucrare de imagini de galaxii si ce vrem noi de la ele (la mine in birou) si la final o expunere de freo ora de diapozitive din Sistemul Solar (o colega studenta foarte pasionata) in una din clase, pana pe la 10:30. Am mai avut mai multe copii cu doua harti ale cerului format A4 vizibil din Toronto la orele 22 si 04 in 15 mai = 15 iunie cu o ora mai tarziu (thanks to Maps, mie, Luci and Mirel) si cateva reviste SkyNews. Cam asta a fost activitatea aici, din pacate foarte slaba de data asta.

Dar ma bucur mult pentru voi, probabil este cea mai mare mobilizare "de trupe" de dupa eclipsa!!

Raul, mersi pt filme, o sa ne uitam la ambele (chiar ca il scapasem pe Mr Bean saptamana asta la TV :) Poate ca ar trebui sa bagam o rubrica speciala pe site de "umor involuntar" (ca sa ma exprim elegant), incl pt intrebarile naive primite la Tgv din public.

Inca odata BRAVO BRAVO BRAVO!

O sa va anunt cand e gata pe site (daca mai aveti ceva nou, trimiteti deci tot aici pe lista SARM sau astroclubul). Ionut Toader sau altcineva din mica echipa SARMweb, m-ati putea ajuta cumva pt paginile astea doua? (tranzit Mercur + Astronomy Day care sa includa rapoarte text si poze)? - similar cu ce-am mai facut eu la Leonide, etc. (munca de vreo doua zile doar).

Ovidiu



Subject: [SARM] Aberatiile Antena 1 si PROTV despre recentul tranzit al lui Mercur
From: "Ovidiu Vaduvescu" Date: Sun, May 11, 2003 8:40 am To: ANTENA 1 , PROTV

Cc: , Sandu Dumitrescu, Dragos Brasov

Att: Ref la stirile Antena 1 si PRO-TV despre recentul tranzit al planetei Mercur peste discul Soarelui (va rog sa Fw acest mesaj reporterilor/redactorilor in cauza)!

Raul, mersi pt fisierele .avi, le-am vazut acum, intr-adevar dezastru!

Desi la Pro-TV a fost ceva mai bine, Andrea Esca ne-a asigurat la inceput ca fenomenul nu poate fi vazut decat cu "telescoape performante" (ba poate fi vazut si cu o mica luneta prevazuta cu un simplu filtru!). Apoi la final Nety Sandu habar n-avea ce sa ne mai zica, lamurindu-ne la final ca "umbra planetei peste discul Soarelui" a produs o "luminozitate" in viata noastra! :) Totusi m-am bucurat sa vad si amatori seriosi ca Dragos Brasov (asoc astr Sirius Buc) si Octavian Stanescu (Timisoara, si posesorul celui mai mare telescop de amatori din Romania, care ar fi meritat sa fie amintit!).

La Antena 1 dezastrul a fost mai mare (desi au mers si la Institut unde au luat doua interviuri valabile). La inceput Alexandra Stoicescu a apasat parca putin pe formula "fenomen astronomic", care insa "se lasa cu catastrofe" si se intampla exact de "13 ori pe secol" (de parca Mercur si Soarele ar asculta exact de secolul nostru terestru). Apoi reporterul (imi pare rau ca nu-i stiu numele, caci a debitat cele mai multe aberatii) a dat- o doar pe astrologie: ne-a asigurat ca avem "probleme de comunicare" si ca "miscarea astrelor ne face mai nervosi si mai tensionati" (pai ar trebui ca mereu sa fim nervosi!). Apoi l-au incurcat pe astrologul (al carui nume nu-l cunosc - primul intervievat) sub care au pus numele d-lui Alexandru Dumitrescu de la Institut (aparut ceva mai incolo)! - o GRESEALA/MAGARIE pt care intr-o tara normala ar meritadati in judecata!

Mare pacat, domnilor de la TV in cautare de stiri-bomba, ca amestecati astrologia cu astronomia (poate si din motive de educatie, fara suparare)! Astronomia este cea mai veche stiinta, pe cand astrologia este un fel de arta, care doar preia cateva date din astronomie si le interpreteaza fara nici un argument stiintific! Nu m-ar deranja atat ignoranta d-stra, cat faptul ca din posturile FOARTE caldute in care va aflati continuati sa ametiti MILIOANE de romani care va acorda din pacate increderea!

In loc sa fi aberat astrologic, mai bine mergeati la mai multi amatori, care in ultimele 3 zile au strans pe langa ei mii de oameni la Bucuresti (Teatrul National, Cismigiu), Targoviste (Piata Prefecturii), Targu Mures, Timisoara, etc, unde oamanii au stat la cozi pentru a privi cu ochii lor tranzitul sau au sarbatorit Ziua Astronomiei chiar ieri, celebrata de vreo 30 de ani in mai multe tari intre care si Romania! Ei v-ar fi explicat acest fenomen interesant dar extrem de "pasnic", mult mai bine decat ati facut-o d-stra!

