Perseide 2004 - Jurnal de tabara





Mesajele primite pe lista de discutii SARM, premiantii la concursul de astronomie, cateva fotografii cu meteori, rapoarte de obsevatii, un reportaj de tabara aparut in Ziarul de Bacau, planuri pentru etapa a doua, impresii dupa cele doua etape, impresiile lui Klaus despre Perseide si Romania, aventurile strainilor cu autocarul, Tabara de la Sighet, putina astropoezie si multe altele...



Subject: [SARM] Perseide 2004...
From: "Tudorica Alexandru"
Date: Fri, July 30, 2004 8:05 am

Iata ca s-a termnat si cea de-a doua editie a Perseidelor la care particip, si pot spune ca au fost foarte diferite. Daca la Perseide 2003 a fost doar un nucleu de "avansati" care erau interesati de astronomie, anul acesta au fost foarte multi incepatori entuziasti care au facut mai multe observatii decat mine :P (eu am vazut doar 2 noi deepsky-uri, in tip ce altii au vazut vreo 12 noi). Am cunoscut multi oameni care m-au impresionat foarte mult si au facut sa-mi schimb putin modul in care gandesc (cred ca in bine:). Nu prea am avut un cer super in tabara dar totusi a fost interesanta si din punctul asta de vedere, am vazut vreo 30 de deep-sky-uri. La meteori nu am facut deloc observatii, si am observat ca foarte multi incepatori preferau deep-sky-ul in favoarea meteorilor.

Cu ocazia asta tin sa multumesc foarte mult orgnizatorilor care au facut posibila tabara asta: Valentin Grigore, Diana Ogescu (si altii).

Din viata de tabara trebuiesc amintite nishte intamplari mai "haoiase". De exemplu era sa ne trezim amendati si poate mult mai rau din cauza ca am vrut sa ajungem mai aproape de cer, desi metoda prin care am facut asta a fost cam neconformista: ne-am urcat pe un releu Connex, la vreo 50m?, de unde am avut extraordiarul ghinion sa fim prinsi..............

In tabara a mai fost un grup de italieni, care erau foarte nostimi, mai ales atunci cand la masa incepeau sa bata in mese in ritmul melodiei "We wil rock you...", cantand ceva de aleluia....:):):). La inceput am glumit pe seama lor, dar apoi ne-am alaturat cativa cantecelor lor nostime (si eu :P ).

Ar fi trebuit sa vina mai multi....Imi pare bine ca l-am cunoscut si pe Klaus, un om minunat Sper ca la anul sa ne reintalnim in aceeasi formatie, si oameni in plus..:)

Cer senin,
Alex

P.S. - in tabara Simona a venit cu un joc de la care s-au intamplat multe chestii si s-au facut foarte multe glume:
" Un om este mort in desert tinand o scobitoare in mana" Voi trebuie sa aflati cum a murit punand intrebari la care o sa raspundem prin "da", "nu", "reformuleaza" si "irelevant". Ce zicetzi?

========

Subject: [SARM] Perseide2004-impresii
From: "Virgil Chiriac"
Date: Sat, July 31, 2004 5:38 am

Asa cum am spus celor care m-au intrebat pana acum, tabara a fost super. Eu m-am simtit foarte bine in acesta mare familie, si imi pare rau acum ca s-a terminat :(

Comparativ cu celalte doua tabere la care am participat in 2002 si 2003, pot spune ca a fost unpic diferita (in bine), nu numai datorita locatiei foarte frumoasa, pe dealuri, dar si a participantilor care au fost mai activi atat la cursuri cat si la observatiile de deepsky, meteori, soare-luna, fotografie astronomica si atmosferica. Si italienii-vecini au fost foarte interesanti chiar daca la masa ne cantau inloc de "we will, we will rock you" ale-ale-luia" :))

Desi eu sunt foarte multumit, a fost si ceva poluare luminoasa nedorita dar problemele au fost mai degraba datorita vremii care insa ne-a lasat suficient timp pentru a face observatii serioase.

Dintre deepsky-uri cel mai mult mi-a placut cum am vazut M33 prin binoclul lui vali (20x80) pe un cer de 6,7. Nu am facut observatii la meteori dar am vazut destui meteori spectaculosi, 3 sau 4 sateliti iridium, ISS-ul, soare,luna, si o gramada de M-uri, cometele k4 si Q4, si fenomene atmosferice foarte frumoase.

Vreau sa le multumesc tututor persoanelor care au muncit pentru ca noi sa putem avea acesta tabara Vali Grigore, care a facut eforturi supraomenesti pentru ca tabara sa poata avea loc, Diana Ogescu care a s-a ocupat de o mare parte din problemele organizatorice desi ea n-a putut participa, Dan Mitrut -coordonator local, Alex Conu si Cristina Tinta - organizatorii concursului, Emil Pasculescu -transport instrumente, sponsori concurs: Cristina Tinta, Pavel Tica, Alin Tolea, Klaus Lowitz si SARM, lectorii: Valentin Grigore si Dan Mitrut, Sorin Hotea asistat de Alex Tudorica, Alex Conu, Adriana Nicolae, si Klaus care venit din germania special pt tabara si care este un om extraordinar. Nu in ultimul rand multumiri participantilor fara care tabara nu poate avea loc, si tuturor celorlalti a caror nume nu le-am mai mentionat, care s-au implicat sau au sustinut acesta tabara.

Urmeaza partea a doua - dedicata observarii curentului de meteori Perseide in perioada de maxim. Sunt mai multe locatii in tara unde se vor face observatii, la Darmanesti si Sighet se vor strange un numar mare de observatori.

Participantilor vreau sa le spun "Niiii mahhhhh!!!" Sa ne vedem curand!!!

Cer Senin la toata lumea,

Gili

========

Subject: [SARM] Concurs Perseide 2004
From: "Cristina Tinta"
Date: Sat, July 31, 2004 3:33 pm

Salutare la toata lumea!

Perseidele au fost destul de reusite si anul acesta. Cerul putea fi totusi ceva mai bun…Oricum, pentru foarte multi participanti, aflati pt prima oara in tabara a fost o experienta interesanta (cel putin din ce mi-au spus).

Acest mail insa este scris pt a anunta rezultatele concursului de astronomie, pe care am reusit sa-l tinem si anul acesta, cu premii ceva mai modeste, dar a fost ok.

Lupta mai stransa a fost la incepatori…unde erau mai multi participanti.

In afara de intrebarile propriu-zise, concursul a avut si o parte practica-DSO si o blind map.

Clasamentul la incepatori a fost urmatorul:

Premiul I- Razvan Ciomartan (Targoviste)
Premii:
- luneta 60mm-f 700, prisma, ocular( le va primi de la Pavel) + filtru soare(mylar)
- xerox sky atlas 2000.0
- carte NightWatcher (parca…Alin stie)
- o revista Astronomy
- planisfera
- cd soft

Premiul II - Sanda Zuza (Cluj-Napoca)
Premii:
- carte (cartea "Discover the Stars" de Richard Berry, sponsor Alin)
- revista Astronomy (nr de colectie-30 de ani de la inceputul revistei)
- Cambridge Star Atlas (xerox)
- planisfera
- ghid meteori

Premiul III – Felicia Panaite(Bucuresti)
Premii:
- carte (National Audubon Society Pocket Guide - Constelations - sponsor Alin)
- poster mic M51
- planisfera
- ghid meteori

Mentiune I – Roxana Floria(Bucuresti)
(premiul a constat doar intr-o planisfera)

Mentiune II - Alex Marinescu (Bucuresti)
(acelasi premiu ca si la mentiune I)

La toate astea s-a adaugat traditionala diploma …de care toti erau mandrii

La sectiunea avansati: concurentii au fost doar in numar de 4 !!!!!!

Locul I a revenit Taniei Tilici (Bacau), premiul constand intr-o luneta 60mm/f900, prisma (care a fost a mea, castigata candva tot la concurs)si un ocular ce va ajunge in viitorul apropiat de la Klaus. Si de la Alin "The Monthly Sky Guide" de Ian Ridpath si Wil Tirion
La luneta s-a adugat si un frumos poster cu o nebuloasa planetara.(din cele scoase de Vali pe hartie foto de Vali, care umpleau la Corbasca sala de clasa..)

Locul II a revenit tot unei bacauance: Diana Tampu. Premiul a constat tot intr-un poster : V838 Monocerotis. Si de la Alin al doilea exemplar din "Discover the Stars" de Richard Berry.

Pe Locul III s-a situat Ruxandra Toma(Vaslui), premiul fiind tot un poster si un atlas Brno-pt trasat meteori.

Cam astea ar fi rezultatele...mai vorbim.

Cristina si Alex

========

Subject: [SARM] Salutari din Germania!
From: "Klaus Lowitz"
Date: Mon, August 2, 2004 8:16 am

Dragi prieteni,

"Home sweet home" m-am gindit cind am intrat prin usa locuintei mele duminca 1. August pe la ora 7 seara, dupa o lunga calatorie. Dar n-am avut numai ochi rizind ci si unul plingind. Un ochi plingind fiindca am petrecut o saptamina excelenta cu voi in tabara si mult prea iute a trecut timpul. Cine stie cind o sa va mai vad iarasi, probabil anul viitor, in tabara Perseide 2005.

Vreau sa scriu aici cum am vazut eu aceasta saptamina in Romania.

Dupa o calatorie destul de placuta cu avionul de la Frankfurt la Zurich si de la Zurich la Bucuresti am ajuns la aeroportul Otopeni cu vreo 35 minute intirziere. Acolo ma asteptau deja Catalin "Sarpe" Paduraru si Mihai Curtasu. Catalin m-a condus imediat cu Dacia lui inspre Bucuresti unde dupa un scurt telefonat cu Vali de la Gara de Nord am decis sa iau microbuzul pina la Darmanesti. Microbuzele nu avind aer conditionat inauntru, am decis sa iau pe cel de la ora 18.30 cind nu mai era asa de cald. Asa ca am mai avut peste 3 ore de petrecut in capitala Romaniei. Dupa o masa de prinz si o bere la un restaurant fast food (unde am putut sa vorbesc cu Catalin si Mihai despre astronomie si alte lucruri ca viata in Romania) am vizitat observatoriul "Urseanu" cu refractorul lui Zeiss de 150mm. Am ramas foarte impresionat de acest instrument. Pacat ca cladirea si instrumetul nu sunt asa de bine intretinute cum li s-ar cuvine. Bucurestiul mi-a placut destul de bine, arata acuma ca oricare oras mare din lumea de Vest, cladiri istorice si moderne, bulevarduri late cu magazine mari cu reclame, femei frumoase - uitasem cit de mindre sunt fetele romanesti, mai ales acuma cind se imbraca adecvat anotimpului de vara. Dar din pacate si la lucrurile negative ca poluarea aerului e Bucurestiul in acelas rind cu metropolele vestice.

