Instrumente Astronomice - Colimare Binocluri

Instrumente Astronomice
Un ghid al incepatorului
Update sectiunea "Binocluri - cat costa si de unde pot fi cumparate"

Emil Neata, 30 martie 2003
Actualizat 25 Apr 2003 (Ovidiu Vaduvescu)



Colimarea unui binoclu astronomic

Mesaje schimbate (in perioada Apr 21-25 2003) intre Ovidiu Vaduvescu si Daniel Stefanescu in legatura cu colimarea unui binoclu astronomic 20x80 (alinierea/paralelizarea celor doua axe optice in caz ca au fost descentrate in transport sau daca n-au fost centrate cum trebuie din fabrica).

===

From: Ovidiu [ovidiuv@yahoo.com]
To: Daniel [danielstefanescu LA yahoo PUNCT com]

Salut Daniel (ma stii de pe Astromart).
Am cumparat pana la urma un binoclu 20x80 de la ATM-Telescopes din Germania cu vreo 160 US$ (incl posta 20 $US si taxele canadiene cca 20 $US).

Inca nu l-am probat pe cer (n-a fost senin) dar ziua pare destul de bun (se vede ceva mai neclar catre margini dar eu zic ca e foarte bun la banii astia). Mecanica pare foarte buna. Made in China.

Ovidiu

===

From: Daniel
To: Ovidiu

Salut Ovidiu,

Imi pare bine ca ai gasit un binoclu. Aberatia sferica este absolut normal, mai ales la objectiv mare. Mai important insa este sa fi sigur de colimatia dintre tuburile optice.

Incearca asta: gaseste o steluta de cel putin mag +3 (avind binoclul suportat de un trepied binenteles) si departeazate de oculari incet pina la o distanta de 10cm. Fara sa te fortezi, verifica daca inca vezi o steluta. Daca se vad doua, incearca sa-ti dai seama care steluta dispare cind acoperi un objectiv cu un capac.

Rezult: imaginea este convergeanta (adica daca steluta din stinga dispare cind acoperi objectivul din dreapta) iar imaginea este divergeanta (cind stelutele sint despartite oblic, vertical, sau cind steluta din stinga dispare cind acoperi objectivul din stinga).

De obicei se considera insuportabil sa ai divergenta (chiar foare putina). Convergenta insa este suportabila daca nu este foarte mare. Daca trebuie sa faci colimatie, te rog sa-mi spui, altfel noroc bun si cer senin! Daniel :)

===

From: Ovidiu
To: Daniel

Salut Daniel,

Mersi, nu stiam procedura.
O sa fac testul cand voi avea senin.

> Incearca asta: gaseste o steluta de cel putin mag +3 (avind
> binoclul suportat de un trepied binenteles) si departeazate
> de oculari incet pina la o distanta de 10cm. Fara sa te
> fortezi, verifica daca inca vezi o steluta.

Nu inteleg exact aici, ma uit cu amandoi ochii prin ambele oculare?

Ovidiu

===

From: Daniel
To: Ovidiu

Ovidiu, da, deci te uiti cu amindoi ochi in mod normal prin binoclu cu vederea fixa dar relaxata. Te departi la o distanta de cam 10cm si la un moment vei gasi ca imaginea stelutei se va despartii (daca colimatia nu este perfecta). Poate ca trebuie sa faci observatia asta de citeva ori (depinde cit de tare trebuie sa te fortezi sa nu refaci fusiunea imaginei). Good luck!

===

From: Ovidiu
To: Daniel

Acum am inteles, mersi, o sa incerc cand voi avea senin. Iti zic cum a iesit.

Ovidiu

===

From: Ovidiu
To: Daniel

Salut Daniel,

Am avut foarte senin aseara si l-am probat (de pe balcon).

Din pacate are ceva divergenta, intr-adevar am facut cum m-ai invatat si cand m-am departat au aparut doua stelute care si-au marit distanta intre ele (pe masura ce ma departam, chiar pana la 20-30 cm am facut testul, dar chiar si la 10 cm se observa asta).

Era ca in desenul

*
          *

deci intr-un unghi cam de 20-30 grade fata/sub orizontala.

Cand am astupat obiectivul stang, disparea steluta stanga, iar cand astupam pe cel drept disparea cea din dreapta.

Daca crezi ca e ceva de facut, te ascult. Mersi inca odata!

Cand apropii insa (lipesc) ochii de oculare, aproape ca dispare de tot divergenta.

