Perseide 2002 - Circulara 1




SOCIETATEA ASTRONOMICA ROMANA DE METEORI (SARM)
Newsletter No. 14, 8.06.2002

PERSEIDE 2002 - A X-A EDITIE !!!!
INVITATIE - Circulara 1

Societatea Astronomica Romana de Meteori va organiza in perioada 24 iulie - 15 august 2002 a X-a editie a manifestarii PERSEIDE.

Gandita ca un mijloc de promovare a astronomiei in Romania, intr-o perioada in care nici publicul si nici autoritatile nu acordau nici cea mai mica atentiei acesteia (din contra, pentru unii astronomia era o mare ciudatenie, iar cei mai multi confundau astronomia cu astrologia), manifestarea PERSEIDE a fost fondata in 1993 de Valentin Grigore.

La acea vreme, in 1993 (dupa bine venita initiativa a lui Mircea Pteancu din Arad, concretizata in realizarea in perioada 1990-1992 a unor intalniri ale astronomilor din Romania), nimeni nu mai avea curajul de a initia ceva serios si de anvergura la nivel national. Si nimeni nu dadea sanse de reusita sau nu credea ca se poate organiza in Romania asa ceva.

"PERSEIDE" A FOST O PROVOCARE.

Aceasta a avut meritul de a promova intr-un mod "incisiv" astronomia in randul publicului si de a crea cadrul necesar initierii si sustinerii activitatilor astronomice pentru cei interesati. A fost foarte greu de realizat acest lucru, pe fondul initiativei mai mult singulare a fondatorului acestei manifestari, succesul inca de la prima editie fiind asigurat numai prin eforturi impinse pana la sacrificiu. Ar trebui scrisa poate istoria acestui fenomen, pentru a-i intelege mai bine contextul si adevarata valoare. Dar, din pacate, nu exista timp pentru asa ceva.

Adevarul este ca PERSEIDE a nascut un mod de traire, o stare de spirit, care s-a transmis an de an. Cei care au gustat-o stiu ce inseamna aceasta.

Dar iata ca PERSEIDE a ajuns la a X-a editie!

Pentru ca timpul trece foarte repede si sunt multe de facut, prezentam in continuare informatiile generale si un program provizoriu al acestei editii aniversare.

PERSEIDE 2002 are, ca de obicei, doua parti:

  • Partea I, Corbasca-Bacau, 24 iulie - 7 august:

    * Precursor tabara Perseide 2002, 24-26 iulie: pregatirea si instalarea taberei de astronomie (echipa mixta de organizare);

    * "Sub lumina Perseidelor, 1993-2002" - PERSEIDE X, deschidere, 26 iulie;

    * Tabara Nationala de Astronomie pentru Tineret, 26 iulie - 7 august;

    1. Scoala astronomica de vara:

    - cursuri de instruire si ateliere de lucru: initiere in astronomie, meteori (incepatori si avansati), fotografie, instrumente, stele variabile, meteorologie si fenomene atmosferice; cursurile vor fi insotite de proiectii de imagini adecvate;

    - observatii: meteori (complexul Aquaride, alpha Capricornide, Perseide, cei 2 curenti noi din Cygnus), maraton obiecte deepsky, comete, Luna, planete, sateliti IRIDIUM si Statia Orbitala, program de fotografie ghidata si realizare de desene si schite folosind instrumentele;

    2. Comunicari si referate, proiectii video;

    3. Expozitie internationala de arte, fotografii si publicatii astronomice, editia a VI-a;

    4. Concurs National de Astronomie pentru Tineret cu premii, editia a X-a;

    5. Targ de instrumente astronomice, editia I;

    6. Festival de cosmopoezie romaneasca si universala (editia a VII-a, gala a IV-a 2002);

    7. "Recital pe piscuri", componenta a proiectului Societatii Scriitorilor Natiunilor Unite in cadrul "Anul Muntilor Curati";

    8. Excursie, drumetii si alte activitati de tabara, programe cu publicul;

    Partea a II-a, 8-15 august:

    Retea nationala de observare a maximului curentului meteoric Perseide, mai multe expeditii organizate in tara.



    Cateva informatii tehnice privind participarea la tabara de la Corbasca:

    # Numar de locuri: 40
    # Taxa de participare: intre 150.000 si 450.000 lei
    Numarul de locuri este determinat de fondurile existente. Cheltuielile totale de organizare ridica pretul pe participant la cca. 2 mil.lei. Datorita faptului ca MTS finanteaza doar partial actiunea, este necesara acoperirea unor cheltuieli din alte surse. Pentru ca printre participanti se numara si persoane cu situatie financiara precara, am stabilit un nivel minimum al taxei de participare pentru acestia la 150.000 lei. Pentru ceilalti participanti, am lasat la aprecierea lor nivelul taxei pe care trebuie sa o plateasca. Apreciem foarte mult gestul celor care vor plati o taxa mai mare, lucru care ne va fi de mare ajutor pentru crearea unor bune conditii de desfasurare a actiunii.
    # Inscrierea si rezervarea locului se face prin trimiterea taxei de participare sau a unui avans de cel putin 100.000 lei si a Formularului de inscriere (in format MS Word), pana cel tarziu la data de 10 iulie 2002.

    Banii se trimit prin mandat postal la adresa: Valentin Grigore, CP 14, OP 1, Targoviste 0200, jud. Dambovita

    Formularul de inscriere se trimite prin e-mail, simultan la ambele adrese: andrei_c4@yahoo.com, sarm@romwest.ro sau prin posta, la aceeasi adresa cu taxa de participare. Cei care trimit doar avansul de 100.000 lei, vor achita diferenta la sosirea in tabara. VA RUGAM FOARTE MULT SA RESPECTATI TERMENUL LIMITA DE INSCRIERE !!!

    # Participantii vor sosi la Corbasca pe parcursul zilei de 26 iulie. Plecarea va fi pe data de 7 august.
    # Cazarea se face in corturi personale. Exista o capacitate limitata de asigurare a corturilor de catre organizatori. De acea, rugam pe cei care nu pot veni cu cortul personal sa ne anunte din timp, pentru a vedea ce posibilitati exista.

    Informatii cu privire la posibilitatile de a ajunge din gara de la Adjud la Corbasca, precum si alte informatii suplimentare din punct de vedere organizatoric sau al programului vor fi trimise in timp util.

    Din punct de vedere organizatoric este foarte important ca participantii sa se inscrie cat mai repede cu putinta, conform instructiunilor.

    Asteptam sugestii, propuneri, contributii si implicarea fiecaruia la sustinerea sub orice forma (material si financiar) atat a actiunii in sine cat si a programului (comunicari, referate, ateliere de lucru, fotografii, instrumente, etc) si a atmosferei acesteia.

    Pentru ca impreuna sa putem forma o familie: iubitorii cerului instelat!

    Presedinte SARM
    Valentin Grigore



    SARM's Address:

    Email: sarm@romwest.ro
    | http://www.sarm.ro/ |
    | Site-ul SARM 1998-2004 (acest site), http://sarm.astroclubul.org/1998-2004 |
    Phone: (011)4045-214389, (011)4092-829034
    Address: SARM, CP 14 OP 1, 0200 Targoviste, Romania