Drumul de la Bucuresti la Darmanesti e un capitol mai neplacut al calatoriei mele. Cu toate ca era deja spre seara transportul avea, ca oferta speciala de vara, sauna inclusa. Pe linga asta soferul parea sa fie in graba mare fiindca mergea cu 100 km/h indiferent de localitati sau in afara localitatilor. Iar cind a venit noaptea si in satele mici cu strazile neluminate pe care mergeau oameni sau carute cu cai fara lumina, nici aceasta nu a fost motiv ca soferul sa mearga mai incet de 100 km/h. Dar cumva totusi am ajuns sanatos si "intreg" in Darmanesti unde la gara ma asteptau deja Adriana si Alex Conu. Sa mai scriu ceva de conditiilie drumului pina sus in tabara? Nu cred ca e nevoie sa mentionez ca drumul nu isi merita numele ca drum pentru masini normale. Dar Daciile si pe acest drum merg fara probleme, asa si Dacia Adrianei. Adriana intradevar este sofera excelente si m-am simtit cu mult mai bine la ea in masina decit atunci cind eram in microbuz.

A urmat prima mea intilnire cu Vali si a celorlalti participanti ai taberei. Vali mi-a oferit sa dorm cu el intr-o camera a vilei. Dupa un dus cu apa rece ca sa spal sudoarea de pe mine si sa treaca oboseala am iesit si eu afara la ceilalti la observatii. Cerul intradevar nu era prea grozav datorita luminilor din camp. Si in Germania sunt obisnuit un cer mai bun. Eu am scos imediat ocularele de vinzare pe care le-am adus cu mine. In ocularul Zoom 21-7mm s-a indragostit, cu toate ca avea cimpul cam mic, imediat cineva si l-a luat pentru 45 Euro. Au mai schimbat apoi si alte oculare proprietarul asa ca pina la urma am dus numai 2 oculare inapoi acasa in Germania din cele 6 pe care le aveam cu mine.

Au urmat apoi 3 zile foarte frumoase. Zile in care m-am plimbat in afara campului, peste cimpiile dealurilor pline cu flori cu miros dulce, deranjind (fara intentie) fluturii si alte insecte in viata lor de toate zilele pe cimp, stind de vorba cu barbatii din Darmanesti care erau la coasa, incalzindu-ma la soarele diminetii sau asezind in iarba in umbra unui copac si privind privelistea. In camp am stat de vorba cu ceilalti la teme astronomice, instrumente sau alte lucruri ce-l ocupa pe romanul din ziua de azi. Cu toate ca a venit ploaia torentiala si am stat fara curent si fara apa a fost frumos. Vremea sau mai bine zis norii se schimbau de pe un minut pe altul, norii si ceata se ridicau din vale formind nori si mai mari pe cer, se insenina uneori putin, veneau iarasi norii, nu era plictiseala nici un pic din acest punct de vedere.

Un highlight a fost marti seara cind la conferinta de presa a venit televiziunea si presa. Eu sa spun drept nu ma asteptam sa ia un interview cu mine fiindca ma vedeam participant al taberei ca oricare altul acolo. Asa ca am fost foarte nervos si am avut emotii la primele doua interview-uri si am cam bilbait. Seara cu recitari de poezii si cintece cu Dan Mitrut & Co. a fost nespus de frumoasa. Asa ceva n-am mai vazut in legatura cu astronomia. La fel de frumos a fost si miercuri noaptea cind norii s-au retras si a aparut un cer instelat cum inca nu l-am vazut pina acuma in viata mea. Din pacate nu mi-a fost dat sa vad acest cer numai pentru vreo ora fiindca au venit iarasi norii.

Vineri dimineata am facut cunostinta cu "vecinul meu" Emil Pascalescu care e din Arad (pentru cei care nu stiu, eu sunt nascut in Arad si am locuit acolo pina la virsta de 17 ani). Am facut bagajele si ne-am facut pe drum spre Bucuresti, Adriana, Vali si eu. Vineri seara pina duminica dimineata am petrecut pe campingul "Casa Alba" in Baneasa. In restaurantul cu acelas nume am putut in sfirsit minca mici, ceea ce n-am mau avut de precis 10 ani.

Vreau sa multumesc tuturor participantilor taberei care au contribuit la o saptamina de neuitat pentru mine, Mihai si Sarpe care m-au luat de la aeroport, Adriana si Alex Conu care m-au asteptat in gara din Darmanesti, Alex Tudorica, Edi, Sorin, Cosmin, Sanda, Cristina, Ruxandra si toti ceilalti la care din pacate nu va mai stiu la toti numele, cu care am avut discutii foarte frumoase si interesante despre hobby-ul nostru si last but not least multumesc lui Valentin Grigore, un om de milioane, un om pe care il admir pentru energia cu care se ocupa si tine la viata pe SARM.

Eu in orice caz voi incerca sa vin si anul viitor in tabara si promit sa fiu mai bine pregatit (fiindca de data aceasta n-am fost, pur si simplu n-am stiut ce ma asteapta la tabara, pe linga asta am uitat multe lucruri acasa - ocularele Nagler pe care am vrut sa vi le arat, la fel si filtrele UHC si O3).

Pentru cei care mai aveti nevoie de ceva, urmariti pe astro-anunturi ce mai am de vinzare. Am lasat la Vali un filtru solar Baader ND5 format A4 nou (pentru 18 Euro), focuserul de 2 si 1,25 inch (pentru 25 Euro) si atlasul cel frumos al lunii (pentru 25 Euro) (deci la articolele astea nu se mai adauga posta din Germania in Romania).

Va pup pe toti,
Klaus

========

Subject: RE: [SARM] nii ma ! I'm back !
From: "andra soptereanu"
Date: Mon, August 2, 2004 3:34 pm

Salutare tuturor!

Ma bucur ca ati ajuns cu bine fiecare la casele lor. Incepusem sa ma ingrijorez cand am vazut cat de mult ploua prin zona. Vreau sa spun ca mi-a facut o deosebita placere sa va cunosc pe toti :) Trebuie sa dau dreptate celui care a zis ca "astronomia este una din cele mai bune cai de a apropia oamenii". Va urez cer senin si toate cele bune in continuare!

========

Subject: Re: [SARM] Re: nii ma ! I'm back !
From: "Sorin Hotea"
Date: Mon, August 2, 2004 4:50 pm

Salutare tuturor !

Sa vin si eu cu mailu de dupa tabara Perseide.

La inceput n-am vrut sa particip deloc la tabara asta. Nu stiu de ce dar asta a fost. In cele din urma m-am hotarat. Am ajuns in tabara marti dimineata si dupa ce am urcat dealu ala de 20 de minute in o ora jumate :)) cu un rucsac de 30-40 de kg in spate am gasit o tabara adormita si plouata. Dupa ce am intrebat-o pe Dana din Craiova daca am nimerit bine si ea mi-o zis ca da m-am pus si am tras un pui de somn..... Apoi am inceput sa ma acomodez cu ce era pe acolo..... Mi s-a parut un pic aiurea ca era lume putina si putini oameni cunoscuti. Insa de miercuri lumea a inceput sa nu mai fie necunoscuta. Ce sa zic, a fost super, o tabara foarte reusita si oamenii x-traordinari. Mi-am facut o groaza de prieteni si accentul meu de ardelean a ramas celebru. Mi-au placut serile de observatii la dso unde am gasit oameni chiar foarte interesati si au fost oameni care s-au pus pe treaba.....

La cursuri a fost mishto si daca particip la alte editii promit sa vin cu mai mult material. Sper ca cei ce ati fost la cursurile mele ati ramas cu ceva.... Mi-o placut atmosfera si de la testul practic de dso. Cat despre meteori pot zice ca faza cu IMO va ramane celebra. Pacat ca oamenii n-au avut rapoartele terminate ca cei de la IMO sa le duca :D.

Si mancarea a fost mishto.... celebrul borsh in fiecare zi de mi-i s-o facut acru da acu' parca mi'i dor de el :D. Locul a fost fain si zic io bun pt. o tabara de genul asta. Daca mergi undeva intr-un loc mai izolat nu mai is conditiile astea bune [apa rece si galbena si toalete ca vai de capu lor.....] insa cerul va fi mult mai bun. Anyway dupa ploaia de miercuri am prins cer de 6.8-6.9 ceea ce a fost destul de bine.

La intoarcere acasa am avut parte de niste surprize..... Eu trebuia sa ajung in cj. Joi dimineata m-au dus pana in gara din Comanesti baietii din Constanta, Cosmin si Andrei. M-am dat jos din masina si in gara surprise...... nu circula nici un tren. Dupa ce am tot analizat situatia am decis sa merg prin Brasov cu autobuzul si de acolo poate o sa prind un tren spre cj. Dar nimic..... Insa am gasit un microbuz ce mergea la cj [singuru de altfel] al carui sofer foarte amabil m-a lasat sa imi pun bagajul pe un scaun ca altfel nush cum ajungeam io la cj.... Dar bine ca mi-o placut geografia :D.

Eu vreau sa multumesc personal lu Vali pt tot ce a facut ca tabara asta sa aiba loc, lu Dan Mitrut pt. tot ce m-a invatat, lu Conu pt. variabile si poze :D, lu Tudorica pt. asistenta, lu Gili ca imi mai imprumuta telefonu, lu Eddy pt. "nii ma !", lu Klaus pt ca a venit, lu Andrei si Cosmin ca m-au dus la gara, lu Mumu pt. nush ce :P si tuturor celorlalti pt. ca v-am cunoscut.

Sa speram ca vor mai fi astfel de evenimente reusite. Eu acuma astept tabara de la Sighet sa vedem ce va fi. Speram sa fie ceva fain. Oricum va tin la curent.

Aici vremea e tot rea si naspa. Numa bine si cer senin !

Sorin Hotea

========

Subject: [SARM] Re: Concurs Perseide 2004
From: "Klaus Lowitz"
Date: Tue, August 3, 2004 9:17 am

O sa trimit lucrurile la Tania pe la sfirsitul acestei saptamini sau cel tirziu la inceputul saptaminii viitoare. Mai astept sa primesc citeva oculare de 0.96" de la cineva. In total o sa-i trimit intr-o scrisoare mare oculare de 20mm, 12mm, 9mm, 6mm si 4mm plus un filtru de luna si o erecting lens 1.5x. Nu cred ca s-ar putea folosi la luneta de 60mm un ocular de 4mm si nici de un filtru de luna e neaparat nevoie dar acuma ca le am o sa le trimit si pe astea.

Numai bine,
Klaus.

========

Subject: [SARM] PERSEIDE 2004 (I)
From: "Valentin Grigore"
Date: Tue, August 3, 2004 2:02 pm

A luat sfarsit prima parte PERSEIDE 2004.

Anul acesta am avut o noua locatie, care ne-a oferit unele avantaje si unele dejavantaje. La avantaje intra conditiile bune de masa si instalatii sanitare.

In acest fel am avut mai mult imp pentru program, deoarece am eliminat timpul necesar pregatirii mancarii, transportul acesteia, asezarea si strangerea mesei, curatenia, etc. Alt avantaj a fost amplasarea corturilor la umbra, sub stejari, pe un teren putin inclinat, care si-a aratat avantajele atunci cand a plouat. De asemenea, terenul de amplasare a taberei, la inaltime, oferea o buna vizibilitate a perimetrului taberei scolare. Peisajul din zona a fost un alt element deosebit de placut. Clubul si mesele din aer liber au fost suficient de bune pentru cursuri.