Pe de alta parte, cred ca si simteam putin divergenta asta inca de la inceput (mi s-a parut ca ceva nu era prea clar, mai ales cand nu lipeam comlet ochii de el).

L-am testat si pe al meu (Orion 15x70 Little Giant) si nu face asta (nu desparte nici pana la jumate de metru steluta - made in Japan si 260 $US fata de 120$ aasta made in China, deh!)

Sper ca se poate fixa.

Ovidiu

===

From: Daniel
To: Ovidiu

Salut Ovidiu,

Nu dispera, este probabil ca aliniatia sa stricat din transport si ca nu a plecat in conditia asta din fabrica. Asta insemana ca suportul de prisme este oarecum slab. Deci, daca poti sa-l aliniezi, sa-i spui amigului tau sa-l trateze cu multa atentie (sa se reduca ocazia de impact).

Eu nu sunt clar, tu cum stai cu Engleza? Intreb sa stiu daca poti sa intelegi toate aminuntele din situl acesta: http://www.cloudynights.com/howtos2/binoc-collimatin.htm

In articol se descrie unde se gasesc suruburile de ajustament al prismelor. La binoclu meu (care l-am vindut deja) suruburile acestea au fost locate sub capacele de plastic linga oculari (de obicei unde se gaseste scris identificatia si marimea binoclului). Am reusit sa scot capacele (care au fost lipite cu numai citeva picaturi de lipici flexibil).

Te rog sa-mi spui daca reusesti operatia descrisa sau daca i-ti trebuie ajutor in mod specific. Sa nu crezi ca este asa de greu de colimat cum se descrie, vad ca scriitorul se concentreaza prea mult la subiectul de centratie optica si colimatia obiectivului la care eu nu cred ca vei avea ceva de schimbat.

Succes si numai bine, Daniel.

====

NOTA: Cu ocazia asta am descoperit site-ul www.cloudynights.com - Cloudy Nights Telescope Reviews - o exccelenta sursa pentru amatorii care detin sau vor sa-si cumpere instrumente astronomice (incl binocluri).

Afara de documentul indicat de Daniel, exista mai multe review-uri despre diferite tipuri de binocluri astronomice (de la 50-60 mm diam mergand pana la 100 mm diam si chiar mai mult!) pe categorii si marci!

Afara de Cloudy Nights, am mai descoperit pe Astromart (www.astromart.com) o lista/forum de discutii dedicata binoclurilor astronomice (http://www.astromart.com/messages.asp?forum_id=48) unde se pot cauta alte informatii referitoare la colimarea binoclurilor (eventual mergand la "Search Forums" si cautand dupa "binoculars collimation").

====

From: Ovidiu
To: Daniel

Daniel, am citit documentul indicat de tine.

Cred ca nu e prea bine explicat (as fi preferat mai degraba un algoritm clar in pasi, cu "if asa, faci asa" (deformatie de matematician si programator, sorry :-)

Dar din ce mi-ai zis tu si din ce zice Ed acolo am o idee mai clara acum (pana acum marturisesc ca habar n-aveam ca exista suruburile alea cu care se poate fixa problema :))

Deci inteleg ca trebuie sa fac asa:

- mai intai ma uit sa vad/descopar surubuurile alea doua sau patru (deja imi amintesc - acum sunt la scoala si nu-l am cu mine - ca am vazut 4 suruburi langa oculare, care insa imi inchipuiam ca prind capacele negre de sub oculare..)

Uite unul din ele se intrevede chiar in poza: http://www.astromart.com/viewad.asp?cid=185824 chiar langa unde scrie 20x80

- apoi (daca sunt doua suruburi in fiecarre parte = la asta ii zice barrel?? asa cred), atunci - desi nu zice acolo clar - trebuie sa lucrez doar la una din parti deocamdata, miscand usor de unul din suruburi deodata, apoi ma uit sa vad daca imaginea s-a stricat sau daca s-a imbunatatit. Daca s-a stricat, atunci il rotesc inapoi, apoi il misc pe celalalt surub (de pe acelasi barrel) in speranta ca se va imbunatati.

- daca iese perfect, OK, daca nu, atunci cred ca trebuie sa trec (si) la barrelul celalalt.

- BANUIESC ca faza cu exit pupil sa fie rrotunda depinde DOAR de fiecare "luneta"/barrel in parte, iar faza cu sa coincida stelutele depinde de ambele barrele deodata.

Inca n-am verificat daca pupila de iesire e rotunda sau eliptica pana acum; ma uit diseara.

Mersi mult pt incurajari; cred ca trebuie sa gasesc o surubelnita mica (1-2 mm) din aia..