V-am scris la initiativa unui amator din Sighet, pe drept cuvant indignat de ce-a putut sa vada. Apoi un alt amator din Tg Mures a postat cele doua fisiere pe o lista de discutii astronomice (SARM) de unde le-am putut vedea si eu, devenit probabil la fel de iritat ca si alti pest 150 de membrii amatori din tara si nu numai! Asa incat m-am hotarat sa va scriu deschis, fara suparare!

Chiar de aici departe de tara (din Canada) sa stiti ca continuam sa va urmarim stirile si emisiunile cu placere atunci cand avem putin timp, cei care am ramas romani nu doar pe pasaport, dar si in suflete!

Sa speram ca la anul cu Venus va fi ceva mai bine.. :)

Cu respect,
Ovidiu Vaduvescu

Fost astronom Roman
PhD Student in Astronomie
Toronto, Canada



Subject: Re: [SARM] Aberatiile ...
From: Tudorica Alexandru
Date: Sun, May 11, 2003 3:46 pm

Salut!

Am Fost si eu cu Vali si restul la Manastirea Dealu` si am vazut tranzitul, dar cum nu am tv la gazda nu am vazut aberatiile PROTV si restul, desi cred ca ar fi fost distractiv.

Din pacate aberatiile au indus in eroare publicul, mai ales ca au incurcat ASTRONOMIA cu astrologia. Un exemplu dat de Vali despre dezinformarea prezenta la tv in cazul evenimentelor astronomice este cel in care, de Perseide s-a anuntat maximul cu o zi mai tarziu, si au existat oameni care au pierdut bani, timp si au strabatut dist. mari pt. aceasta.

De ziua Astronomiei am fost pe "platou`", in piata ****(nu mai stiu) si dupa cum s-a spus a fost un adevarat succes.

Sper ca macar de cele doua eclipse sa se prezinte ceva real la tv si nu abureli astrologice.

Cer senin!



Subject: [SARM] Tranzit aberant al lui Mercur
From: "Sorin Hotea"
Date: Sun, May 11, 2003 5:15 pm
To: ,
Cc: "SARM"

In atentia echipelor de stiri de la posturile de televiziune ANTENA 1 si PRO TV !

Nota: dau Cc listei de discutii astronomice a SARM (Societatea Astronomica Romana de Meteori) care are cca. 150 de membrii, astronomi amatori si nu numai. Unii din ei si-au exprimat nemultumirea fata de falsa informare facuta de cele 2 posturi de televiuziune amintite in urma tranzitului planetei Mercur din 7 mai.

Ziua de 7 mai 2003 a fost asteptata de mult de astronomii amatori si de mine personal. Am putut sa vad primul tranzit din viata mea. Sunt amator in astronomie de 9 ani si la inceput un mijloc de informare important (cel putin in domeniul eclipse-comete) a fost televiziunea. Acum imi dau seama de greseala pe care am putut sa o fac luand in seama acest "mijloc de informare". O sa argumentez mai jos.

Dupa ce m-am informat cum trebuie pentru tranzitul din 7 mai am observat fenomenul in conditii bune. Dupa toata agitatia din timpul zilei m-am gandit sa ma uit ce s-a vazut prin tara si bineinteles am deschis televizorul cu "incredere". Privind stirile de la Antena 1 si Pro Tv am ramas total dezamagit de neprofesionalismul celor de acolo (reporteri sa fie oare?) care pur si simplu au dezinformat oamenii. Dupa cele 2 reportaje un necunoscator nu stiu ce ar fi putut sa creada despre tranzit: s-a vazut umbra lui Mercur pe Soare sau ca Mercur a creat o pata solara sau alte chestii? Pe langa aceste aberatii s-a mai facut si amestecul intre astronomie si astrologie. Imi pare extrem de rau domnii mei reporteri si realizatori de televiziune dar asta e pur si simplu incultura generala. Nety Sandu sau orice alt astrolog n-ar nici o treaba cu astronomia. Nu puneti alaturi de frumoasa stiinta a astrior aceasta practica folosita de oameni pe vremea cand inca nu s-a descoperit fierul !!! Informati-va un pic (daca n-aveti de unde puteti sa ne intrebati pe noi) ce este astronomia, ce e un tranzit, ce e o eclipsa si apoi informati si pe altii.

Rating-urile si audientele arata ca de multe ori cele 2 televiziuni au fost pe primele locuri dar asta nu inseamna ca sunt cele mai bune. Oridecate ori este o stire la care stii in mare ce s-a intamplat apar o gramada de erori. Si ti se mai spune "Gandeste liber" sau asa ceva, cand tu esti dezinformat.

Vorbind pe lista de astronomie despre acest subiect mi-am amintit de o alta eroare pentru care chiar am platit. In 1997, in 16 septembrie a avut loc o eclipsa totala de Luna. Atunci avand varsta de 15 ani, nu aveam alte surse decat televiziune pentru eclipsele partiale. Am aflat cu ocazia eclipsei totale amintite de la televizor (nu mai stiu exact de la ce televiziune dar cred ca e vorba de Pro Tv) ca in 1998 vor avea loc 2 eclipse PARTIALE de Luna: in 13 martie si in 8 august. Am notat datele. In noapte de 12-13 martie m-am pregatit pentru eclipsa si am tot asteptat dar nimic. De asemenea in 8 august acelasi rezultat. Si fiind mai tanar in astronomie dezamagirea a fost mare. Dupa 2 ani am aflat ca de fapt au fost doar eclipse penumbrale care nu se vad cu ochiul liber. Multumesc televiziunii pentru dezamagire.