Mai putin pentru expozitie si pentru conditiile de curs (lipsa unei table de scris). Cerul insa a fost o surpriza mai putin placuta pe alocuri. Desi in general cerul era mai curat decat la Corbasca, lumina puternica a orasului Comanesti afecteaza destul din mult partea de est. Partea de sud e si ea afectata, e drept nu prea tare, de luminile din Darmanesti. In noptile obisnuite, transparenta la zenit a fost intre 6.3-6.5. Exceptie a fost noaptea dupa ploile torentiale (care, in mod ciudat, pe noi nu ne-au afectat acolo sus, am ramas f. surprinsi sa aflam de efectele din Darmanesti si imprejurimi), care avand si avantajul unei pene de curent mai extinse, transparenta a fost spre 6.9.

Nu am timp acum sa spun mai multe despre Scoala de vara si celelate actiuni. Vreau doar sa evidentiez multumirea mea pentru interesul manifestat de participanti, foarte activi si interesati sa invete, pentru implicarea lectorilor si efortul tuturor ca treaba sa iasa bine.

Multumesc si contributorilor la Targul de instrumente care s-au carat cu instrumentele calatorind pe distante mari. Despre toate acestea s-a mai vorbit pe lista. Una peste alta totul a fost o reusita.

M-am bucurat sa-l avem pe Klaus printre noi, un om deosebit, pasionat si foarte apropiat de spiritul care ne uneste an de an sub cerul senin. El face eforturi sa cumpere si sa trimita in tara cat mai multe instrumente si accesorii, fara a pune nici un fel de adaos la pret pentru munca lui, ajutand astfel multi oameni. Ii uram bun venit printre noi si sunt sigur ca acum face parte din marea noastra familie, mai ales ca ne-a cunoscut in mod direct, prin efortul facut de a veni special in Romania pentru a participa la Perseide 2004.

Multumesc tuturor celor care au muncit si si-au adus contributia la succesul acestei editii:

- Diana Ogescu, omul care duce greul din umbra, alaturi de mine si care a sacrificat din nou zile si nopti foarte multe pentru realizarea proiectului si obtinerea finantarii. Din pacate, problemele organizatorice destul de multe de la Targoviste nu i-au permis sa faca deplasarea la Darmanesti.

- Dan Mitrut, ale carui eforturi organizatorice locale au fost incepute cu mult inainte de startul taberei si care continua si acum pentru partea a doua. De asemenea, un lector foarte bun la fotografie, meteori si bineinteles meteorologie

- lectorii Adriana Nicolae (care a fost si pe postul de asistent al meu pe toata perioada taberei si care, in ciuda tentatiei peisajului superb din zona, a petrecut multe ore in fata calculatorului pentru a avea la timp toate documentele si actele necesare), Sorin Hotea, Alex Tudorica, Alex Conu care au fost foarte activi multe ore pe timp de zi sau noapte.

- Alex Conu si Cristina Tinta pentru sustinerea concursului, ei numarandu-se si printre sponsori, alaturi de Pavel Tica, Alin Tolea, Klaus Lowitz, Adriana Nicolae.

- Agentiei Taberelor, d-nului director Nicolae Harasemciuc si d-nei administrator al taberei Darmanesti

- Remus Lupu, presedintele Clubului de Ecologie si Turism "Veniti cu Noi" din Bacau, care a depus eforturi deosebite sa aduca in tabara atata mass-media: 4 televiziuni nationale (Antena 1, Pro TV, National TV, TVR 1 si 2), una locala (Alpha TV) si cateva ziare. Astfel, tabara a fost mediatizata in toata tara la rubricile de stiri.

Sunt multe de spus despre aceasta editie. Poate o vom face altadata daca avem timp.

Acum insa suntem foarte ocupati cu partea a doua.

Desi inca nu am reusit sa fac decontul (e imens de munca) ma ocup si de aspectele organizatorice pentru ceea ce urmeaza, care poate sa fie mai solicitant decat prima parte, prin miza foarte mare si incarcatura speciala.

Acum trebuie sa plec la o firma (a 5-a) sa discut despre contractarea unui microbuz. Voi reveni curand cu un mesaj foarte important. Fiti pe faza!

Vali

========

Subject: [SARM] PERSEIDE (I) - continuare
From: "Valentin Grigore"
Date: Tue, August 3, 2004 2:37 pm

In mesajul anterior am vrut sa fac o mentiune speciala care in final nu a mai aparut: vreau sa multumesc in mod special lui Emil Pasculescu si sotiei sale Aurica, pentru efortul facut (financiar si nu numai) prin care au calatorit sute de km ca sa vina din Arad la Targoviste ca sa ia cu masina proprie instrumentele si toate echipamentele noastre si sa le duca la Darmanesti. De asemenea, desi au plecat din tabara mai devreme, in data de 25 iulie, au facut din nou efortul sa vina la Darmanesti pe 30 iulie si sa duca din nou materialele la Targoviste. Amandoi sunt niste oameni deosebiti. Emil a donat si 2 carti pentru biblioteca SARM.

Ma bucur foarte mult ca Emil s-a alaturat noua in aceasta activitate, el dorind sa infiinteze la Arad un centru SARM. Incetul cu incetul se intareste echipa oamenilor care se implica serios in activitatea noastra. Acesta este unul dintre cele mai frumoase lucruri care se intampla la taberele Perseide.

Vali

========

Subject: [SARM] sporadicastroumanism (55)
From: "sarm.bucuresti" (Andrei Dorian Gheorghe)
Date: Tue, August 3, 2004 3:01 pm

Intre doua “Perseide” (tabara nationala si tabara internationala- incluzand maximul curentului de meteori), am solicitat echipei principale de astropoeti sa-mi trimita, in regim de urgenta, textele necesare unei scurte antologii Perseid Poetry, de dragul atat al participantilor la taberele “Perseide” cat si al celorlalti de pe lista SARM. A iesit o colectie pe care nu ma sfiesc sa o consider stralucita. Iat-o mai jos, pe post de urari de succes si cer senin pentru maximul Perseidelor. –Doru-

PERSEIDE
~de Zigmund Tauberg~

Acum e cerul noptii luminat
de meteori, adevarate ploi.
O fi Perseu atat de suparat
c-arunca-nfuriat cu pietre-n noi?

PERSEIDE
~de Maria Nutu-Sima~

Crampeie de zambet
magnitudine franta
in lumina de fier.

Sunetul ars…

Sau cateodata praf…
neimplinit.

PERSEIDE
~de Victor Chifelea~

Atentie, pericol de contaminare,
apar microbi ai Universului
ce periodic inflameaza
valul catifelat al noptii

DIALOGURI CU NIMENI INSUMI
~de Dan Mitrut~

Felurimi de faclii rasar
De nu le stim rostul
Seva unui fluier ne e
Talmaci duios de lumina.

Rastignit in iarba
Intintat in roua
Sarut pasii lor diurni
Si-ascult cum se preling cantand
Pe inima mea
De imprumut.

Vad cerul deschis
Sfanta Duminica Astrala vrajeste firea
Cateva Perseide spun graului
Ca vor dospi paine
Stelelor ce dor

HAIKU
~de Dominic Diamant~

cavaler sideral
coifu-i de diamante
perseide

PERSEIDE
~de Gabriel Ivanescu~

nopti de vara
cu straluciri efemere
sunt meteori ce dispar
aratandu-ne ce scurta e viata

in urma lor doar amintirea
unui spectacol unic

si noi oamenii
avem un foc inalt
ce ne calauzeste

DIALOG CU UN BOLID PERSEID
~de Adrian Sima~

Eu il intreb:
“Sageata?”
El raspunde:
“… de lumina.”
Eu ma mir:
“Jertfa?”
El spune:
“… pentru lumina.”
Eu plang:
“Pana cand?”
El respira,
picurand insistent, insistent:
“Umbra, doar umbra
e-n gravitatia fiecarui lucru.”

METEORI IN DELTA DUNARII
~de Gelu-Claudiu Radu~

Arsita noptii.
Tantarii zac pe nuferi.
Perseide!

PERSEIDE
~de Andrei Dorian Gheorghe~

nu despre Perseu
ci despre radiantul lui

nu despre vitejia eroului
ci despre rata-i orara zenitala

nu despre amintirea lui
ci despre bolizii sai

nu despre viteza luminii
ci despre viteza periodica
a maximului de vara
al sentimentelor noastre ceresti

========

Subject: [SARM] Hielou!
From: "andrei brovchin"
Date: Tue, August 3, 2004 3:10 pm

Salutare!

Dupa cateva zile pline (in care nu am apucat sa intru pe net de obosit ce eram, azi m-am hotarat sa scriu si eu cate ceva despre tabara.

Bun.. hai sa incepem cu inceputul.

Dupa un somn oarecum ... bun (mai putin intreruperile de la 12 noaptea) am plecat pe 25 iulie la 7 dimineata din oras. Asta dupa ce am vazut un accident naspa si dupa ce la horoscop si mie si lui cosmin ni se recomanda cu caldura sa "evitam calatoriile lungi". Drumul a fost chiar bun, daca nu punem la socoteala 2 evenimente care ar intra in categoria "too close" si peste asta durerea de cap provocata de incredibila dorinta a lui Cosmin de a ne opri din 30 in 30 de minute. Mai aveam putin si il aruncam din masina. (la intoarcere a fost si mai insistent).

Ok... ajungem in Darmanesti, unde dupa ce intrebam un localnic, un politist, si in final pe Vali cum ajungem la tabara, dam de drumul forestier. A durat un pic mai mult decat am estimat, dar am ajuns in tabara. Acolo nu prea era lume, erati plecati ori in Darmanesti ori la mina. Dupa ce ne-am ridicat cortul, si am primit niste calificative pentru folie, am facut cunostinta cu cativa dintre voi. Mai pe seara l-am vazut si pe Vali pt prima oara.
Prima noapte de observatii a fost ... scurta (dupa 7 ore la volan e explicabil). Ceea ce nu pot intelege e cum a reusit cosmin, care s-a culcat la 3 sa se trezeasca la 6.30.

Per total, observatiile au fost interesante pt mine (mai facusem cu cosmin de 2 ori chestia asta, si fara prea mare succes de pe terasa de la mine). Cursurile la care am fost le consider educative, si imi pare bine ca am invatat niste chestii in plus despre fotografie si despre ce poate camera mea.

Pentru o prima experienta de genul asta, am fost placut surprins. In afara de faptul ca era oarecum plictisitor peste zi, a fost o experienta "worth while" si daca se organizeaza si in 2005, vin cu siguranta.

Cu filmuletul care l-am facut stam cam asa. Are 45 minute, in care am capturat o mica parte din prima noapte de observatii, seara astro-folk (un cantec al lui dan si cam 1/2 din poezia lui vali), niste imagini cu nori, luna; tabara, cateva minute cu kepler; pe langa imaginile cu mine si cosmin.

momentan caut pe cineva sa imi treaca filmuletul pe cd si o sa vad cum fac sa il trimit cel putin lui vali.

mai vorbim.

toate cele bune,
Andrei

========

Subject: [SARM] PERSEIDE 2004 (II) - important !!!
From: "Valentin Grigore"
Date: Wed, August 4, 2004 6:05 am

Perseide 2004 continua cu partea a doua, plina de mobilitate, specatculozitate si suspans.

