Instrumente Astronomice - Binocluri Steve - SkyCraft Canada Inc. (Canada)

Instrumente Astronomice
Un ghid al incepatorului
Update sectiunea "Binocluri - cat costa si de unde pot fi cumparate"

Emil Neata, 30 martie 2003
Actualizat 5, 25 Apr 2003 (Ovidiu Vaduvescu)



Alte recomandari/discutii (Ovidiu)

- Din experienta mea (4 ani cu un 15x70 OOrion plus testat alt 20x60 rusesc) dar si a altora (Alin, web, etc), credem ca 15-20x reprezinta grosismentul maxim posibil de tinut in mana (mai exact 15x trebuie tinut cu o mana spre ocular iar alta spre obiectiv, iar 20x nu se poate folosi fara mana sprijinita pe ceva sau fara trepied!), De asemenea, la cele mai mari trebuie evaluata si greutatea (peste 2kg este deja mai dificil), deci se recomanda sa va ganditi si la un tripod (daca nu aveti deja unul - fiindca orice tripod foto sau de instrument astronomic poate fi adaptat usor la L-adaptorul de piulita clasica foto care intra in corpul binoclurilor 15-25x.

- De asemenea din motive de luminozitate,, se recomanda ca pupila de iesire (raportul diam obiectiv in mm / grosisment) sa fie de cca 4-5. de ex, un 20x70 da o pupila de 3.5 (cam mica), dar un 15x70 ar da 4.7 foarte bun (luminos), iar un 20x80 ar da 4, iarasi destul de bun. Cu alte cuvinte, daca doriti un 15x este recomandabil sa alegeti 70mm diam, iar daca doriti un 20x este recomandabil 80-100mm.

- Mentionez (Ovidiu) ca nu-i cunosc pe Stteve si pe Markus decat de cateva zile, si nici produsele lor din experienta. Daca doriti sa investiti in ceva, va recomand sa cautati eventual cateva impresii ale altora care au aceste produse (de ex cautati "giant binoculars reviews" in www.google.com) si vedeti ce parere au altii. Personal banuiesc ca chinezii au acum la dispozitie tehnologia de a produce binocluri (si alte instrumente astronomice) bune (adica raportul calitate/pret destul de mare) fara de alti competitori (de ex Orion - www.telescope.com sau Celestron www.celestron.com sau altii, unde aceleasi marimi sunt cam duble la pret, desi made in Japan sau poate US?). Deci nu luati aceste doua surse (ATM Telescope si SkyCraft Canada) neaparat ca o recomandare (cel putin pana nu folosesc personal unul!) ci mai mult ca o informatie care se doreste posibil accesibila si pt amatorii romani.

- Pt SkyCraft Canada eventual pot sa va sstau la dispozitie pt cei interesati cu trimisul in Romania (daca cumva nu livreaza ei direct in Romania), deci asta ar insemna Calgary -> Toronto (incl in pretul afisat), apoi Toronto -> Romania (expediat Ovidiu, pretul depinde de cutie/marime si greutate, puteti sa va faceti o idee la canadapost) - daca sunteti interesati, scrieti direct la ovidiuv@yahoo.com. Caz in care ar mai ramane necunoscuta/taxa vamala in Romania (daca exista cineva cu experienta sa ne zica vreo cifra, dati-ne un email la ovidiuv@yahoo.com sau emilneata@yahoo.com).

- Observatie/comparatie: 20x80 waterprooff al lui Steve (~170 US$ incl posta Canada) pare exact acelasi cu APM 20x80 al lui Markus (240 US$ incl posta), iar 20x80 simplu al lui Steve (~170 US$ incl posta Canada) pare cam la fel cu 20x80 APM al lui Markus (140 US$ incl posta) deci ma gandesc ca sunt de fapt aceleasi modele. Deci in primul caz Markus ar fi mai scump cu 70$US iar in al doilea Steve e mai scump cu 30$US (comparati si singuri!).

- Puteti sa va faceti o idee de preturi ssi la www.adorama.com selectand marca si marimea dorita.

- Alte modele (cred ca tot chinezesti) arr mai fi SkyOptic (sau cu k), Galilei, etc. In general dealerii (nemti, canadieni, americani, etc) nu scriu pe pagina ca sunt made in China (probabil ca sa para mai bune), uneori lasand sa se inteleaga ca sunt facute de ei.. (personal mi se pare o mare magarie, sa nu indice tocmai tara care le-a facut) afirmand uneori ca detin vanzarea (sau marca) produsului "in exclusivitate" (din nou, nu stiu cat de adevarat o fi).

- La Starfest 2002 (aug 2002) am privit/ttestat ziua printr-un binoclu 20x60 chinezesc (nu mai stiu exact ce scria pe el) si mi s-a parut foarte bun dpdv optic (desi repet, l-am testat doar ziua) si foarte usor. La ora asta (apr 2003) asta e tot ce pot sa va spun (poate mai multe amanunte in cateva luni).

- (Actualizat 25 Apr 2003): Am cumparat uun 20x80 de la Markus ("ATM - Telescopes" in Germania, made in China). A venit foarte repede (cca o saptamana cu avionul). In general mi se pare foarte bun la pretul lui (110 Euro daca e cumparat din magazin din Germania sau 130 Euro incl posta pana in Romania (dar fara vama). Totusi la inceput am sesizat o mica problema (aveam impresia ca ametesc putin uitandu-ma prin el, si ca apoi nu vedeam prea clar pt cateva secunde dupa ce priveam liber fara binoclu). Din acest motiv i-am scris lui Daniel Stefanescu, un amator roman in US cu experienta in binocluri (care a fost atat de amabil sa ma ajute sa-l colimez). Cititi aici despre colimare.

Inapoi la articol


1