Acuma dupa toata povestea asta ce as vrea eu personal ar fi:

- sa imi trimiteti un raspuns urgent cu niste explicatii si eu voi trimite mesajul listei de discutii;
- sa fiti mult mai atenti pe viitor macar cand e vorba de astronomie si sa apelati la noi oridecate ori se intampla ceva pe cer;
- sa aveti mare grija la eclipsele ce urmeaza si sa informati oamenii cum trebuie. Prima eclipsa e in noapte de 15-16 mai si e cea de Luna. In 31 e eclipsa de Soare.

Eu pot sa ofer informatii utile pentru reportaje (am si un website in domeniu) si alti astronomi membrii ai listei pot sa faca acelasi lucru.

Acuma daca sunteti profesionisti asa cum auzim in fiecare zi veti tine cont de ceea ce v-am scris, daca nu ...... Mesajul meu si cel al lui Ovidiu Vaduvescu au fost trimise si sunt dovezi.

Am uitat sa va spun ca cu toate ca aveti dotari moderne si multa reclama, televiziunea nationala a fost la intaltime cu reportajul despre tranzit. Chiar mi-a placut si a batut si un apropo la faptu ca in astronomie ar mai fi nevoie de ceva bani. Poate ar interesa pe cineva daca si altii ar face acelasi lucru si nu ar spune cat de bine sau rau ne va merge dupa tranzitul lui Mercur. Sa nu dea peste noi inundatiile sau ceva cutremur :)))).

Sorin H.,
astronom amator din Sighetu-Marmatiei.
http://www.astroclubul.org/sorin



Subject: [astroclubul] Foto tranzit Mercur
From: "Radu Gherase"
Date: Tue, May 13, 2003 6:14 pm

Fotografie "old fashion" pe Fuji Superia 400 cu Soarele "vedeta" si Mercur "figurant".

Desi e greu sa concurezi cu aparatele digitale... sper sa va impresioneze in mod placut :)

Radu Gherase



Subject: [SARM] FOTOGRAFII tranzit Mercur - scuzati intarzierea
From: "Vlad Dumitrescu"
Date: Thu, May 15, 2003 12:14 pm

Am pus doua fotografii cu tranzitul lui Mercur in directorul Yahoo SARM/photos/Mercur. Imi pare rau ca am intarziat aproape o saptamana.

Prima fotografie este chiar intrarea lui Mercur pe discul solar, iar a doua este o vedere de ansamblu a Soarelui impreuna cu Mercur.

sunt cam mari dar au o rezolutie foarte buna. fotografiile nu au fost modificate pe calculator.

au fost facute din bacau cu un mak mto 1000 f/10 cu ocular plossl 25 mm prin proiectie la o distanta de 210mm.

[O copie a unei imagini gasiti aici] enjoy
vlad



Subject: [SARM] poze tranzit Timisoara
From: "Laurentiu Alimpie"
Date: Tue, May 20, 2003 5:42 am

Desi putin cam tarziu, iata ca si pe site-ul astroclubului Altair
http://www.geocities.com/astroclubul_altair/realizari.html au aparut cateva fotografii de la tranzitul lui Mercur precum si cu cei care au asistat "live" la eveniment (o parte a membrilor Clubului, restul fiind la serviciu, unde munceau sau se prefaceau ca munceau...cu gandul la ocazia pe care au ratat-o - cazul meu, cel putin). Nu cunosc detaliile tehnice ale intrumentului folosit, dar poate va da ceva lamuriri Andrei, autorul paginii Astroclubului.
Ce spui Andrei?

Laurentiu

[ NOTA: Puteti gasi o copie a unei imagini cu tranzitul aici iar una cu grupul aici in care apare si cel mai mare telescop de amatori din Romania 38cm diam contruit de Octavian Stanescu, care a slefuit pana acum 10 oglinzi de telescop!! ]



Alte imagini din lume in legatura cu acest eveniment (cf. Alin):

din spatiu (The Transition Region and Coronal Explorer), TRACE:
http://chippewa.nascom.nasa.gov/TRACE/mercury_2003/

de pe sol,
Swedish Solar Telescope in Insulele La Palma:
http://www.solarphysics.kva.se/Mercurytransit7May2003/

Ambele site-uri au si filme ale evenimentului...

Si poate una din cele mai dragutze poze gasite pe net facute de un amator din Belgia.

http://users.pandora.be/create/mercury.htm



Vrei sa devii membru SARM?
| Email: sarm@romwest.ro |
| http://www.sarm.ro/ |
| Site-ul SARM 1998-2004 (acest site), http://sarm.astroclubul.org/1998-2004 |
| Phone: (011)4045-214389, (011)4092-829034 |
Address: SARM, CP 14 OP 1, 0200 Targoviste, Romania