Activitatea este foarte complexa si vreau sa va retin atentia cu cateva informatii. De asemenea, va solicit ajutorul in rezolvarea unor probleme.

Dupa cum stiti, anul acesta se anunta un fel de "mini-storm" al Perseidelor, in afara de maximum traditional.
Acesta e preconizat sa se intample in noaptea de 11/12 august, ora 24 TLR, cand e posibil sa se poata vedea o mica eruptie de meteori pe o perioada de 15-30 minute.
Maximum traditional va fi pe 12 august in timpul zilei la noi. Ca urmare si noaptea cealalta 12/13 august va fi destul de activa. Perseide 2004 partea a II-a cuprinde organizarea unor puncte de observare a maximului de activitate. Pana in prezent avem echipe de observatori la Darmanesti, Sighetu-Marmatiei, Cindrel si alte cateva puncte de observare la Targu Mures, Ciupercenii Noi, Arad, Jirlau, Roman, Epureni, Hateg.

Interesul pe plan international este foarte mare fata de proiectul Perseide 2004, in special din partea IMO si NASA.

Vor veni ca sa observe impreuna cu noi astronomi din Olanda, Belgia si Germania, in total vreo 18 persoane.

Belgienii (9 persoane) sunt in Romania din 31 iulie, merg pe cont propriu prin tara, apoi in data de 10 august fac drumul cu microbuzul de la Bucuresti la Darmanesti. Vom rezerva locurile pentru ei la microbuz in data de 7 august, cand vom contacta firma de transport. Le-am sugerat, la recomandarea lui Klaus, sa plateasca toate locurile ramase libere in microbuz, ca sa fie suficient spatiu de bagaje.

Daniel Fisher din Germania va veni pe 5 august (maine) si va fi luat in primire de Alex Conu.

Olandezii vin sambata 7 august si stau in Romania pana pe 22 august. Eu ma voi ocupa de ei pe toata perioada de 2 saptamani.

Conducatorii echipei din Olanda (Casper Ter Kuile, Arnold Tukkers si Jos Nijland) au avut o intalnire cu Peter Jenniskens de la NASA/Ames, acesta din urma fiind foarte interesat de acest proiect observational.

In afara de observatiile vizuale pe care le vom face cu totii, se vor face observatii video din dubla statie, separate de 70 km. De asemenea, Daniel Fisher din Germania va face observatii video. Noi si cu belgienii vom face si observatii fotografice.

Acum intervin problemele.

Planul initial (inca in vigoare) era sa observam maximum de langa tabara scolara Darmanesti, unde am fost noi in prima parte a Perseidelor. La distanta de 2-3 km de tabara, pe deal, usor accesibil cu microbuzul, am fost o noapte cu Dan Mitrut si am gasit cer mult mai bun decat in tabara.

Problema care ar intervenii aici este faptul ca ei solicita acces la sursa de curent electric de 220 V pentru alimentarea camerelor video pe timpul intregii nopti de observare, deoarece acumulatorii camerelor video au autonomie mai mica decat perioada de observare (2 ore pt. camera video si amplificatorul de imagine). In acest caz, deplasarea la 3 km de tabara, deci de sursa de curent electric, devine o mare problema.

Raman atunci 2 variante:
- renuntarea la deplasare si postarea locului de observare la o distanta de pana la 100 m de sursa de curent, de unde sa ne conectam prin cablu electric (care trebuie cumparat). In acest caz, cerul va fi afectat la est si la sud de poluare luminoasa
- deplasarea la 3 km de tabara si alimentarea camerelor video de la acumulatorii de masina prin convertor 24/220 V. Specialistul lor in camere video le-a sugerat sa vina cu 2 convertoare. Aveti idee daca aceste convertoare creaza ceva probleme acumulatorului masinii, in sensul ca descarca bateria?

In caz de vreme nefavorabila (daca ne luam dupa prognoza, chiar se anunta ploii in acea perioada cam prin toata tara), am luat in calcul planul B: deplasarea spre sud (acolo ar fi sanse mai mari de cer senin) cu 2-300 km sau poate chiar mai mult. Dar nu stim nici unde vom merge si nici ce conditii gasim. Aici se complica lucrurile, in sensul ca depindem clar de acumulatori pt. camerele video.

Depasarea asta ar trebui sa o decidem pe data de 11 august nu mai tarziu de ora 14. Drumul de la Darmanesti la Adjud (vreo 72 km) este foarte prost, se circula greu. Dar de la Adjud pana la Urziceni (cca 190 km) se circula foarte bine pe drumul european E 85, care are 4 benzi de circulatie si carosabilul este perfect. Se merge lejer cu 140 km/ora.

Pe traseu, intre localitatile mari, exista suficiente locuri unde am putea sa campam, pe drumuri laterale, la 1-2 km de drumul european, mai ales ca a fost treierat graul si inca nu s-a arat terenul.

aseara am reusit sa fac o intelegere cu o companie de transport. dupa ce am contactat 5 companii si particulari si am avut contacte directe cu managerii, am gasit una destul de mare si am obtinut un pret foarte bun in comparatie cu celelalte. deci, vom avea un microbuz de 17 locuri, cu aer conditionat, Mercedes nou. Nu incapem toti in microbuz, sunt 8 olandezi (dintre care 3 copii, care nu stiu daca vor face si ei deplasarea in caz de vreme nefavorabila), 9 belgieni (merg toti), Daniel Fisher, eu, Alex Conu, Dan Mitrut si inca vreo 2-3 romani. in plus avem nevoie ca o echipa sa mearga la 70 km distanta de cealalta. Alex Conu va fi si el cu masina. Vom face in asa fel incat sa facem deplasarea oamenilor in functie de locurile disponibile.

Aici fac apel la cei de pe lista (Ovidiu, Alin si altii) sa ne ajute cu:

- o situatie a poluarii luminoase pe drumul european E 85 intre Adjud-Focsani-Buzau-Urziceni-Slobozia. Deoarece eu sunt foarte ocupat in aceste zile cu multe probleme, inclusiv realizarea decontului si depunerea lui la minister pana vineri, nu am timp sa caut pe internet. asa ca nu-mi dati link-uri unde sa caut, incercati sa analizati voi situatia.

- o prognoza buna a vremii pentru intervalul 10-13 august. de asemenea, cei care se afla prin diverse zone in tara in perioada urmatoare, e bine sa ne contacteze telefonic sa ne spuna cum e vremea pe la ei.

noi avem o oarecare experienta cu Perseide 2002, cand ne-am deplasat 200 km de la Maneciu, unde ne-a plouat 3 zile continuu, in sudul tarii la Alex Conu si am prin 2 nopti ideale la maximum. atunci am facut conferinta prin telefonul mobil cu 3-4 persoane, care aveau acces la informatii, eu fiind izolat la Maneciu. As dori sa stiu pe cine contam sa facem o astfel de echipa operativa.

Din pacate, la Darmanesti in tabara nu avem conectare la Internet. Am vorbit cu domnul director in tabara acum o saptamana. spunea ca nu au internet, deoarece linia telefonica e proasta si nu suporta asa ceva. totusi ne-a spus ca putem incerca sa ne conectam la internet pe telefonul din tabara. din pacate, nu mai avem nici un leptop care sa mearga: la unul s-a dus monitorul, iar cel primit de la Damien Simon a cedat de tot. Este cineva care vine la Darmanesti in partea a2-a si are posibilitatea sa aduca un leptop pt conectare la Internet?

Acum, ca am ajuns la acest subiect, as dori sa stiu cine vine la Darmanesti partea a2-a? Pana acum sunt 5 persoane de la Targoviste. stiu ca Tania Tilici voia sa vina. Cine mai vine?

Eu pot sa asigur in perioada 9-13 august:
- masa, pretul total fiind de 600.000 lei. Se plateste doar o taxa de participare de 100.000 lei
- masa si cazarea, pretul total fiind de 1.200.000 lei. Se plateste doar o taxa de participare de 200.000 lei.

Va rog sa ma contactati urgent cei care doriti sa veniti, deoarece cu 2-3 zile inainte trebuie sa anunt nr. de persoane ca sa cumpere alimente. In plus, pentru cazare trebuie sa anunt imediat, ca sa fim siguri ca nu va fi ocupat in acele zile.

Cei care nu au participat la prima parte, deci nu au completat formularul de participare, trebuie sa trimita formularul completat cat mai urgent. il puteti lua de pe site la adresa www.sarm.ro/perseide2004.

Astept orice sugestie, recomandare si ajutor din partea voastra. Va rog ca mesajele sa fie concise si la obiect, deoarece am timpul foarte limitat.

Vali

========

Subject: [SARM] Re: Perseide 2004... - poluarea luminoasa
From: "Alin Tolea"
Date: Tue, August 3, 2004 10:30 pm

ref la harta cu poluarea din Romania:

http://www.astroclubul.org/astroclub/foto/poluare-luminoasa/Harta-poluare-luminoasa.jpg

Problema cea mai mare este ca harta are rezolutie relativ mica, adica nu se vad sursele foarte concentrate, cum sunt satele mici. Dupa cum a vazut multa lume, 2-3 becuri cu mercur ararnate de stresini pot ruina cerul pe o raza de 1-2 km...

Si mai sunt si vilele astea aparute ca ciupericile dupa ploaie... Si mai e si chestia ca datele pe care e bazata harta sunt relativ vechi, adica probabil 7-8 ani de acum.

La ora actuala, probabil muntii Macin (podisul Dobrogei) cred ca sunt o zona cu cer negru si foarte uscat. As fi foare curios sa aud de la oameni care au fost pe acolo (noaptea :). Are cineva bunici/rude pe acolo si a fost de curand prin zona? Ma refer la partea centrala a muntilor, nu langa orase...

Acum o alta posibilitate ar fi ceva tabere la nord de Campululg/Curtea de Arges, desi probabil sunt oarecum afecate de poluarea luminoasa de la respecitvele orase. Intrebasem de Nucsoara, daca a fost cineva pe acolo sa ne zica unde este amplasata mai exact tabara.

Nucsoara este in judetul Arges, e la NNE de Curtea de Arges si NV de Campulung, cam la aceeasi latitudine cu capatul sudic al Lacului Vidraru.

Tabara e la capatul nordic al satului Slatina, pe valea raului Raul Doamei, la inceputul drumului forestier de pe Valea Rea din Fagaras.

Practic tabara e unde se termina asfaltul de pe drumul ala :).

A fost cineva in tabara la munte la Nucsoara. Sau altfel, stie cineva pe cineva care a trecut pe langa tabara in drum spre stana Valea Rea?

O alta posibilitate ar fi ceva tabere prin Buzau. Luci a fost de curand prin zona si a facut niste poze pe langa barajul de lanag baile siriu si prin Sasu (e un sat fara curent :D) pe acolo. Numa ca n-avem pe unde pune corturi acolo.