Ovidiu

===

From: Daniel
To: Ovidiu

Ovidiu, daca nu ma insel, la binoclul meu, suruburile care se vedeau la capacul de linga oculari nu dau acces la suruburile de ajustament pentru ca nu am avut cum sa dau capacu complet deoprte - el era retinut de ocular.

Dar la al tau, se pare ca se poate scoate capacul fara sa scoti ocularu. Deci, daca ai acces usor la bracketul de prisme, si daca ai pupile de exit rotunde, te sfatuiesc sa alegi un barrel si sa operezi in modul care l-ai descris: ajusteaza un surub in modul de a apropia imaginea stelutei spre cea fixa. Nu trebuie sa aduci imaginea pre aroape pina cind nu ajustezi si al doilea surub. "You've got to walk them togeter toward convergence".

Fara frica dar cu putina rabdare. Sa sti ca colimatia nu trebuie sa fie perfecta, dar cu cit mai buna este cu cu cit mai multa placere poti sa observi. Ochii nu obosesc si vederea devine relaxata - care te lasa sa te concentrezi la subiect.

Mare lucru colimatia dar similar de important este stabilitatea binoclului. Un trepied cu un mount balantat este esential pentru obiecte de la zero la +60deg altitudine. Un cloac mic de inot (unflat dar moale) este foarte bun de a folosi pentru a suporta gitul cind corpul este culcat pe teren - cind treci la obiecte plasate spre zenith.

Te rog sa-mi spui cum se desfasoara operatiunea si daca mai ai intebari. Sucesssss! Daniel :)

===

From: Ovidiu
To: Daniel

Mersi Daniel, tb sa-mi cumpar mai intai surubelnita mica.

O sa vad ce e cu suruburile alea (am vazut ca sunt chiar cate 3 pe barrel, paralele cu axul optic - deci s-ar putea sa tina doar capacul, iar cele pt prisme sa fie altele - probabil undeva in lateral cum am vcazut in poze sub plasticul negru probabil, nasol caci nu stiu exact unde...)

Te tin la curent.

Ovidiu

===

From: Ovidiu
To: Daniel

Dan, am colimat binoclul :-)))

Mi-am cumparat surubelnite mici (tot n-aveam in casa) si am gasit accesul doar la cele doua surubele dinspre oculare. (pt celelalte doua - daca or exista - e mai complicat: e lipit cauciucul ala din loc in loc).

[NOTA: Locatia exacta aici - ridicati putin cu o surubelnita cauciucul in locatia aratata si veti avea acces la un surubel mic (cca 1.5 mm) de la care se incepe colimatia - ATENTIE: Rotiti foarte putin si priviti in acelasi timp prin binoclu de la departare (~20 cm) pt a vedea ce se intampla cu cele doua imagini initial departate (daca era necolimat). Un surubel identic exista si deasupra ocularului stang].

Am inceput cu stangul si in timp ce ma uitam prin binoclu departat la ~20cm de el am vazut imediat cand s-au apropiat cele doua luminite (ca ma uitam la un bec pe o macara la vreo 5km). Intr-adevar trebuie sa misti FOARTE putin, in timp ce te uiti prin ele sa supraveghezi ce se intampla.

Apoi am mai umblat putin si la dreptul si parca au devenit mai bune. Inca mai sunt departate putin (dar se vad doar la > ~20 cm distanta) dar acum formeaza o linie orizontala (si nu oblica la cca 20 grade cum era inainte); mai mult se pare ca nu pot sa le apropii (poate asta se face din celelalte doua la care deocamdata n-am acces).

Parca am inteles de la tine ca orizontale ar fi OK (si nu oblice).

Deci acum cand ma apropii chiar sub 10cm cele doua luminite (sau stelute) devin una singura, iar ochiul nu se mai forteaza (nu mai oboseste) sa le uneasca, cum era inainte.

Surubelul din stanga se misca foarte liber, cel din dreapta mai greu putin.

Deci a fost mult mai simplu decat ma asteptam, mersi mult de tot!!

Daca imi dai voie cred ca o sa postez corespondenta noastra (asta despre colimare) pe site-ul SARM (unde am pus de curand un articol al unui amic despre instrumente, si unde il indicam pe Markus ca sursa de binocluri mai ieftine).

Deci sunt foarte multumit de el! La doar 110 Euro un 20x80!!

Cer senin si Christos a Inviat!

Ovidiu

Inapoi la "Alte recomandari/discutii"
Inapoi la articol


1