O tabara excelenta, si se pare ca dezafectata :D, ar fi tabara Fisici din judetul Buzau. Uite o harta cu amplasarea taberelor din Buzau: http://www.buzau.ro/tabere/

Fisici e a doua de la nord in jos. Banuies ca e dezafectata pentru ca n-am gasit informatii despre ea pe site. Asta ar fi si bine si rau. Bine pentru ca probail exista cladire (cu curent si apa, poate). Rau pentru ca va exista problema mancarii (dar cine stie, poate aranjam cu un furnizor local, naiba stie :). Tabara probabil are si bucatarie si sala de mese, poate n-ar trebui decat sa aducem un bucatar cu noi si sa facem de servici la bucatarie :). Si poate un instalator sa repare budele si dusurile :).

O alta posibilitate ar fi Poiana Pinului, e mai jos pe aceeasi harta. Asta e o tabara functionala 100%. Ceea ce dupa cum am vazut, poate insemna probleme organizatorice (DSP-ul...) si legate de observatii (lumini in tabara, astia au si instalatie de nocturna :)) ).

Probabil ca locatie ideala nu exista (si curent si mancare si cladire si cer bun). Dar solutia ideala ar fi probabil un sat mai izolat, cu campare in curtea scolii si adus un bucatar sa gateasca la o gospodarie locala. Si dusuri ambulante :).

Alin

========

Subject: Re: [SARM] PERSEIDE 2004 (II) - important !!!
From: "Ovidiu Vaduvescu"
Date: Wed, August 4, 2004 3:31 am
Salut Vali,

> Aici fac apel la cei de pe lista (Ovidiu, Alin si altii) sa ne ajute cu:
> - o situatie a poluarii luminoase pe drumul european E 85 intre
> Adjud-Focsani-Buzau-Urziceni-Slobozia.

Cf cu harta publicata de Eugen Balan si Alin (sursa stiintifica o echipa italiana datele de la sateliti americani acum cca 9 ani parca cf cu Alin):

http://www.astroclubul.org/astroclub/foto/poluare-luminoasa/Harta-poluare-luminoasa.jpg

Daca am calculat eu bine [cu formula mag = ct - 2.5log(Ilum)] culorile inseamna cam asa:

gri < 11% iluminare mai mare decat cerul negru, deci practic cer negru natural

albastru intre 11-33% iluminare mai mare decat cerul negru, adica max cca 0.3 mag mai prost decat naturalul (deci inca destul de bine)

verde intre 33-100% ilum mai mare, adica intre 0.3-0.75 mag mai prost decat cerul negru

galben 100-300% ilum mai mare, adica 0.75-1.2 mag mai prost

portocaliu 300-900% ilum mai mare, adica 1.5-2.5 mag mai prost

rosu > 900% ilum mai mare, adica peste 2.5 mag mai prost.

Pe ruta Adjud - Focsani - Buzau - Urziceni (pata mica verde intre Ploiesti si Slobozia) - Slobozia situatie mai buna aveti asa (ar fi bine sa vezi si harta):

ceva albastru (poluare cca 0.3 mag):

intre Adjud si Marasesti;
intre Focsani si Buzau (mai aproape de Buzau, mai e o loc acolo nescrisa);
intre Buzau si Urziceni;
foarte putin intre Urziceni si Buc (aproape de Urziceni)

mai bine aveti insa intre Urziceni si Slobozia, cam o treime centrata pe la jumatate, aveti chiar gri (adica poluare practic zero, repet daca harta e destul de la zi?? si daca va feriti de satele a caror lumina nu apar pe harta din cauza rezolutiei reduse). Aici cred ca veti sta mai bine si cu vremea, sunteti spre Baragan si cel mai in sud (din traseul indicat de tine).

Cu vremea eu nu stiu nici un site pt Romania (dar stia unul Dan Mitrut, cel putin). Si nu prea am incredere pe predictiile mai mari de ~5 zile.

Cu sursa de curent, ii sfatuiesc pe straini sa-si cumpere (sau aduca una, daca pot) o baterie, asa a facut cel putin un englez si la EuRo99. Aici noi avem diverse tipuri de baterii de voiaj pt asta, probabil au aparut si in Romania.

Ovidiu

========

Subject: [SARM] fluxul de meteori Perseide
From: "Valentin Grigore"
Date: Fri, August 6, 2004 8:56 pm

in mesajul de mai jos gasiti un site ce prezinta fluxul de meteori Perseide la maximum, pt. diverse locatii de pe glob.

From: Jeremie VAUBAILLON
Date sent: Thu, 05 Aug 2004 23:32:44 +0200
Subject: [IMO-News] Perseids flux estimator

Hello you all,

Just a short message that the NASA flux estimator has been updated to provide local estimation of HR, just by selecting the place you will be to observe the shower. Let's see:

http://leonid.arc.nasa.gov/estimator.html

And most of all clear skies ;-)

Jeremie

========

Subject: [SARM] Cer senin !!!
From: "Valentin Grigore"
Date: Sun, August 8, 2004 9:44 pm

e aproape ora 5 dimineata, am stat sa fac decontul pt minister. in cateva ore plecam trupa noastra si cu olandezii spre Darmanesti. se anunta ameliorarea vremii.

inca nu am stabilit nimic cu conectarea camerelor video. era vorba ca acumulatorii camerelor tin 2 ore si ei au nevoie de 6 ore de inregistrare pe noapte. de aceea e nevoie de alimentare la 220V sau acumulator de masina.

urmariti Perseidele macar in cele 2 nopti, 11/12 si 12/13. nu ratati evenimentul!!! Cei care stiti, faceti neaparat rapoarte si trimiteti-le pe adresa mea si a lui Dan.

Cer senin,
Vali

========

Subject: [SARM] Multumesc lui Dragos Bora
From: "Klaus Lowitz"
Date: Mon, August 9, 2004 1:08 pm

Buna grupule,

uite ca ma intorc acasa de la servici si ce gasesc in cutia de posta: un plic mare cu Ziarul de Bacau din 29 iulie. Pagina 6 completa cu un articol despre tabara din Darmanesti cu multe poze. Frumos articol. Pe mine m-a numit sub o poza Karl, dar in articol e corect Klaus :-) . Din cele 10 poze ma vad in 4 ;-)

Multumesc Dragos ca mi-ai trimis ziarul.

[Articolul scanat aici: [Text] | [Imagini]

Acuma mai sa primesc de la cineva o caseta cu reportajele de la stiri la tv. Chiar si daca eu nu apar in stiri as vrea foarte mult sa le vad.

Salut
Klaus.

========

Subject: [SARM] Perseide II -darmanesti -la final
From: "Virgil Chiriac"
Date: Sat, August 14, 2004 4:26 pm

La darmanesti am fost (cred) 18 romani, 9 belgieni (tineri) si 8 olandezi (familisti) si un neamt. Pentru participanti conditiile au fost excelente, am stat in camere (nu la corturi) si masa a fost asigurata.Cu toate astea (ca suntem in romania) am inteles ca cei de-acolo ne-au cam tras in piept pentru ca s-a platit cu mult peste nivelul serviciilor.

Atmosfera a fost foarte misto, la noi in prima seara cerul a inceput innorat dar apoi s-a inseninat (la corbasca -unde s-au deplasat cu 2 masini 8 persoane pentru a avea o statie dubla a fost cerul f bun toata noaptea-s-au facut inregistrari video si observatii bune).

In general au fost probleme doar cu umiditatea ridicata si cerul putea fi mai negru (comanesti-ul...), dar si asa lumea a fost multumita de un cer de 6.5. Cea mai tare chestie evident a fost bolidul, care s-a observat si la sighet, arad si tg mures si alte locatii. Sper sa vedem si poze curand :D Am avut si un program astro-cultural fain (strainii avand cateva contributii amuzante), am avut o vizita noapea in castel (sa vedem liliecii), am vazut si baraju de la valea uzului,si in general lumea s-a simtit f bine si a fost f. multumita de activitatea buna a perseidelor.

Si la sighet, unde au fost 9 persoane, am inteles ca a fost super. Acolo s-a castigat si o luneta, dar despre toate asta o sa ne informeze Sorin. Vali inca mai umbla cu olandezii, si o sa fie destul de ocupat si in continuare. cer senin la toata lumea!

Gili

========

Subject: [SARM] Perseide la Tg. Mures
From: Marc Florin
Date: Sat, August 14, 2004 4:57 pm

Perseidele etapa a II la Tg Mures a fost un esec partial. Am avut cer favorabil observatiilor doar in prima noapte si atunci numai pana la rasaritul Lunii(trimite Raul raport pentru perioada respectiva). In fiecare noapte reuseam sa observam meteorii numai prin sparturile mai mari ce apareau in nori asta dupa ce pana la apusul soarelui aveam un cer perfect senin. Din fericire printr-o asemena spartura am reusit sa observam in ultima noapte probabil unul din cei mai spectaculosi bolizi observati in perioada aceasta, adica bolidul despre care vorbea Emil pe care noi l-am estimat ceva mai luminos adica -7m. Cam atat momentan de la noi, suntem curiosi ce au mai facut observatorii din tara, poate o sa va mai scrie Raul Truta un mail.

Cer senin!

========

Subject: [SARM] Perseide 2004 II Sighet - primele impresii
From: "Sorin Hotea"
Date: Sun, August 15, 2004 4:39 am

Va salut !

Eu am coborat putin jos dar urc inapoi maine seara pe munte. Am decis sa prelungim tabara pana miercuri. Am avut 3 seri superbe cu un cer extraordinar de aproape 7. Am constatat ca maximul perseidelor a fost pe 11/12 august mai spre dimineata. In acea noapte am numarat 1248 meteori. Am avut si ceva bolizi [-6]. In 12/13 am avut mult mai putini meteori: 658 dar am avut 2 bolizi de - 6. Toti bolizii astia au lasat umbre pe sol si s-au asemanat cu fulgerele asa puternici au fost.

In rest a fost bine. Va scriu mult mai mult cand ne intoarcem de tot.

Numa bine si cer senin !

Sorin Hotea

========

Subject: [SARM] Perseide 2
From: "dan mitrut"
Date: Mon, August 16, 2004 1:37 am

am observat maximul la perseide organizati in doua grupe, din cauza ca olandezii voiau sa faca statie dubla video intre Darmanesti si o alta locatie.

am ales Corbasca si impreuna cu masinile lui Alex Conu si Sharpe, insotiti de Kaspar de la olandezi si Daniel Fischer, Alex Tudorica, Pavel Tica, Andreea Calugaru am mers la Corbasca unde am avut o noapre plina de Perseide.

cei ramasi la Darmanesti, Vali cu restul olandezilor, belgienii si romanii au avut ceva probleme cu norii, dar tot au prins un timp efectiv bun.

nu s-a confirmat predictia ministormului. au fost cam trei varfuri de noapte de perseide cu un index al populatiei destul de slab.

a doua noapte am avut o vedeta: un bolid aquarid de -6, superb, de vreo 50 de grade si durata de 6 secunde cu doua intensificari de stralucire si scantei ce sareau din el ca de la sudura, Vorba lui Raul Truta. bolidul a fost observat si la Tg. Mures si a fost confirmat si de Emil Pasculescu.

programul astrocultural a fost iarasi o mare surpriza. strainii au contribuit cu momente de minidrama, dedicat lui Doru, cu parere de rau pentru absenta lui din tabara, limerik, poeme scurte. chiar Daniel Fischer a scris un scurt poem despre Corbasca si noaptea de maxim

eu am plecat mai devreme din tabara, sper ca in noaptea asta se va putea face observatii iarasi.

am petrecut zile pline de incantare alaturi de oaspetii nostri sub cerul perseidelor.

EU ASTEPT CAT MAI CURAND RAPOARTELE VOASTRE.

========

Subject: [SARM] super bolid
From: "agavriloaiei ioan"
Date: Mon, August 16, 2004 7:37 am

Dar bolidul din 10/11 in jurul orei 12 nu la vazut nimeni???( eu nu l-am notat deorece nu aveam ceasul fixat la secunda) mag -7 ,80 grade,portocaliu,3sec. si tot in aceeasi seara unul de -3.5 albastrui(nu apartineau de perseide) Restul observatiilor au fost destul de slabute. Cu toate ca aveam cer de 6.5 norii si-au focut de cap intrerupandu-mi observatiile la jumatate de ora.asta e.

cer senin!!!

========

Subject: [SARM] maxim perseide
From: "Emil Neata"
Date: Mon, August 16, 2004 3:57 am

Salut,

Am observat Perseidele doar in noaptea maximului 11/12 aug, activitatea a fost puternica, intr-un timp efectiv de 4.17 ore am vazut 219 perseide si 73 sporadici (meteorii apartinand altor curenti i-am numarat ca sporadici). Maximul trebuia sa vina la 23.45 TLR dupa rezultatele lui Esko Lyytinen, cercetatorul care a facut predictii exacte pentru ultimii curenti Leonide, dar dupa cum veti vedea si din raportul IMO atasat, nu am observat o crestere importanta (o crestere totusi a fost) in perioada maximului - care ar fi trebuit sa fie destul de scurt, activitatea a fost oarecum constanta toata noaptea.

Desi numarul perseidelor a fost mare, meteorii au fost slab stralucitori, am vazut un singur meteor cu magnitudine negativa. In rest dupa cum veti vedea si din raport majoritatea au avut magnitudi in jurul numerelor 4 si 5. E posibil ca Pamantul sa fii trecut printr-o zona din coada cometei Swift-Tuttle (trecerea 1862 din cate stiu) bogata in particule de dimensiuni mici?

Ma intreb cum a fost posibila ploaia de bolizi pe care Valentin Grigore a vazut-o la Leonidele din 98. O cometa nu lasa in urma particule cu dimensiuni oarecum constante?

Am trimis raportul la IMO si NAMN, astept un raspuns de la ei. Vali am pus CC pe adresa ta, sper sa fie ok raportul, stiu ca la perseidele de anul trecut am avut supraestimare (?)

Cer senin,

Emil

========

Subject: Re: [SARM] Perseide 2004 II Sighet - primele impresii
From: "Sorin Hotea"
Date: Tue, August 17, 2004 8:08 am

Salutare !

Tabara de la Sighet se va incheia probabil maine. Ceilalti sunt inca sus si ma duc si eu inapoi mai diseara. Iar am avut cer extraordinar 2 seri de 7.1 cand abia mai recunosti constelatiile. Aseara am facut deep-sky pana pe la ora 2. Atunci din cauza oboselii si a frigului mare (cam 5°C) ne-am dus la somn. Ieri am facut o drumetie de vreo 30 de km, am vizitat 2 cascade, am trecut pe la 1200 si cam tot asa.

Diseara vom termina concursul de astronomie care la inceput de cateva zile. De fapt e concurs practic de deep-sky pt. care avem si un premiu.

Cat despre meteori vreau sa iti spun Conule, ca am facut si rapoarte in acelasi timp. Mai trebuie numai prelucrate. Si totusi mie mi se pare o chestie mishto sa numeri meteorii un grup de 4-5 persoane. Am facut asta in 2 seri si am notat nr. cam din 15 in 15 minute.

Va las acuma. Revin peste cateva zile dupa ce se termina totul si imi mai revin si io din oboseala. Diseara mai am de facut vreo 7 km pe jos pana in tabara :)) dar merita cerul ala !

Numa bine si cer senin !

Sorin.

P.S. - am vazut si noi bolidul ala si avem ceva notat despre el acolo sus in tabara.

========

Subject: [SARM] perseide pe film
From: "Alexandru Conu"
Date: Tue, August 17, 2004 3:12 pm

Salut!

Iata cei doi meteori capturati pe film in timpul campaniei de Perseide. Toate detaliile le aveti pe imagini. Daca cineva a observat Perseidul il rog sa-mi spuna ora la care a aparut.

Foto 1 | Foto 2 |

Cer senin,
Alex.

========

Subject: [SARM] raport
From: raul truta
Date: Tue, August 17, 2004 3:47 pm

Cu ceva intirziere dar am reusit sa fac si eu raportul pentru seara de 10/11.Din pacate a fost singura noapte in care norii mi-au permis o fereastra suficienta cit sa am un timp efectiv de observare pentru raport. Restul noptilor au fost destul de nasoale pentru ca din jumate in jumate de ora ceru se insenina sau se acoperea.

Oricum eu ma bucur ca am reusit macar sa vedem ceva.

Deocamdata atasez la mailul acesta raportul si in caz ca mai trebuie trimis separat la cineva sa-mi datzi adresa.

Raport Raul Truta

=======

Subject: [SARM] desi in intarziere, cateva impresii din tabara Perseide partea a II a :)
From: "elena cristina ungureanu"
Date: Wed, August 18, 2004 11:25 am

salutare! desi nu am mai facut acest lucru inainte, toate au un inceput:), as vrea sa imi scriu impresiile si sa va fac cunoscut juranalul de calatorie! desi poate e un pik cam tarziu. din tabara Perseide, partea a II a. Mi-e mi-a placut foarte mult, desi nu am stat decat 5 zile.

Ce pot sa spun despre straini? Mi-au placut foarte mult. Oameni foarte sociabili si deschisi.

Cu olandezii am stat tot drumul Targoviste -Darmanesti. Dupa care in tabara am jucat carti cu ei, PESTEN, un fel de Macao, numai ca mai au cateva reguli in plus. Dupa primul joc, le-am aratat varianta romaneasca, de care au fost foarte incantati. De ce spun asta? Pentru ca dupa aceea, numai varianta noastra au jucat-o. Elise ne-a aratat cum sa facem SCOUBIDOU, un fel de imletitura, dar care "capata" anumite forme: peste, elicopter, soricel si etc. Ne-a spus ca in Olanda, toata lumea are cateva modele la chei, si ca si baieteii fac asa ceva. Cu olandezi ma intalnesc in cateva zile, cand se vor intoarce cu Vali din calatoria lor prin tara. Oricum, ca oameni valoreaza enorm.

Cu belgienii, la inceput nu prea ma vorbit, am fost cu ei pe deal, in seara cand trebuia sa fie mini storm-ul. Drumul a fost noroios si faceau glume pe acest aspect. In acea seara erau nori, di ei au crezut ca nu se mai insenineaza, si au plecat. Desigur, ca s-a inseninat si cand au aflat acest lucru, a doua zi, s-a ofticat enorm. Apoi, cand a trebuit sa plecam, din tabara, am coborat cu ei din tabara si am mers pana la gara pe jos, astfel am avut ocazia sa vorbesc mai mult cu unii dintre ei. Cand am ajuns in gara ei trebuiau sa aiba un intreg microbus inchiriat. Eu as fi vrut sa merg cu ei pana in Bucuresti, chiar daca asta insemna sa platesc drumul mai mult. Eram in dubiu, ca ei nu stiau daca intregul microbus e pentru ei.si atrebuit sa iau o decizie. Chiar daca nu era decat pentru ei, o imi plateam locul ca orice alt calator. In tot acest timp, am vorbit cu Luc Bastiaens si a spus ca a observat ca in Romania nu poti fi sigur de nimic 100%. Si a spus ca nu l-ar mira ca sa fie ceva in neregula. Benny isi uitase un bagaj in microbus, (bagajele au coborate cu masina, erau mult prea multe) in care avea biletul de avion, asa ca au trebuit ca Vali &co sa se intoarca. Cand s-a intors, mi-a spus ca tot microbuzul era inchiriat si ca putem merge cu ei. Au plecat, ne-am luat ramase bun de la ei din nou. Si am ramas casa asteptam microbuzul nostru. Intre timp, Gili, primeste un telefon de la Vali, din care aflam ca nu sunt decat 9 locuri rezervate. Canmd am auzit, am ramas cu toti tablou, nu mai spun ca la cate bagaje aveau, pareau sa aiba o mare problema. In fine, a venit microbuzul, si soferul cand a a vuzut…. A zis sa plateasca toate locurile si nu va mai fi nici o problema (mmmm desigur ca a aparut) . am platit 13 locuri, nui stiu ewxact cune I-a dat bani, pentru ca in momentul in care eram in microbus, in dreapta sa , mi-a dat decat 12 bilete. Oricum era disponibil la afaceri, pt ca azis ca daca vor ii duc direct la Otopeni. Mai tarziu, pe parcursul drumului prin Focsani cred, au mai urcat cativa pasageri. Desigur., belgienii au fost suparati, dar nu stiau care este toata problema. Apoi pe drum, soferul nu a mai putut sa mai opreasca. Acel microbus, era unul care facea curse, intre Bucuresti si nu stiu ce localitate, si trebuia sa "adune oameni". Au inceput sa sune telefonul soferului, sa il intrebe de ce nu opreste, si nu stiu exact unde eram, Focsani sau Ramnicu Sarat, ne- a oprit, m-a rugat sa ma dau jos. Deci cum a spus Luc, totul era posibil, si ceva s-a intamplat. Cel care ne-a oprit m-a intrebat cu ma cheama si eu l-am intrebat de ce. Mi-a raspuns ca I-am cam stricat planurile, deoarece el a intrebat persoana care a facut rezervarile, daca au nevoie de un intreg microbus, si a spus ca nu. Si m-a luat pe mine la rost, eu I-am explicat ce s-a intamplat, ca belgienii nu au nici o vina, eu nici atat. A vazut ca nu are cum sa o scoata, ca pe mine nu ma intereseaza ce se intampla cu ceilalti atat timp cat sunt platite locurile noastre, a vorbit cu soferul. Acesta, din urma I-a dat 200 000 lei, ca sa poata aranja ceva in genul ca s-a stricat masina, si sa gaseasca o solutie pentru ceilalti oameni ramasi in statie. De ce va spun toate acestea? Pentru ca belgienii au simtit ca sunt in Romania, au vazut care e sistemul nostru, ca au avut ocazia sa dea spaga si sa fie trasi pe sfoara. Soferul ne-a spus de la obraz ca trebuie sa mai dam 200 000 in plus. Steven statea langa mine, si el a fost pus la curent, pe parcursul drumului de aceasta situatie, deci stie cum au evoluat lucrurile.

Am facut un popas, am vrut sa le explic dar nu am ami avut timp, si le-am explicat ce s-a intamplat in gara de nord. Acolo, iarasi ca sa nu uite ca sunt in Romania, s-a mai intamplat ceva. Eu le-am spus sa puna trepiedele, corturile si bagajele mici pe langa cele mari, pt ca sa-i taxeze mai putin, ca pt un trepied, plateau 30 000 lei si la cate aveau…. la care vede taxatoare si spune ca tot ii va taxa. Eu I-am spus,

-dar la cate bagaje au… si uitati ce scrie aici,bagaje mari 60 000."
- dar uite, pe asta ii iau 90 000, ca are scaun, asa, ca sa-i traga in piept.
- Bine, dar decat asta.

Oricum in final, a taxat normal. Eu trebuia sa plec, a ramas Luc si Benny sa plateasca, mi-am luat ramas bun de la ei doi, ne-am puput de cate trei ori, o chestie interesanta..

Afara erau si ceilalti, ca sa nu mai plateasca taxa de intrare pe peron, mi-am luat ramas bun de la ei, tot asa ne-am puput de cate trei ori. Ce pot sa spun despre ei.? Ca imi plac, sunt niste oameni speciali, foarte de treaba si prietenosi si cu o gramada de bun simt. Sper ca in viata mea sa ii mai intalnesc.

Si asta a fost jurnalul meu de calatorie, o calatoria care a fost exact pe gustul meu, nu mai ca putea fi un pik mai bine. Dar suntem in Romania, dupa cum bine spunea Luc. A fost exact de ce aveam nevoie.

cristina

========

Subject: [SARM] raport
From: "Virgil Chiriac"
Date: Wed, August 18, 2004 1:01 pm

[raportul meu] e putin si varza
bafta!

========

Subject: [SARM] sporadicastroumanism (58)
From: "sarm.bucuresti" (Andrei Dorian Gheorghe)
Date: Thu, August 19, 2004 2:44 pm

In dupa-amiaza zilei de 12 august, tabara internationala “Perseide 2004-Darmanesti” (unde n-am putut fi prezent din motive de serviciu) a gazduit un eveniment deosebit: un spectacol de Perseid poetry si muzica astrala. Pentru acesta am realizat un concept de 6 pagini, incluzand: anuntul de afisat, invitatia pentru contributiile strainilor, o antologie romaneasca in engleza de 12 Perseid poems si scenariul propriu-zis.

Spectacolul, care a fost coordonat de Valentin Grigore, a cuprins 4 reprize muzicale (a cate 2 cantece astro-folk) de Dan Mitrut, iar intre ele 3 momente de astropoezie.

In primele 2 asemenea momente, Pavel Tica Popescu si Tania Tilici au citit cele 12 creatii romanesti, iar cel de al 3-lea a apartinut participantilor din tabara. Aici, onoarea gazdelor a fost salvata de Valentin Grigore, singurul care a citit “live” din propria-i creatie.

In schimb, strainii au raspuns extraordinar luminii astrelor cu lumina propriilor suflete: belgienii au prezentat o astrodrama in scenariul si regia fizicianului-informatician Jean Marc Wislez (liderul grupului si, printre altele, cronicarul IMC-ului din 1999 pentru Jurnalul IMO), olandezii au recitat mai multe poezii proprii, ba chiar si germanul Daniel Fisher (editor al publicatiei Skyweek) si-a prezentat o poezie.

Imediat dupa tabara, Dan Mitrut (care i-a incantat pe oaspeti prin muzica sa) a compus un ciclu poetic dedicat acesteia, care sper ca o sa va convinga o data in plus despre frumusetea evenimentului umano-ceresc din 9-14 august 2004. (Andrei Dorian Gheorghe)

TABEREI INTERNATIONALE “PERSEIDE 2004-DARMANESTI, CORBASCA”
~de Dan Mitrut~

(NOPTII DE 12/13 AUGUST, CAND VALENTIN GRIGORE SI COPIII LUI AU RAMAS PANA DIMINEATA SUB LUMINA PERSEIDELOR)

o sa iti creasca copiii
asa cum radiantul creste spre zenit
o sa ii iei cu tine sub cer si o sa-i intrebi
daca aceste picaturi de lumina
inseamna
iubirea ce adie in august
din constelatii

iar ei o sa-ti raspunda cu un suras

“tata, aceasta e toata averea:
trei umbre numarand stelele”

(COSMOSUL IMPREUNA)

perseide si oameni
visele se tes in atmosfera inalta
din august in august
ca o bataie de inima

(AQUARID)

aripa albastra a unui bolid
si-a uitat zborul
intre pegas si aquila

dintre ierburi
creioanele scriu eternitatea unei clipe
de –6

(FEELING)

cum ar putea sa se savarseasca frumusetea
altfel
decat in tacerea unui meteor
sagetand inima noptii?

(PERSEIDE 2004)

pentru un pui de stea
tac pana si apele limpezi
ale ochilor

pentru un pui de stea
frunzele doinesc magnitudini
condamnate la intuneric

pentru un pui de stea
inchinam somnul zilelor de august
si trecem inlacrimati
mai departe

=======

Subject: [SARM] Perseide partea a II-a la Sighet
From: "Eduard Breaban"
Date: Thu, August 19, 2004 4:44 pm

Salutare tuturor!

Azi de dimineata m-am intors si eu din a 2-a parte a Perseidelor, organizata la Sighetu Marmatiei, de catre Sorin. Initial tabara trebuia sa dureze 4 zile.. dar noua ne-a placut atat de mult acolo incat am stat 8 :D Totul a fost superb.. Cerul este extraordinar, nu am mai vazut asa ceva. Din 8 nopti cat am stat 6 au fost perfect senine, iar magnitudinea limita era peste 7. Au fost facute observatii la meteori la maxim si cu o zi inainte, in rest deep sky. Am vazut si Venus cu ochiul liber si prin telescop pana pe la ora 14. Eu am facut si niste poze prin telescop.. care inca nu stiu daca au iesit sau nu. pt ca nu am avut nici timp nici bani sa scot pozele.

Dar in afara de cer am mai avut ce admira...in primul rand peisajul este superb. Sorin a avut grija sa nu stam prea mult timp in tabara si ne-a plimbat pe toti muntii din preajma. La un calcul facut dupa tabara a reiesit ca am mers peste 100 Km pe jos. Am vazut 3 cascade, dintre care 2 erau f. spectaculoase.

Oamenii din zona au fost foarte prietenosi si primitori cu noi, ne-au permis sa stam cu corturile pe terenul lor, sa facem focul unde vrem, chiar daca prin asta distrugeam putin din iarba. Dar nici noi nu ne-am lasat mai prejos si nu am lasat resturi absolut deloc... In ultima zi, dupa ce am coborat de pe munte am mers la Sorin acasa, ne-am lasat bagajele si am facut un scurt tur al orasului. Apoi ne-am intors la el acasa si am plecat spre gara.

Ma rog pt ca tabara a fost atat de lunga am avut si o mica problema cu mancarea, chiar daca am fost de 2 ori sa mai cumparam. In ultima seara am mancat tot ce mai ramasese. Si atunci am reformulat eu cu Dana bancul sec ,, 2 copii numarau o bila" in ,, 7 astronomi numarau un pate" :)))

Ce sa mai zic... o tabara cu de toate, astronomie, peisaje, oameni.. Ceea ce sper este ca anul viitor sa fie mai multi participanti.

Cer senin,
Eddy

P.S. Sunt multe cuvinte noi de invatat de acolo (bita. toagla, pita... si lista mai poate continua :)))))

========

Subject: Re: [SARM] Perseide partea a II-a la Sighet
From: "Sorin Hotea"
Date: Fri, August 20, 2004 4:15 am

Salut !

Vreau sa povestesc si eu ce s-a intamplat la Sighet la partea II-a a Perseidelor. Anu trecut am organizat in premiera o astfel de tabara si am fost numa 5: eu, Ramona, Mihai Sarb, Raul Truta si Manuela Marian. Anu asta s-au schimbat un pic chestiile si nu stiam sigur daca voi organiza ceva. A fost si esecul Cometa 2004 si de aia ma gandeam sa o las balta. In tabara insa ar fost surprins cand Dana Popescu din Craiova zicea ca vine la Sighet. At. am zis sa fac un anunt si am vazut ca vor sa vina aproape 15 persoane. Zis si facut. Dupa ce s-o terminat tabara la Darmanesti am inceput sa scriu mailuri si in cele din urma in 10 august am inceput tabara. Au venit Sanda si Iulia din cj, Eddy, Roxana Floria, Alex Marinescu, Ioana Piriu din Bucuresti, Dana Popescu din Craiova si Mihai Sarb si Iulia sor'sa din Baia Mare. Cu mine am fost 10 oameni.

Am plecat cu autobuzul de 9 spre Iapa [un cartier marginas al orasului] si de acolo aveam de gand sa mergem pe jos. Noroc ca am gasit un tractor care ne-a dus cu 500.000 pana la locul taberei pe unii din noi si bagajele. Ne-am instalat si prima seara am facut ceva dso si meteori numa asa. Oricum eram foarte obositi. A doua zi am facut o drumetie pana pe Piatra Goala [o culme muntoasa la 1200 m]. Inainte sa plecam am vazut cu totii planeta Venus si cu ochiul liber si cu telescopul. Am urmarit-o pana pe la ora 14. Pe drum Mihai si Iulia au aflat ca a murit bunica lor si au trebuit sa plece. Am ramas 8 si 4 corturi. A, pe langa noi era si Tara, catelusa mea husky siberian.

Era deci miercuri. Cand eram sus pe Piatra am vazut un cumulonimbus cum se forma deasupra muntilor din Ucraina. Am coborat sa nu ne prinda ploaia. Ajunsi in tabara am vazut ca in Sighet ploua foarte tare dar la noi nimic. Am vazut 2 curcubee mai mici.... apoi a iesit Soarele si am vazut un curcubeu intreg dublu care a tinut vreo 30 de minute..... a fost superb. Eddy i-a facut poze si speram sa iasa ceva. Dupa asta cerul s-a facut super senin. Am avut 7.1. Ne-am pus la meteori cu totii. Au urcat si 5 prieteni din Sighet in seara aia. Am facut rapoarte eu, Dana si Sanda si ceilalti numarau meteorii. Dupa ce am terminat rapoartele numaram toti si n-aveti idee ce fun ii asta si ce mishto. Am tinut-o asa pana dimineata. Am numarat in noaptea aia 11/12 august 1248 meteori. Am avut vreo 3 bolizi dintre care unu de -6 care a lasat umbre pe sol. Dupa ce s-o terminat noaptea am asteptat rasaritu care a fost superb. Peste toata depresiunea s-a lasat o ceata foarte mishto. Am facut poze si la astea. Ne-am baut ceaiul, am mancat si ne-am pus la somn. Eu imi amintesc ca m-am trezit pe 10 seara... :D.... parca am luat o pauza de masa pe la amiaza.... :P.

Ok, si in 12/13 am facut rapoarte si am numarat. Am vazut 658 de meteori si pe dimineata cerul s-a stricat. A patruns o masa de aer cald si n-a fost umiditate deloc. In 13 [vineri] am facut o excursie pe la cabana Agris si la cascada Strungi. Am mancat multa zmeura. Cascada ii superba si in apropierea ei am fazut 2 pasari rapitoare foarte mishto. In drum sper casa ne-o prins ploaia. Am scurtat drumul si am cules foarte multi bureti [ciuperci] ca sa mancam. Cand am ajuns in tabara am prins iar un curcubeu. Dupa curcubeu am vazut cei mai faini nori care puteau fi vazuti. Eddy a tras un film intreg pe norii aia. Pe langa formele diverse am vazut culori ca rosu, albastru, maro, portocaliu, roz, galben, violet, etc..... Seara n-a fost senin si a fost foarte mult vant.

Sambata am coborat in Sighet eu la o nunta si ceilalti cativa ca sa cumpere mancare. A fost innorat si sambata noaptea. Eu am urcat duminica seara cand a fost foarte senin. Am incercat dso si in special spre dimineata am vazut roiurile deschise din Auriga-Gemini, M1 in Tau si M42 in Orion super mishto cu filtru.

Luni [16] au urcat iar 4 prieteni de-ai mei si am facut o excursie dar de data asta mult mai ampla. Am urcat Piatra, am coborat in valea Runcului [un parau mare de munte], am vazut o cascada de vreo 5-6 metri. Apoi am coborat pe rau in jos vreo 7 km si am ajuns la cascada Covatari care are 20-25 de m dar are debit super mare. In fata ei e un perete de stanca cu diferite forme inalt de 2-300 m. Plimbarea a tinut pana pe la 8 si ceva seara cand am ajuns din nou in tabara. Am facut in ziua aia vreo 30 de km. Duminica a inceput concursul de DSO. Am avut un premiu si trebuia castigat de cineva care sa il merite. Concursul a constat in a organiza o seara de observatii, cu lista de obiecte si toate alea. Am cerut ca pe lista sa fie 10 obiecte. Dana a vazut 25 de obiecte si Sanda 13. Ele au fost finalistele. Luni le-am facut o lista cu 10 obiecte [Uranus, Neptun,M101, M74, M103, M34, NGC7662, M76, M2 si un globular din Delphinus] pe care trebuia sa le gaseasca. Dana a fost un pic mai buna ca Sanda si ea a luat luneta. Oricum sunt mandru ca Dana inainte sa vina la perseide nu stia sa caute deloc prin telescop. Acuma e chiar buna. Si Sanda se descurca bine si mai sunt cativa elevi de-ai mei cu care nu mi-i rushine :D.

Deci luni am avut concursul. Din anumite motive l-am oprit si l-am terminat marti noaptea. Atunci am vazut si eu Veil Nebula, North America Nebula, cateva globulare, Snowball Nebula, Saturn Nebula, Helix Nebula, Little Dumbell, Owl Nebula, Dumbell Nebula si Ring Nebulla. Am mai vazut cometele k4 si q4 in mai multe zile. Ne-am uitat si la Venus noaptea, la Saturn [unii au vazut inelele pt. prima data] si bineinteles la Luna.

Miercuri a trebuit sa coboram si in cele din urma au plecat acasa.

As putea zice ca tabara a fost o reusita din toata punctele de vedere. Conditiile au fost bune, cerul bun, oamenii foarte amabili [ca la noi...]. In plus observatiile s-au facut voluntar si multi au invatat multe. Avem 6 rapoarte la meteori [rapoarte consistente unele avand peste 100 de meteori], am vazut multe DSO-uri, planetele Venus, Saturn, Uranus si Neptun, Luna, cometele k4 si q4. S-au invatat si constelatii, nume de stele. Multi au invatat sa determine magnitudinea limita, sa estimeze corect magnitudinile meteorilor.

In plus Sighetu a ramas un loc deschis pt. actiuni viitoare si toti cei care au fost n-au regretat deloc ca au facut atata drum pana aici. Ei au intrat in contact si cu traditia, cultura si limbajul maramuresean. Am ramas uimit sa vad ca avem atatea chestii specifice cum ar fi: arhitectura, porti, garduri, aranjamente florare, limbaj, obiceiuri, etc,....

Ar mai fi multe de spus dar o sa inchei mesajul aici. Sper ca Sighetu sa devina un punct important in astronomia romaneasca si nu numai. Sper ca anul viitor sa avem aici in tabara si oamenii din afara [Alin, Klaus si Ovidiu].

Era sa uit. Premiul concursului a fost luneta lu Gili castigata acuma 2 ani la Perseide: 60/900, cu diagonala pe 1.25", ocular 1.25" de 20 mm. Ii chiar mishto. Abia astept ca Dana sa ne povesteasca de "first light" si ce vede cu ea. Emile, ajut-o sa o puna la punct. Mai vb noi de asta.

Numa bine si asteptati website-ul taberei. O sa avem multe, multe poze.

Cer senin !
Sorin Hotea

========

Subject: [SARM] raport PER ARAD
From: "Pasculescu Emil"
Date: Sat, August 21, 2004 3:18 am

Buna prieteni

Este primul raport am incercat sa fie bun, vedeti voi cum a iesit, imi asum orice critica. Despre bolid doar maine, nu este gata tabelul.

| Emil Raport 1 | Emil Raport 2 |

EMIL ARAD

=======

Subject: [SARM] impresii Sighet
From: "zuza sanda"
Date: Mon, August 23, 2004 1:12 pm

un pic cam tarziu cu impresiile....,dar mai bine mai tarziu decat niciodata... Multe salutari de la Cluj!!! Sanda.

Salutare oameni buni! Hai sa va povestesc si eu cum m-am simtit la Sighet!... La inceput, ne-am intalnit cu toti acasa la Sorin,mi-am revazut o parte din 'old pals', din prima parte a taberei de anul acesta....si am cunoscut ceva oameni noi : Mihai Sarb si sora lui, Iulia si bineinteles prieteni de-ai lui Sorin,care au venit mai tarziu. Tabara a inceput promitator :),cum fiecare cara pe putin 20-25 de kg (ce sa mai spunem de Sorin care avea si telescopul...si eu micuta asa cum sunt evident ca bagajele ma acopereau cu totul de nu mi se mai vedea nici fata), am vorbit cu niste oameni de prin Iapa sa ne duca cu caruta. Zis si facut.Totul parea ok ,bine in afara faptului ca mergeam 2 metri si mai cadea ba cate un cort,ba cate un sac de dormit,ba rucsacul lui Edie :)... cand deodata ne apare in fata ochilor ditamai panta ,plina de bolovani si colac peste pupaza aflam ca 'soferul', un...pusti de vreo 18 ani,nu avea inca carnet... am bufnit cu toti in ras, apoi treptat se vedea cum ni se schimba culoarea fetei. Adrenalina crestea in noi...hmm,mersul cu caruta...un adevarat sport extrem!!!

Am ajuns intr-un final, ne-am instalat pe o campie, nimeni nu a avut nici o treaba cu noi, ne-au lasat sa facem foc oriunde doream ...adevarul e, ca am ramas impresionati la cat de cumsecade sunt oamenii, pe acolo.

So, here comes the big night(11/12)... am facut un pic de deep-sky, asa de incalzire si pe la vreo 12 eu,Dana si Sorin ne-am apucat de rapoarte. Timpul efectiv a fost cel putin de o ora si jumate,de fiecare,iar apoi ne-am apucat de numarat. La 05:25 am inregistrat exact 1248 de meteori,dupa care nu am mai vazut nici unul... a fost super 'mishto'(vorba lui Sorin)...am vazut Venus si un rasarit superb! Daca imi aduc aminte bine,era un frig in noaptea aia...stateam zgribuliti toti cu paturile pe noi.

A doua zi am urcat la o altitudine de vreo 700-800 m si am ramas toti cu gura cascata...se vedea perfect Tisa,Carpatii ucrainieni,dealuri, paduri...o frumusete!!! Cand am urcat pe Piatra Goala,la o altitudine de 1200 m, puteai sa stai o zi intreaga sa te uiti fara sa te plictisesti...si mai aveai niste senzatii... parca iti venea sa te arunci!

In restul timpului petrecut acolo am mai facut o multime de drumetii, am vizitat 3 cascade... asta fiind in timpul zilei, iar noaptea observatii meteori, dso pe un cer nemaipomenit.

Cel putin eu, dar sunt convinsa ca si restul ne-am simtit grozav de fain si chiar ar fi tare sa ne reintoarcem cat de curand...

=======

Subject: [SARM] Important-Impresii Sighet!
From: "rubyiulia"
Date: Mon, August 23, 2004 3:35 pm

Salutare astronomilor amatori de pretutindeni!

Sunt Iulia G. din CluJ... Am fost si eu in tabara organizata de Sorin la Sighet....si vreau sa va impartasesc cateva ganduri si amintiri in legatura cu aceasta....poate reusesc sa va indrept atentia spre viitoarea tabara la Sighet....fiindca cea de acum a fost....stati sa vad daca pot sa o descriu printr-un singur cuvant (sper ca e cel mai nimerit):"Captivanta"....atat din punct de vedere a peisajului cosmic cat si a celui terestru.

De ce am ales acest cuv?

Fiindca aceasta a reprezentat noi aventuri (cel putin pt. mine) in fiecare zi....sa zicem circa 18 ore din 24. Ziua strabateam dealurile si muntii in frunte cu Sorin spre necunoscutul ce ne inconjura:), iar seara priveam un spectacol de "stele cazatoare" care ne atragea pe masura ce zilele treceau tot si tot mai mult.!

Tabara, initial, trebuia sa dureze 4 zile ....dar s-a prelungit la 8 zile ....oare de ce??? Datarita cerului...care a fost superb; am avut o magnitudine de 7.1...si sincer va spun : un asa cer mai rar ai ocazia sa vezi!

In 11/12 (cand a fost mini Storm-ul) cerul a gazduit aproximativ 1248 de meteori...a fost un adevarat spectacol de lumini..... Datorita acestui cer, eu, personal, am reusit sa invat 25 de constelatii in mai putin de o saptamana....ceea ce pentru mine inseamna foarte mult.

Vreamea a fost frumoasa in general, a plouat de cateva ori in timpul zilei, dar apoi a iesit soarele si astfel am avut parte de doua curcubee, curcubee a caror culori erau vii si bine definite.

In concluzie...tabara a fost k-lumea din toate punctele de vedere.....si sper ca am reusit sa va trezesc interesul ..spre o urmatoare tabara la Sighet! Acum va las...... Va pup pe toti cei care mi-ati citit e-mail-ul!!!

Cer Senin!!!

| Imagini din Tabara de la Sighet (Eduard Breaban) |



Vrei sa devii membru SARM?

| Email: sarm@romwest.ro |
| http://www.sarm.ro/ |
| Site-ul SARM 1998-2004 (acest site), http://sarm.astroclubul.org/1998-2004 |
| Phone: (011)4045-214389, (011)4092-829034 |
Address: SARM, CP 14 OP 1, 0200 Targoviste, Romania